Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Gudjohnsen tackar Lagerbäck: "Han har något väldigt speciellt"

Eidur Gudjohnsen, 37, slutade i landslaget efter VM-missen. Nu ska han spela EM – och tackar Lars Lagerbäck:
- Alla blir raka i ryggen när han kliver in, säger Islands storstjärna i podcasten Lundh.

Ingen isländsk spelare har meriter som Eidur Gudjohnsen. Den 37-årige anfallaren har vunnit Champions League, La Liga, Premier League och en rad andra titlar och representerat Chelsea, Barcelona, Monaco och en del andra stora klubbar. 

Nu laddar han för ett EM-slutspel, trots att han slutade i landslaget efter att Island fallit i playoff mot Kroatien och anfallsstjärnan grät i besvikelse.

- När jag började spela för Bolton igen ringde Heimir Hallgrímsson och Lars (Lagerbäck) mig och frågade hur jag kände inför att komma tillbaka. De kände att jag fortfarande hade mycket att erbjuda laget, så jag bestämde mig för att göra det.

- Jag såg fram emot det. Jag var spänd, men inte nervös. Tills nu har jag inte haft känslan av att min karriär är inkomplett utan ett EM eller VM, men den kanske kommer att förändras under de kommande dagarna eller veckorna, säger spelaren som under 2016 spelat för norska Molde och fick ett förhandsbesked av Lars Lagerbäck.

- Jag visste en timme före. Alla spelare fick meddelande om de var med eller inte. Jag kände stolthet, en liten lättnad och var glad på samma gång.  

Vad är förklaringen till att ni nått Islands första stora mästerskap?
- För fyra år sedan klev Lars Lagerbäck in genom dörren. Svaret var automatiskt och naturligt. Vi hade stor respekt från första minut. Hans meddelande till spelarna är väldigt tydligt, hur han vill spela och hur han vill att hans lag ska spela. Strukturen är lite mer professionell. Jag tycker att faciliteterna på Island överlag har blivit mycket bättre och mentaliteten runt fotbollsförbundet har förbättrats. Jag tycket att mentaliteten hos spelarna har förbättrats ur den aspekten att vi inte längre spelar internationella matcher bara för att vara där, vi är där för att tävla. När du sätter samman alla dessa små saker, plus det faktum att vi har en väldigt bra generation spelare - med en mix av ungt, erfaret, kvalitet och styrka - så har du anledningen där. 

Vad har Lars Lagerbäck betytt?
- Väldigt mycket. Han tog över laget när det hade en liten dipp. Han ärvde en mycket bra trupp, och det var ett väldigt bra ögonblick att ta över Island. Men han har kommit in med detaljer. Hans approach har ett anseende, så det är väldigt tydligt hur han vill spela. Ingen spelare kliver in på banan utan att veta exakt vilken hans roll är. 

Du har haft av de bästa tränarna i världen. Pep Guardiola, José Mourinho, Claudio Ranieri. Hur rankar du Lars Lagerbäck?
- Det är svårt att säga, för tränarna du har i klubblagen träffar du varje dag. Du ser hur de arbetar under en längre period och deras variation på träningarna. Med Lagerbäck är vi ofta bara tillsammans i tre, fyra dagar. Men han har något väldigt speciellt. En närvaro när han kliver in genom dörren. Alla blir raka i ryggen när han kliver in. Och ett av de bästa attributen hos en tränare är de som kan få igenom sitt budskap till spelarna tydligast. Det får han definitivt. 

106 - Eidur Gudjohnsen

Avsnitt 106 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Eidur Gudjohnsen. Den 37-årige anfallaren är Islands största stjärna genom tiderna och har vunnit Champions League, La Liga och Premier League samt spelat för Chelsea, Barcelona och en rad andra storklubbar. I podden hyllar Gudjohnsen Lars Lagerbäck, berättar vad svensken tillfört landslaget och hur han står sig i jämförelse med José Mourinho, Pep Guardiola och Claudio Ranieri. Dessutom talar han om Islands EM-chanser, vilka andra faktorer som bidragit till att landet nått EM och varför alla isländska spelare vill komma ut i Europa. Gudjohnsen förklarar också vilken liga av La Liga och Premier League som är bäst, roligast att spela i, om sin beundran för Zlatan, vem av alla toppspelare han passat bäst ihop med och hur det var att ersätta Henrik Larsson på Camp Nou. Eidur Gudjohnsen berättar även om bitterheten att han och pappa Arnor Gudjohnsen inte fick spela i landslaget ihop, om att själv spela med sina söner och vad som väntar när karriären tar slut som den kan göra efter EM.

Publicerad 2016-06-06 kl 13:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons