POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
2v

Ingen "höjd ribba" för närkamper i Stockholmsderbyn: "Inte en domare som ska sätta nivån"

Ska spelarna få smälla på lite mer i ett derby?
Nej, tycker förre elitdomaren Martin Ingvarsson:
- Det tycker jag absolut inte, säger han i podcasten ”Lundh”.

I derbyn, som exempelvis rivalmöten mellan Helsingborg och Malmö FF eller AIK mot Djurgården, höjs det ibland röster om att domaren ska tillåta lite mer. Men ska det finnas  olika "ribbor" för olika matcher? Nej, tycker förre elitdomaren Martin Ingvarsson,

- Det tycker jag absolut inte. Vi har en regelbok och riktlinjer från Uefa som vi ska följa, där vi får en massa sekvenser där vi kan se hur vi ska ha samma bedömning i Sverige som Uefa säger att vi ska ha. Det är det som ska gälla. Det är inte en domare som ska sätta nivån på en match, jag anser att den bästa domaren är den som anpassar sin nivå utefter vad som sker på planen. Det är spelarna som bestämmer hur mycket domaren ska blåsa, hur många varningar och utvisningar det ska bli. Man ska försöka att inte ta hänsyn över huvud taget till om det är hemma- eller bortalag, rättvisa är det absolut viktigaste hos en domare.

Ska man fundera om det är 90:e minuten, det står 1-1 och är en VM-plats på spel kontra om det är tredje minuten?

- Absolut inte. När vi träffade kollegor från hockeyn har de resonerat om olika nivå i perioder, som i sudden death, där är inte fotbollen och jag hoppas att vi inte kommer dit heller. Det är samma regler.

Varför kan man ändå uppleva att det är så i sådana matcher, att man tvekar kring att ta ett avgörande beslut i tredje övertidsminuten kontra i tredje minuten?
- Det är människor som dömer, och människor kan bli påverkade. Men ambitionen är att det som händer i första minuten ska bestraffas lika som det som händer i sista. Sedan kommer sådana här situationer diskuteras, om man ska blåsa eller inte för en 50-50-grej när det står 1-1, då är det bekvämaste att inte blåsa och man kanske inte gör det. Men jag hoppas att domarna under matchen är så pass fokuserade att de fattar beslut efter ryggmärgen och inte tänker på konsekvenserna. Jag kan referera till mig själv: jag dömde ett antal Stockholmsderbyn. Dömde man en straff mot AIK mot AIK:s klack, hade man hunnit tänka efter hade man kanske tänkt att det inte var så roligt att blåsa den straffen, men när man var inne i matchen hann man ofta inte tänka. Då blåste man, sedan fick man reaktionerna och förstod att det var en straff mot AIK.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-27 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto