Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

”Inte ett sunt tecken med fem ordförande på åtta år i Blåvitt”

Storsponsorn Nils Wiberg är kritisk till omsättningen på ordförandeposten i IFK Göteborg.
Men han hyllar också nytillsatte Mats Engström.
- En mycket, mycket bra människa. Kompetent och duktig, säger Wiberg i podcasten Lundh.

2007 var senast IFK Göteborg vann ett SM-guld. Det gnager på klubbens storsponsor Nils Wiberg, ägare till Prioritet Finans, som är kritisk till omsättningen på klubbens styrelseposter.

ANNONS

- Det är tio år sedan nu. Och innan dess var det också tio år. Det är för långt mellan varven. Vår stad behöver att Blåvitt blir mästare. Det är bra för alla som jobbar och bor i den här staden. Det är fel att Blåvitt inte har vunnit SM-guld på tio år, säger Wiberg i podcasten Lundh.

Vad är fel?
- Det jag tittar mycket på när jag investerar är vilka människor som driver bolaget, hur bra de är. Jag tror att man inte bara kan ha A-laget på planen. Man kanske inte har haft en riktigt så bra styrelse de senaste åren. Jag tycker inte att det är ett sunt tecken att vi under de åtta åren som jag har varit med haft fem ordförande. Det är något som inte stämmer då. Men nu får vi vara positiva. Nu har vi fått in en ordförande som heter Mats Engström. En mycket, mycket bra människa. Kompetent och duktig.

ANNONS

- Han har visioner. Det är ordning och reda. Och han kan säga ifrån.

Wiberg har själv inte fått frågan om att sitta med i IFK Göteborgs styrelse, något som förvånar honom något.

- En gång på ett årsmöte ville de ha med mig. Men jag var oförberedd och tackade inte ja då. Men av valberedningen har jag inte fått frågan en enda gång. Det tycker jag är väldigt märkligt.

Du är en som pumpat in pengar och är en framgångsrik företagare. Varför har de inte vänt sig till dig?
- De tycker väl inte att jag är tillräckligt bra?

Hur tar du det?
- Man får tåla kritik. Är jag inte tillräckligt bra för att platsa i Blåvitts styrelse är jag ju inte det. Det är valberedningen som avgör detta, inte jag.

Har du talat med valberedningen?
- Jag har pratat med dem i olika situationer och olika gånger om olika saker. Men jag har aldrig pratat om att jag själv vill vara kandidat till en styrelsepost. Det får de komma till mig med om de vill.

ANNONS

Om du hade fått frågan om att sitta i styrelsen, hur hade du reagerat då?
- För några år sedan hade jag nog tyckt det vore väldigt trevligt. I dag vet jag inte. Du frågade hur gammal jag var, och jag har byggt om mitt fina kontor här nu. Det kanske är mitt sista kontor, och jag har mängder att göra med olika andra verksamheter. Samtidigt är det ett väldigt ansvar att sitta i en styrelse. Det måste vara ordning och reda och skötas på ett riktigt sätt. Man måste vara närvarande. Det kanske är fyra styrelsemöten i månaden. Jag vill inte hoppa in i något och bara sitta av, sätta på mitt cv att jag sitter i styrelsen för IFK Göteborg – jag vill göra något också. Jag vet inte om jag har kraften och orken längre.

Du har även varit lite kritisk mot valberedningen och styrelsen. Hur känner du för den nya styrelsen förutom Mats Engström som man nu har valt?

ANNONS
- Jag tycker att styrelsen ser bättre ut nu än på många, många år. Jag har faktiskt förhoppningar på den här styrelsen. Det kommer in ett par nya nu också. Jag hoppas att det kan bli riktigt bra.

Du har figurerat inom idrotten i ett antal år. Vad krävs av en styrelse för att en förening ska bli framgångsrik?
- Jag tror att styrelsen måste sätta klara och tydliga riktlinjer, att man måste vara väldigt engagerade i verksamheten och veta vad som händer inom föreningen för att därifrån ge klara och tydliga riktlinjer. Sedan kanske inte styrelsen ska vara för stor heller. Jag vet inte hur många det är i Blåvitts styrelse i dag, men den kanske inte ska vara för stor.

Du har varit Blåvitt-supporter sedan lång tid tillbaka. De hade en framgångsrik period under Gunnar Larsson, och sedan efter att han gick 2001 har det varit 16-17 år med ett SM-guld, tre cuptitlar och inte så mycket annat. Varför har det varit en sådan omsättning på den här positionen?

ANNONS
- Vad ska jag svara på det? Vi har en väldigt viktig funktion inom svensk idrott. Jag tycker att man kan ta upp det som att en valberedning måste ha kontakter, måste gå igenom och analysera människor för att hitta rätt folk, måste kombinera ihop en stark och fin styrelse…

Fakta

186 - Nils Wiberg

Avsnitt 186 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Nils Wiberg. Ägaren till Prioritet Finans som sponsrar IFK Göteborg och Djurgården talar om varför Dif går bättre än Blåvitt, om vilket lag han håller på när de möts, om varför det är givet för honom att sponsra svenska idrottsklubbar, om varför han gillar den svenska 51-procentsregeln och varför han aldrig hade satsat pengar i ett riskkapitalbolag som han anser är förkastligt.

Wiberg är dessutom öppen om sin besvikelse över bristen på demokrati i Blåvitt, om att han nobbar årsmöten som en protest mot det, att styrelsen och valberedningen i klubben brustit snarare än spelarna på planen, att han själv aldrig fått frågan om en styrelseplats och han ställer sig frågande till ambitionerna när klubben nu talar om att bli sexa i allsvenskan.

Finansmannen talar om hur han blev lurad att satsa pengar i Tyresö FF, om miljonerna som försvann i konkursboet och om granskningen av SVT:s Uppdrag Granskning.

Publicerad 2018-03-21 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto