POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Ingvarsson tror på kvinnliga domare i allsvenskan: "Skulle inte förvåna mig om hon blir den första"

När får vi se damer döma herrfotboll?
Det är redan på gång.
- Tess (Pettersson) kan bli en vägvisare, säger domarcoachen Martin Ingvarsson i podcasten Lundh.

När Jonas Eriksson inte kom med till VM 2018 var han rätt så kritisk mot Fifa och sade att det mest var politik och prestige. Vad sanningen är, om det var på grund av politik eller att han inte var bra nog?

- Politik har alltid funnits inom internationellt domarskap. Jonas hade över tid levererat väldigt bra insatser. Sedan kan jag inte jämföra honom med alla som han konkurrerade med. Men nog tycker jag att Jonas skulle ha haft en plats i VM-truppen, säger domarcoachen Martin Ingvarsson i podcasten Lundh.

Varför sade man inget om politiken innan? Han var ju med länge i fotbollsvärlden, du också? Det blir ju att man klagar när man inte är med?
- Ja, så funkar det kanske. Så länge man är på rätt sida kanske man inte höjer sin röst så mycket, men när det blir åt andra hållet blir det kanske lättare att man ventilerar.

Vem i domargruppen ser du kan ta Sverige dit igen?
- Det som är formellt är att Andreas Ekberg är vår högst rankade domare. Han är precis i nivån under internationell elit. Sedan har vi fyra domare i nivån under. Sedan är det två domare till i nästa nivå. Det är det formella. När jag tillträdde sade jag att jag ville att de skulle tävla om detta, att de skulle visa vem som är bäst. Precis som jag kräver att de är rättvisa måste jag försöka vara så rättvis som möjligt när jag tar ut mina matcher. Därför tycker jag att det är för tidigt att säga vem som är domaren jag tror mest på.

När får vi se damer döma herrfotboll?
- Det är redan på gång. Jag tycker att det är rätt häftigt. Tess Pettersson går den högsta utbildningen vi har just nu, det är bara två som går den med Adi Aganovic från Kristianstad. Det ska bli offentligt intressant att följa hennes utveckling. Jag ser en stor potential i henne, jag har sett henne döma flera gånger på regionnivå. Det skulle inte förvåna mig alls om hon blir Sveriges första kvinnliga allsvenska domare.

Vi ser det lite internationellt. Varför är vi så långt efter i Sverige? Vi slår ju oss gärna på bröstet över att vi är så jämställda.
- I vissa länder dömer de högre upp, men inte i alla länder. Tess kan nog bli en vägvisare. Skulle hon lyckas och hennes utveckling fortsätta som den gör kan hon faktiskt gå i bräschen för andra.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-25 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto