Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Inrikesminister Ygeman om 08-derbyn: "Tar inte med barnen”

Anders Ygeman håller på Djurgården och har haft årskort i tio år.
Men barnen följer inte med på derbyn.
- Det är så mycket stök runt det så det blir inte roligt, säger han i podcasten Lundh.

Under Almedalsveckan gästade inrikesminister Anders Ygeman podcasten Lundh och talade om sitt fotbollsintresse och hur man ska komma tillrätta med fotbollens problem. Han är Djurgården-supporter sedan barnsben.

- Jag har haft årskort i tio år men nu blir det lite mer sällan. Sex matcher på den här säsongen, säger han.

Står du i klacken?
- Det gör jag inte, det har jag aldrig gjort. Brukar gå med min pappa eller mina barn och vi sitter på långsidan mot kurvan.

Ett 08-derby är inget som gäller för hans barn:

- Jag tar inte med barnen på derby, det är så mycket stök runt det så det blir inte roligt. Speciellt när det varit så långa avbrott så blir matcherna så långa så det funkar det inte att ha med barn, säger Ygeman.

Är du rädd att något ska hända?
- Jag är inte rädd men det är stökigt och ungarna tycker inte att det är kul. De är inte så sugna på att följa med. Vi går på andra matcher, framför allt dottern och jag.

Fast det är sorgligt att inte barnen kan gå med, derbyn är ju en folkfest?
- Det är en folkfest men en folkfest med mycket alkohol och mycket småstök och en ganska adrenalinstinn och jobbig stämning. Går ibland med kompisar på derbyn men lämnar barnen hemma. Ingen bra miljö för barnen.

Hur ser du på bengaler?
- Jag är tudelad, vi har tydliga regler men det är inget snack att det bidrar med stämning till de stora matcherna. Jag önskar att man hittar en nivå på legal pyroteknik som man gör på konserter. Krävs att det inte är hälsofarligt. Jag hoppas att vi kan hitta ett legalt fönster och kan vara stenhårda med de som är utanför det.

Hur ska man lösa att supportrar och polis inte går hand i hand?
- Man går inte hand i hand och det första är att ta reda på hur farligt det är och det får forskarna göra. Vi vill inte ha situation där folk brinner inne, det vore fruktansvärt om det ledde till det.

Vi måste hitta en jämviktspunkt där de flesta kan leva med det, och även räddningstjänst och brandkår och sedan lagföra de som inte följer det. I dag står man för långt från varandra.

111 - Anders Ygeman

Avsnitt 111 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av inrikesminister Anders Ygeman. Samtalet är inspelat under Almedalsveckan och Ygeman berättar varför han inte tar med sin barn på derbyn i Stockholm, om tron på legal pyroteknik, att dålig nykterhet och en osund manlighetskultur skadar fotbollen. Inrikesministern säger att det kommer nya lagförslag men att det inte räcker, att polisen måste hjälpa fotbollens företrädare att stå upp mot mörka krafter som vill rigga matcher eller styra klubbar, att även klubbar måste se till att göra mer för säkerheten annars lär man minska på ståplats och att de demokratiska krafterna måste bli ännu starkare inom klubbarna. Dessutom talar han om sin kärlek för Djurgården, att Sverige ska arrangera stora mästerskap, att det är bra att politiker representerar Sverige på läktarna men att det vore fel för honom att föreslå hur idrottsrörelsen ska agera när man deltar i mästerskap i länder med tvivelaktiga regimer.

Publicerad 2016-07-11 kl 13:50
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER