Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flinck om att avslöja svenska startelvor: "Var lite mejl inför Spanien-matchen"

Lundhs podcast

Johan Flinck bevakar det svenska herrlandslaget i EM.
Hittills har han, tillsammans med kollegorna på Aftonbladet, prickat rätt startelva i samtliga tre matcher.
- Den känslan är fin. Det går inte att komma ifrån, säger Flinck i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/C More

Johan Flinck är just nu utsänd av Aftonbladet för att bevaka herrarnas fotbolls-EM, där Sverige spelar åttondelsfinal mot Ukraina under tisdagskvällen. Att det svenska landslaget når framgångar är positivt även för kvällstidningarna, berättar den erfarne journalisten.

- Det är helt tvärtom som Zlatan sade en gång i tiden, när han på en presskonferens trodde att vi njöt när det gick dåligt för honom och för landslaget. Det är precis tvärtom. Man vill ha de stora framgångarna. Det betyder mycket ekonomiskt, säkert mer förr när det var lösnummerförsäljning för papperstidningen. Du vet hur det är när man är iväg, man vill jobba, och går det bra är det mer att göra. Det är också lättare att ha med de man bevakar att göra, säger Flinck i podcasten Lundh.

Annons

Det är nästan en månad sedan vi samlades i Båstad. Vad sticker ut mest för er i intresse?
- Jag är jättedålig på siffror, vi får något mejl varje kväll, men jag brukar inte läsa dem, för jag vill inte veta för att påverkas av det. Men det är klart att startelvorna är stort. Och de första texterna efter matcherna, som inte jag skriver, de skrivs ju från redaktionen på slutsignal. Det tror jag är de som klickas mest.

Jag tror att du har haft startelvan inför alla tre matcher…
- Varit med på det med kollegor.

Precis. Hur är känslan när man drar loss en startelva?
- Den är fin. Det går inte att komma ifrån.

Någon gång har jag haft en startelva, då kan det finnas osäkerhet. Hur mycket osäkerhet kan du känna och hur skönt är det när bekräftelsen kommer 70 minuter före avspark?
- Nu under detta EM har det inte varit någon osäkerhet alls.

Annons

Har du på känn vad det blir på tisdag?
- Nej, det har jag inte. Jag har ingen bättre gissning än någon annan som följer.

Hur många är intresserade för hur du och dina kollegor tar fram startelvan?
- Det är faktiskt inte så mycket, det verkar som att de respekterar det. Men jag fick faktiskt ett mejl senast efter Polen-matchen då jag avslöjat den att jag var snett ute, att Ekdal hade en känning och inte skulle spela. Vi var ju säkra, men jag inväntade ändå den officiella, då mejlade jag personen och sade att vi hade rätt, att han behövde kolla upp sin kompis i landslaget en gång till. Han hörde av sig och sade att det var hans känsla.

Sedan kan det ju ha varit så att han hade en känning och lämnade ett sent besked. Vad får du för reaktioner från landslaget, för historiskt sett har olika ledare varit olika irriterade på detta?

Annons
- Inga alls. Vi hörde Janne Andersson nyligen, och man kan prata länge om hur det blev en jättegrej under Lagerbäck, framför allt 2006. Janne är avslappnad kring detta. Det känns som att han bara har bestämt sig, att det är en strid han inte kan vinna. Jag tror inte heller att Lagerbäck såg det som ett så stort problem att den kom ut, utan det var att han såg det som ett svek, att det var någon i den innersta kretsen som svek honom. Det var nog det som var hans största problem.

Jag tror att du har rätt där, trots att man flera mästerskap innan pratade om att den inte fick komma ut och så, att de inte gillar det. Janne Andersson har varit smartare där. Ibland får jag frågan om hur fan vi kan läcka ut något, "håller ni inte på Sverige?" Hur resonerar du kring det?
- Det är inte vår uppgift. Nu har det lugnat sig, men inför Spanien-matchen var det en del mejl om att avslöja den spanska startelvan istället. Så den reaktionen har man fått från läsarna.

Annons

317 - Johan Flinck

Avsnitt 317 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Johan Flinck.

Aftonbladets reporter har följt Sverige under EM och talar om att avslöja startelvor, om utmaningen att bevaka ett landslag som strypt tillgången på spelare, om att Janne Anderssons sätt gjort jobbet lättare, om att balansera mixen av spelarfruar och fotbollsanalys i en kvällstidning och om att svenska framgångar är bra för tidningen.

Dessutom berättar Flinck om skillnaderna på att bevaka landslaget i fotboll och i handboll, om vikten av att ha konkurrens från andra medier, om hur Malmö FF och allsvenska storklubbar stänger till, om att ha fel och be om ursäkt för det samt om hur teknikutvecklingen ändrat mediabranschen och om sportjournalister kan granska brist på mångfald när den egna kåren haltar på det området.

Publicerad 2021-06-29 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto