POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Grip prisad - får Fotbollskanalens hederspris: "Helt fantastiskt"

Tord Grip, 76, får Fotbollskanalens Hederspris 2016.
Efter över 60 år i fotbollens tjänst.
- Det är helt fantastiskt, och oväntat måste jag säga, säger han i podcasten Lundh.

Veckans avsnitt av podden Lundh är med Tord Grip som fick Fotbollskanalens Hederspris på Fotbollsgalan. Han inledde karriären i Ytterhogdal och det senaste uppdraget på elitnivå var uppdraget som assisterande i Kosovo i samband med det historiska VM-kvalet mot Finland.

- Det var fantastiskt. Vi gör en bra match också, med lite tur hade vi kunnat vinna, men nu blev det bara oavgjort, säger Tord Grip i podcasten Lundh.

I en över 90 minuter lång poddintervju berättar Tord Grip om en resa i fotbollens tjänst som tog honom som spelare från Hälsingland till Degerfors och AIK och A-landslaget innan tränarkarriären tog vid. Efter de första stegen som spelande tränare i KB Karlskoga så har han jobbat för sex förbund, vunnit serie A med Lazio, varit med och tagit VM-brons med Sverige. Faktum är att det var Grip som Sven-Göran Eriksson att satsa på en tränarkarriär.

- Jag tror att han kan ta hand om personligheter, stora spelare. Det visade han inte minst i Lazio där vi hade ett antal stora spelare som också var stora egon. Det var inte så väldigt lätt att få ihop den truppen med olika nationaliteter. Så det tycker jag är hans styrka, säger Tord Grip i podcasten Lundh.

Den ödmjuke och blygsamme Tord Grip har inte bara jobbat med elitspelare. Under en tid i karriären hade han hand om P16-landslaget samtidigt som han var förbundskapten för damlandslaget. Ovanpå det var han assisterande i A-landslaget. Det finns inte en roll Grip inte fyllt i svensk fotboll och han är glad över att få ett pris för sina insatser.

- Det är helt fantastiskt, och oväntat måste jag säga. Det är roligt. Det var ett tag sedan jag var på Fotbollsgalan också, så det ska bli skoj att komma dit.

Juryns motivering

För 60 år sedan lämnade en 18-åring Ytterhogdals IK för storklubben Degerfors. Det blev första steget på en makalös fotbollsresa som skulle komma att ta honom över hela världen. Och efter den egna karriärens slut har han varit en del i många historiska svenska fotbollsframgångar. Det var han som assisterade Tommy Svensson i USA-VM när det blev brons. Och det var han som fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en karriär som tränare, med makalösa resultat. Spännvidden över hans gärning är svårslagen. Ungdomslag, klubblag, dam- och herrlandslag. Kvällens pristagare har varit svensk fotboll i 60 år, Fotbollskanalens hederspris 2016 tilldelas Tord Grip!

Fotbollskanalens Hederspris delas ut av TV4 och Svenska Fotbollförbundet till en spelare eller ledare som gjort stora insatser för svensk fotboll och instiftades 2009. I juryn sitter Lars Richt och Marika Domanski-Lyfors från SvFF samt Erik Westberg och Olof Lundh från TV4/C More.

Pristagarna:
2009 Lennart Johansson
2010 Bob Houghton
2011 Kurt Hamrin
2012 Fredrik Ljungberg
2013 Lars-Åke Lagrell
2014 Tommy Svensson
2015 Therese Sjögran
2016 Tord Grip

125 - Tord Grip

Avsnitt 125 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tord Grip som fick Fotbollskanalens Hederspris 2016. Det är 60 år sedan han lämnade Ytterhogdal för Degerfors och påbörjade en resa som tagit honom över hela världen i fotbollens tjänst. Som spelare nådde han Allsvenskan med Degerfors och AIK, gjorde tre A-landskamper och som tränare har han varit med och vunnit serie A, tagit VM-brons med Sverige och jobbat för sex olika nationer som England, Mexiko och Elfenbenskusten och deltagit i både VM och EM ett flertal gånger. 

I podden berättar Grip om karriären som spelare, om hur Degerfors tränade för lite, hur det var att kombinera jobb och elitfotboll och hur det sved när Djurgården nobbade honom och då AIK kom till räddning. Dessutom talar Grip om hur det var att jobba som assisterande till Georg ”Åby” Eriksson som aldrig talade startelva med honom, om den heta systemstriden i svensk fotboll, om hur han och Tommy Svensson fick till VM-bronset och att han ångrar att de inte klev av efter USA-VM. 

Naturligtvis är Tord Grip öppen om hur han fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en tränarkarriär, att ”Svennis” ville ha honom till Benfica och Roma men blev nobbad, om åren i Lazio och hur det var att leda England till tre mästerskap och det samtidigt stormade om Svennis kärleksliv. Tord Grip talar även om sitt engagemang för Kosovo, och varför han lämnade nationens landslag efter det historiska VM-kvalet i höstas och om att han gillar Janne Anderssons nya landslag.

Publicerad 2016-11-21 kl 20:51
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå