Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Internationellt kapital backar från Sverige: ”Kan inte investera utan inflytande”

Lundhs Podcast

Allsvenskan drar till sig intresse från internationella investerare, men de hoppar av tidigt.
- Många backar när vi förklarar hur det fungerar och säger "vi kan inte investera utan inflytande”, säger juristen Marie-Anne Lindhardt i podcasten Lundh.

Fotbollen blir alltmer kommersiell och då behöver inte bara spelare hjälp med rådgivning kring hur man hanterar avtal utan även klubbar, och om man inte kommer överens behöver man ta hjälp av jurister. Avsnitt 75 av podcasten Lundh träffar därför juristen Marie-Anne Lindhardt som jobbar på advokatbyrån Maqs i Göteborg.

Inte sällan rör frågor som man jobbar med både hjälp för klubbar att ta in kapital på olika vis men även hur klubbar ska få hjälp att få in pengar, vilket i dag regleras av att Sverige har kvar en 51-procentsregel där alla föreningar ska behålla makten i föreningarna.

- Idrotten bygger på att ge oss gärna era pengar men ni får inte vara med och bestämma. Det är det som präglar reglerna för idrottsaktiebolag och det är det som präglar reglerna med möjligheten att investera i idrotten, säger juristen Marie-Anne Lindhardt i podcasten Lundh. 

Annons

- Jag kan tycka att man borde kunna hitta andra lösningar för att säkerställa kopplingen mellan ideella och kommersiella än 51-procentsregeln och ändå säkra avkastningen.

Hon berättar i podden att byrån ofta blir kontaktad av parter som vill gå in i svenska klubbar med kapital.

- Vi har varit med om att investerare hör av sig till oss och vill investera i svensk fotboll. När vi förklarar reglerna så bara tittar de på oss och undrar: ”vad är det ni säger? Vi kan inte investera pengar utan inflytande”. 

Är det utländska investerare?
- Ja.

Kan du avslöja vilka?
- Nej.

Är det stora pengar?
- Det är det väl oftast när det är internationella aktörer. 

Vad är de intresserade av?
- Ofta får vi generella frågor. De vet inte hur vår idrott är uppbyggd, hur den ser ut och det märker man också när man är ute och pratar med folk i branschen utomlands. Svensk idrott bygger ju på ideella föreningar och den grundtanken, man får alltid förklara en stund innan de förstår.

Annons

Förstår du inte de supportrar och andra som håller emot och inte vill ha de här investerarna? Det finns rätt många skräckexempel.

- Det kan jag absolut förstå, där man pumpar in pengar och sedan när det går bra tömmer dem. Det är två ytterligheter och därför är det bra att det går långsamt. Man måste förstå passionen och hjärtat för sporten och man måste förstå sina supportrar, men jag tror att man kan hitta lösning för dem som vill och det måste finnas en valfrihet.

Fakta

Avsnitt 75 - Marie-Anne Lindhardt

Avsnitt 75 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Marie-Anne Lindhardt. Hon är jurist på Maqs Advokatbyrå och jobbar i deras speciella sportgrupp som hjälper klubbar och spelare inom fotbollen att handskas med lagar, avtal och konflikter. I podden berättar Lindhart om hur Gustav Svensson kunde lämna Tavriya Simferopol på Krimhalvön under oroligheterna, hur Åtvidabergs FF slapp Fifa-böter och hur byrån hjälpt många svenska klubbar få sin solidaritetsersättning. Dessutom beskriver Marie-Anne Lindhardt hur det är att jobba som kvinna i en extremt mansdominerad värld, att klubbar i Europa har svag betalningsmoral och att det finns en väg runt Fifa:s förbud mot tredjepartsägande.

Publicerad 2015-11-05 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto