Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Johnson om att spela full, alla svek och sitt nya liv: ”Tur som fortfarande lever"

Dulee Johnson, 31, har fått ännu en chans - i Molde.
Den ska han ta:
- Bara att bevisa att jag är en helt annan människa idag, säger han i podcasten Lundh.

När nya tränaren Ole Gunnar Solskjaer ville spetsa norska Moldes trupp inför 2016 hittade han Dulee Johnson i Moss i några divisioner ner i Norge, och kontakten gick via den svenske spelaren Mattias Moström som kände till Johnson. Några provträningar gav kontrakt och Dulee Johnson får en ny chans på hög nivå igen efter en rad skandaler i Häcken och AIK men även i Grekland, Holland och Sydafrika.

Dock har Molde skrivit ett kort kontrakt och med en möjlighet att bryta det om Johnson inte sköter sig, och Solskjaer säger att spelaren måste följa den smala vägen i livet.

- Det är bara bra att de ger mig den chansen med tanke på min bakgrund. Det är bara att bevisa att jag är en helt annan människa idag. Om man tittar tillbaka till 2012, det är fyra år som jag har levt ett helt normalt liv som en professionell fotbollsspelare. Men det är klart att de måste skriva in en klausul med den historia som jag har, säger Dulee Johnson i podcasten Lundh.

ANNONS

- Jag tackar Gud och alla andra som har hjälpt mig för att jag har fått en andra chans, att leva framförallt men också nu att få spela fotboll på en hög nivå igen.

Vändningen kom via några dödsfall i familjen som hängde ihop med alkoholmissbruk och att Brage hjälpte honom när han representerade klubben och Dulee Johnson gick igenom ett program och nu försöker se till att leva ett nyktert liv.

- Det handlar om min egen del, att jag har kollat på mig själv och frågar: Vad vill jag göra med mitt liv? Vad är jag bra på? Hur vill jag att mitt liv ska se ut?
Och det var ett enkelt beslut att ta. Om jag ska vara fotbollspelare så måste jag köra hundra. Inte hålla på som jag gjort förut. Vara ute och festa, vara upp sent, vara trött på träning. Det håller inte inom fotbollsvärlden och framförallt inte på toppnivå.

ANNONS

Varför tog det så lång tid att komma fram till det?
- Det är en bra fråga. Jag tror att det handlar om…jag ska inte skylla någon, men jag tror det handlar om att jag var mer öppen och social, och att jag hade folk runt omrking mig som var dåliga för mig. Jag var 18 år och skulle fatta mina egna beslut, men det är inte så lätt när man kommer från en annan kultur som Liberia och sedan komma till Sverige och ha en stor framgång i svensk fotboll. Det gick väldigt fort och folk runt omkring mig hjälpte mig inte på något bra sätt. Jag hade fel kompisar.

Hur mycket festade du?
- Det var minst tre gånger i veckan. På en hög nivå så håller inte det.

Hur kunde du hålla dig flytande i laget.
- Det är många som har frågat mig det, även tränare. Hur jag kunde festa tre gånger i veckan och ändå vara bra i Allsvenskan. Jag har inga svar på det. Det är bara Gud som räddat mitt liv.

ANNONS

Förut ville du inte riktigt ta ansvar för dina handlingar. Hur ser du på det idag?
- Om jag ska vara helt ärlig så tog det lång tid för att jag alltid skyllde på någon annan. Det var deras fel. Men ska man vara vuxen, jag är 31 nu och har barnen, jag står för allt jag har gjort. Det var dumt av mig, det var ett stort misstag och man kan inte hålla på så som fotbollsspelare.. Det är det jag har insett. Jag har kollat mig själv i spegeln och sagt att; det räcker nu. Jag ska ta ansvar för allt som jag gör.

Har du bett om ursäkt till de människor du har sårat?
- Jag brukar göra det. Men det är som med hus, man bygger dem inte på en dag. Så det tar tid men jag försöker göra det gång på gång och hoppas att de jag har sårat kan ta emot min ursäkt. Det är en process jag är inne i och de förtjänar det. Att jag får säga exakt hur dum jag var.

ANNONS

 

Hur står du emot i dag, för du rör dig ju i en miljö med mycket alkohol?
- Jag tror att jag har stenkoll på läget.Jag har varit öppen mot de i laget att jag inte kan hantera alkohol. De har förstått att jag kan bil en helt annan person om jag dricker. Jag tror att om man är ärlig så kan man få mycket mer hjälp, men om man tror att man ska klara det själv är man ute och cyklar. Så jag är ärlig mot mig själv och öppen med det, så jag tror jag får mer hjälp av dem.

När man tittat på det du varit med om så tänker man ju att det kunde varit ännu värre. Du kunde ha kört ihjäl dig eller någon annan. Tänker du tillbaka på det ibland?
- Jag tänker på det absolut. Jag kan inte riktigt förstå det för jag kommer från en bra familj, min pappa var förbundskapten och hyllade disciplin. Så när jag tittar bakåt ibland så tänker jag på allt som kunde ha hänt när jag varit på fel ställen, i bilen med alkohol i kroppen...

ANNONS

Du har haft många betydelsefulla tränare. Kjell Pettersson, Rikard Norling, Mikael Stahre. Vad har de betytt och försökt göra under de här åren?
-  Framförallt Rickard Norling var med när jag kom till AIK och han försökte ta tag i de problem jag hade. Han visste att jag inte kunde hantera sprit och det var flera gånger som vi snackade om det. Men jag var inte ärlig med mig själv och jag tror att alla tränare, även Mikael Stahre och Torbjörn Nilsson som jag hade i Häcken, försökte göra sitt bästa men på den tiden var jag inte redo. Jag var inte ärlig mot mig själv. Det var vissa saker jag gömde och trodde att jag skulle klara av det själv men så blev det absolut inte. Alla de försökte men det var jag som hade problem.

Är det fotbollsvärlden som är speciell. Att  folk ser upp till en och tränarna som vill ha de bästa spelarna så att man ser lite mellan fingrarna. ”Jag vet att Dulee var ute men det är viktigt att han spelar”?

ANNONS
- Jag har ingen aning om det men det är de som tar ut laget som har sista beslutet. Kanske om de hade gjort annorlunda med mig att det hade blivit någon ändring. Om man går ut två dagar innan match och ändå vet att man fortfarande ska spela derby mot Djurgården för att klubben behöver mig. Så det kanske var fel från deras sida, att de borde ha gjort en markering från deras sida. Men allt bara drev på. Så det var fel från bägge sidor men framförallt från min sida för jag var inte ärlig mot dem. De försökte.

Reagerade inte lagkompisarna?
- Det var massa spelare som reagerade. Men när man har ett lag, ett vinnande lag som i AIK, då vill man att den bästa spelaren ska spela. Om det är viktiga matcher, oavsett vad han gör så måste han spela för han betyder mycket för laget. Men det är klart att jag kunde se i några av deras ansikten att ”det här är inte rätt” och ibland kände jag själv att jag inte gjorde rätt gentemot mina lagkompisar.

ANNONS

Kunde du vara ute dagen innan match så att du var bakis eller onykter.
- Ja. Det är många matcher som jag har spelat så i Sverige.

Som du var onykter?
- Ja. Många matcher.

Hur gick det?
- Det gick som det gick. Det kan jag ju se nu… att ha alkohol i kroppen och sen spela fotboll det är livsfarligt. Man kan dö på plan. Jag har haft tur som fortfarande lever och jag tackar gud för att han gett mig chansen igen för jag kan inte förstå hur det gick till.

89 - Dulee Johson

Avsnitt 89 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Dulee Johnson. Den skandalomsusade förre Häcken- och AIK-spelaren har fått en ny chans i Molde under Ole Gunnar Solskjaer. I podden berättar Johnson om ett liv utan alkohol där han ska gör allt för ta vara på möjligheten att spela fotboll på hög nivå, att han förstår att den norska klubben kör med kort kontrakt med möjlighet att bryta det och att han hoppas på ännu en comeback i Liberias landslag. Dessutom är Johnson rak om sitt tidigare liv; att det hände att han spelade match onykter, att han inte lyssnade på alla som ville hjälp honom, att han ber alla han sårat om ursäkt, att han inte skyller på någon annan än sig själv och att han är glad att han fortfarande lever. Dulee Johnson talar även om hur det var när han kom till Sverige och lilla Floda som 15-åring, att han blev stjärna för snabbt och inte förstod vad som krävdes och att det gör ont att tänka att många såg sin chans att tjäna pengar på pojken Dulee Johnson.

Publicerad 2016-02-08 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto