Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ingvarsson vill se VAR: "Hade varit dumt att inte använda tekniken"

51v

VAR i allsvenskan?
Ja, tycker domarcoachen Martin Ingvarsson.
- Jag tror att det hade varit dumt att inte använda tekniken, säger han i podcasten Lundh.

Det finns de som är för VAR – och det finns de som är emot VAR. Ännu har vi dock inte sett det i allsvenskan. Men om svensk fotboll inte väljer att ha VAR, hur mycket skadar det svenska domares möjligheter?

- Det hade inte varit bra, eftersom ur ett internationellt perspektiv har man bestämt sig för att man ska använda VAR. Det finns en speciell utbildning för hur man ska bli VAR-domare, och just nu har vi bara två certifierade VAR-domare i Sverige, Ekberg och Al-Hakim. Jag har svårt att tänka mig att Sverige inte skulle använda VAR, då skulle man nästan bli ensam i hela Europa. Jag tror att det kommer till Sverige också så småningom, säger domarcoachen Martin Ingvarsson i podcasten Lundh.

ANNONS

Många domare är öppna med att de vill ha VAR. Vad är din bild?
- Den tekniken som har kommit fram, jag tror att det hade varit dumt att inte använda den. Sedan finns det en massa utmaningar också, har vi sett. När ska de ingripa? Vad är klart och inte klart? Jag hade gärna sett att vi haft VAR i Sverige redan nu, men det som är bra är att vi lär oss av alla barnsjukdomar. När vi väl implementerar VAR, vilket jag är ganska säker på att vi kommer att göra i Sverige, då står vi nog rätt bra rustade för vad som har hänt och att man kan få bort det värsta barnsjukdomarna.

Du var med när Uefa började experimentera med extradomare som stod bakom. Vad är bäst, VAR eller extradomare?
- VAR. Absolut. Extradomarna var en kompromiss, jag var aldrig förtjust i det. Det var ett projekt där man efter varje match man dömt i Europa League skulle skicka in en utvärdering, och min utvärdering var alltid negativ. Det var rätt galet. Att ha en domare bakom målet, som ofta hade stor respekt för domaren på planen. Upptäckte han en liten straff, skull han då säga det? Det var svårt. Samtidigt fick det vissa positiva effekter. Det blev lite lugnare i straffområdet i samband med hörnor och så. Men det kändes ändå som att det inte var på riktigt.

ANNONS

Hur ser du på kritiken mot VAR, att det inte ger rättvisan då det ibland inte går att se på bilder och att man jagar en evig rättvisa där man kan spola tillbaka lång tid. Hur ska man komma runt det?
- Det finns ett speciellt VAR-protokoll framtaget som beskriver när man ska göra det här. Det tar så klart lite tid att lära sig detta. Man kan inte gå hur långt tillbaka som helst, men det står beskrivet när man ska blåsa av om det varit en hands tidigare i anfallet, till exempel. Det är där jag tror att man håller på att försöka navigera sig rätt. Det har blivit bättre och bättre sedan det startade, men det är fortfarande inte i land.

Ännu har vi inte det i allsvenskan. Varför?
- Jag kan bara spekulera i att det kostar för mycket.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-24 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto