Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Korsbandsskador mångfalt vanligare på damsidan: "Det är anatomiska skillnader"

Allsvenskan

Korsbandsskador är vanligare hos damspelare än hos herrspelare.
Vad det beror på?
- Det kan vara hormonella bitar, säger läkaren Matilda Lundblad i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Matilda Lundblad är läkare för både Elfsborg och Kopparbergs/Göteborg och hon vet om att korsbandsskador är två till tre gånger vanligare på damsidan jämför med herrsidan. Hur kommer det sig?

- Det är anatomiska skillnader. Det kan vara hormonella bitar. Men jag tror att mycket handlar om muskelstyrkan. Det vi vet är att det finns neuromuskulära träningsprogram som kan förebygga det här till över 60 procent, så vi vet vad vi ska göra för att förebygga det. Men det är samma sak när man ser skillnaden mellan elit på herr- och damsidan, på damsidan kommer hjärnskakningarna oftare och de blir allvarligare. En teori är att nackmuskulaturen på damer inte skyddar mot det trauma som blir på samma sätt som herrarna. Stressfrakturer i fötter är vanligare på damsidan. Det är mycket mindre ljumskskador hos damer mot hos herrar. Det är de stora bitarna, säger Lundblad i podcasten Lundh.

Annons

Beror stressfrakturer i fötterna på att man har varit dålig på att ta fram skor som är anpassade för damer?
- Det skulle kunna vara en del i det. Jag kan inte referera till någon forskningsartikel, men har du en sko som inte har rätt stabilitet för en damspelare så skulle det i teorin kunna leda till en stressfraktur. Men det kan också vara för att man har en benskörhet på grund av utebliven menstruation och sådana bitar. Men det har vi bra koll på i klubbarna, tar blodprover och järnvärden och så. Men många damer spelar i herrskor, herrskor är för stabila för en damsko, det skulle potentiellt kunna leda till en stressfaktur eller andra skador i fötterna. Mer damskor från industrin efterfrågas, absolut.

I ditt jobb, hur mycket handlar om att förebygga skador kontra att ta hand om skador som uppkommit?

Annons
- Jag skulle nog säga att fystränarnas och tränarnas jobb handlar mycket om att förebygga så att spelarna inte får överbelastningsskador, men mitt jobb är också mycket att förebygga för när spelarna blir lätt överbelastade eller att det är något som inte känns bra, ju snabbare de kontaktar mig och vi kan ha en dialog om det desto mer har jag möjlighet att gå in och förebygga. Hör en spelare av sig och säger att han har varit jättestel i sin vänstra vad i en vecka och det inte släpper, då kan man titta på belastningen. Pulsar den på ett bättre sätt eller minskar så att spelaren kan komma tillbaka utan att få en skada jämfört med att bara köra på och hoppas att det går över och blir borta i tre-fyra veckor?

Fakta

271 - Matilda Lundblad

Avsnitt 271 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Matilda Lundblad. Elfsborg och FC Göteborgs läkare talar om att spela fotboll i coronatider och vad som gäller, om hur protokollet styr verksamheten, om ökningen av skaderisken när herrarna börjar spela match direkt, om att inte fanns något alternativ annat än fem avbytare och om varför svensk fotboll inte testar spelarna.

Dessutom berättar Lundblad om vilka skador som är vanligare för män respektive kvinnor, om att nya tränare inte kan skylla på läkarna om det blir många skador, om macho-idealen inom fotbollen som inte är så smarta, om att vara kvinna i en mansdominerad värld, om samarbetet mellan lagläkarna, om varför det är bättre att tala klarspråk om skador och om relationen med Klas Ingesson.

Publicerad 2020-06-13 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto