POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Hamad tror på fler nyförvärv: ”Det tror jag att Jakob är ganska sugen på”

Jiloan Hamad har varit en månad i Hammarby och ser potentialen.
Men tror på fler nyförvärv.
- Det tror jag att Jakob är ganska sugen på, säger Hamad i podcasten Lundh.

Hammarbys prestigevärvning heter Jiloan Hamad och han tror att klubbens fans behöver ha lite tålamod. Ny tränare i form av Jakob Michelsen som förvisso värvat en del men Hamad tror att det kommer fler nyförvärv:

- När en ny tränare kommer så brukar man ha en del spelare som man vill få in, och det tror jag att Jakob är ganska sugen på. Nu tycker jag att vi har en bra trupp, men det är alltid så. Spelare som han känner förtroende för och som kan den typen av spel som han vill spela och så vidare. Nu har vi värvat en mittback också som han känner till sedan tidigare som kommer i sommar, säger Jiloan Hamad i podcasten Lundh.

- Jag tror att det kommer ta lite tid. Men jag märker skillnad på träningarna. Jag har ändå följt Hammarby tidigare och vet hur de spelade, men den typen av fotboll som vi vill spela och som vi försöker bli bättre på tror jag inte att de har spelat tidigare. Så det kommer ta tid, självklart. Men vi spelar fotboll för att vi vill rulla boll, vi tycker att det är kul och det är det som Jakob försöker få fram i oss.

Det känns som att det passar dig bra, du är ju en spelare som gillar att spela fotboll.
- Absolut. Vi har många fina lirare i laget, så jag tror att det passar allihop. Men sedan tar det tid. Man har varit i en situation där man kommit upp från Superettan och är lite osäker, det har varit många nya spelare, ny tränare och så vidare. Så det kommer ta tid, men jag känner varje träning, utan att överdriva, att det blir bättre och bättre. Vi hittar varandra mer och mer, vi får mer och mer lagkänsla och jobbar för varandra.

Om vi struntar i tränaren – var spelar du helst?
- Det är den rollen som jag har fått här i Hammarby. Det var också därför som jag kände mig jättesugen på Hammarby. De vet vad jag går för och vad jag har för spelstil. Det är en roll på kanten, nu har det blivit högerkanten, en ganska fri roll i det offensiva. Det var lite så Rikard hade mig i Malmö också. Jag får vara fri, jag sätter det defensiva arbetet och sedan är jag ganska mycket centralt i banan där man försöker hitta mig på fötterna så att jag kan vända och antingen skjuta eller hitta instick. Det är där jag får ut mina riktiga kvalitéer. Jag är inte den typiska yttern som slickar kanten och slår inlägg, men det klarar jag också att göra. Men det finns bättre spelare till det.

Fast det säger man alltid om Hammarby och de har haft det svårt, de har ju bara vunnit ett SM-guld. Det är svårt att omvandla potentialen i framgångar.
- Det är klart, det krävs ett stort jobb. Det är inte bara spelarnas uppgift, det måste komma högre uppifrån och så vidare. Men jag ser potential i Hammarby, och jag tror att om man väl bestämmer sig så är det inget snack om saken – man kan bli, om inte störst, så en av de största klubbarna i Sverige.

Det var en månad sedan som Jiloan Hamad presenterades som nyförvärv i Hammarby. Den förre MFF-spelaren som var lagkapten när klubben vann SM-guld 2013 har tillhört Hoffenheim i tre säsonger, men nu vänt hem för att få fart på karriären.

Första tiden i Hammarby har gett mersmak:

- Det känns jättebra. Jag har fått fantastisk respons från alla supportrar. De har skrivit på sociala medier, och nu har jag inte haft jättemycket tid till att gå runt på stan men märker när man är på Söder att det kommer fram väldigt mycket folk. Det har bara varit positivt. Jag har fått en bra start också. Även om jag så klart behöver mer tid för att komma i den form som jag vet att jag kan nå. Det känns jättebra. Mitt mål är att göra Hammarby så bra som möjligt. Det är det enda jag tänker på. Supportrarna och hela föreningen förtjänar det. Det är det vi kommer jobba mot.

Jiloan Hamad är inne på att få fart på karriären igen efter tre år i Hoffenheim med en allvarlig skada och dessutom långa perioder utan spel.

- Jag hade kunnat vara kvar sex månader i Tyskland och tjänat bra pengar, men det var inget snack om saken, jag ville komma tillbaka och spela fotboll. Sedan var situationen som den var. Folk säger att ”han kommer hit och tar alla Hammarbys pengar”… Jag har ett bra kontrakt, men för mig handlar det mer om att spela och komma tillbaka på marknaden. Det är klart att jag fick det bra, men det är inte så överdrivet som folk tror, kanske.

Har du någon väg ut, någon klausul eller liknande, att om du gör det bra och Bajen får bud på X antal miljoner så måste de sälja?
- Ja, det kan man säga. Det är lite komplicerat, men så kan man säga. Men var den klausulen ligger, det kan man diskutera. Det finns olika optioner. 

Men för dig är det en viktig parameter?
- Det var en viktig parameter. Det första var speltiden, att komma tillbaka och få en relativt enkel exit. Men sedan vill Hammarby också självklart kunna tjäna pengar på mig. Det är jag jättemedveten om. Jag är 26 år, så det finns ändå en potential i att man ska kunna bli såld. Det är något man kanske inte pratat så mycket om utåt med klubbarna. Nu kanske de lyssnar på din podcast, det vet jag inte, men det är ändå inte en så låg summa. Det är win-win för båda om det blir en affär.

FAKTA

140 - Jiloan Hamad

Avsnitt 140 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jiloan Hamad. Hammarbys nyförvärv talar om vad som fick honom att välja klubben, om att han kan identifiera sig med Bajens ideal, om att fansen bör ställa högre krav, att man ska bli en storklubb och om den klausul som reglerar en försäljning. Dessutom talar Hamad om den tuffa tiden i Tyskland med lite speltid, om korsbandsskadan i Belgien, om att han är en bättre spelare i dag än när han vann SM-guld med Malmö FF, om alla allsvenska klubbar som var ute efter honom, om besvikelsen att Hamrén aldrig gav honom chansen och att han har siktet inställt på det svenska landslaget. Jiloan Hamad hyllar även Hasse Borg som värvade honom till MFF och talar om känslorna för klubben, om besvikelsen när han fick nobben, om att han tror att MFF-fansen kommer ge honom ett bra bemötande, om relationen med många av spelarna från den tiden och att Pontus Jansson försökte få honom till Leeds.

 

Publicerad 2017-03-06 kl 06:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå