POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Hamads SvFF-uppmaning gällande hot om landslagsbyte: "Var lite tuffare!"

Svenska Fotbollförbundet borde vara hårdare mot de spelarna som har dubbla nationaliteter och tänker välja spel i ett annat landslag, tycker Jiloan Hamad.
- Jag hade sagt: "Spela inte för Sverige då". Var lite tuffare, säger han i podcasten Lundh.

Hammarbys nyförvärv Jiloan Hamad, som har kurdiskt ursprung, gästar den här veckan Fotbollskanalens podcast Lundh. I avsnittet resonerar han bland annat om nationaliteter och att kunna spela för två olika landslag.

Hamad förstår de spelarna som funderar på att spela för landet som de har rötter i framför det land som de har vuxit upp i.

- Absolut. Jag kom hit när jag var två år, och för mig har det alltid varit Sverige i tankarna. Kurdistan har inget landslag, men hade Kurdistan varit ett självständigt land i många år och haft ett bra landslag så är det klart att det hade lockat lite, det ska jag inte ljuga om. Men samtidigt ser man bara Sverige när man växer upp, och det var den stora drömmen för mig. Men jag förstår spelare som har dubbelt medborgarskap där det lockar lite mer att spela för det bosniska landslaget än det svenska. Det kan jag förstå till 100 procent. Nu talar jag för vad de har sagt och för vad jag själv kan känna lite om Sverige kontra Kurdistan. Hur du än vrider och vänder på det så ser jag inte svensk ut. Jag kan passa in och jag kan vara ”blatten”, det är bara så. Det betyder inte att jag inte är accepterad…, säger Hamad.

Kommer det förändras över tid?
- Jag läser mycket sådant, och de säger att om två generationer så finns det inte kvar. Det kan ta kanske 100-150 år. Om två generationer kommer allt vara mixat, och det ser man redan i dag. Malmö har mer invandrare än svenskar, det är fakta. Så det kommer vara ganska blandat. Vi får förbereda oss på att det inte kommer vara så längre att det bara är ett folkslag på ett ställe. Det blir mycket mix. Men jag förstår dem som känner lite mer kärlek för exempelvis Bosnien, de har bosniska föräldrar i hemmet och pratar bosniska. Jag vet inte om man får den riktiga känslan att man gör något 100 procent med hjärtat om man spelar för ett land bara för att man har växt upp där. Det kanske är därför Zlatan inte sjunger nationalsången? Jag vet inte. Men du förstår vad jag menar.

Hur tycker du att man ska hantera det från förbundets sida? Man hamnar ju i svåra situationer, för man vill ha de bästa spelarna men vill inte stoppa någon. Det känns som att de utnyttjar en del spelare.
- Är det en spelare som vill byta landslag och jag hade varit svensk förbundskapten eller Svenska Fotbollförbundet hade jag sagt ”spela inte för Sverige då”. Var lite tuffare. Vi svenskar kan vara jävligt mesiga, och det är något jag stör mig enormt på. Ibland glömmer man bort att man ska ha sin heder, man ska inte gå ner sig för mycket. Jag säger ”vi svenskar”, för jag är svensk. Det är något som jag kan sitta och känna ”herregud alltså” kring. Det är något som jag kan bli lite irriterad på. Byt landslag då, spela inte för Sverige! Det finns inget praktiskt som förbundet kan ändra på, alla känner sig välkomna, mer än välkomna, i Sverige. Jag tror inte att det är någon som kan säga att de inte känner sig välkomna i Sverige. Kolla hur det är i andra länder. Kom igen, vi har det jävligt bra här. Så stå på er, var lite tuffare när det kommer till sådana saker.

FAKTA

140 - Jiloan Hamad

Avsnitt 140 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jiloan Hamad. Hammarbys nyförvärv talar om vad som fick honom att välja klubben, om att han kan identifiera sig med Bajens ideal, om att fansen bör ställa högre krav, att man ska bli en storklubb och om den klausul som reglerar en försäljning. Dessutom talar Hamad om den tuffa tiden i Tyskland med lite speltid, om korsbandsskadan i Belgien, om att han är en bättre spelare i dag än när han vann SM-guld med Malmö FF, om alla allsvenska klubbar som var ute efter honom, om besvikelsen att Hamrén aldrig gav honom chansen och att han har siktet inställt på det svenska landslaget. Jiloan Hamad hyllar även Hasse Borg som värvade honom till MFF och talar om känslorna för klubben, om besvikelsen när han fick nobben, om att han tror att MFF-fansen kommer ge honom ett bra bemötande, om relationen med många av spelarna från den tiden och att Pontus Jansson försökte få honom till Leeds.

 

Publicerad 2017-03-09 kl 06:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå