POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Linderoth vill ta huvudtränaruppdrag i framtiden: ”Tror definitivt att jag är redo”

Tobias Linderoth är assisterande tränare till Jimmy Thelin i Elfsborg i år.
Men i framtiden vill han själv ha ett huvudtränaruppdrag.
- Någon gång i framtiden är det klart att man vill testa ett huvudansvar, säger Linderoth i podcasten Lundh.

Efter en tid som ungdomstränare i Elfsborg har Tobias Linderoth tagit klivet upp och blivit assisterande tränare i A-laget till nye huvudtränaren Jimmy Thelin, som närmast kommer från Jönköpings Södra.

- Det är spännande. Det är ett nytt kliv för mig att ta. Jag har jobbat länge i klubben, och nu är det en annan konstellation med Jimmy och Miguel och Uffe som kommer från Jönköping. Det blir lite nytt att hitta sin roll i den konstellationen. Men samtidigt känner jag spelarna och miljön ganska väl, men det blir ett nytt team att jobba med.

Varför tog inte du huvudtränarjobbet?
- För att jag inte fick frågan.

Blev du förvånad över det?
- Nej. Jag har varit med så länge i fotbollen att jag förhåller mig till det som är konkret. Det är inget jag funderar på, om jag skulle få chansen eller inte. Nu blev det Jimmy och jag ingår i teamet. Det känns spännande.

Hade du fixat att vara huvudtränare för ett allsvenskt lag?
- Ja, det tror jag. Definitivt. Men sedan är det inte fel som det blev nu, att jag får en assisterande roll, för att utveckla sig och bli ännu bättre och sedan förhoppningsvis ta steget.

Du har jobbat med Elfsborgs U17-lag och även utbildat dig. Vad är målet?
- När jag började visste jag inte om jag hade någon målsättning. Det var mer att känna om det var något som passade för mig. Sedan har det växt fram att man är lika skadad i tränaryrket som man var som spelare, man vill bli så bra som möjligt och hela tiden utvecklas. Jag vet inte om jag har någon målsättning, det skulle väl vara att utvecklas och bli bättre och se var det landar.

Du hade dels din pappa som tränare, och sedan tränare i Norge och England som Hasse Backe och Ståle Solbakken i Danmark - vad plockar man när man själv är tränare?
- För det första har man haft förmånen att ha fantastiska tränare. Jag tycker hela tiden att de skandinaviska tränarna har legat högt upp hela tiden. Man plockar lite ledarskapsbitar, hur de har behandlat spelare och hur de har varit i gruppen. Sedan har jag uppskattat tränare som har en tydlig och klar idé, att man vet vad som gäller och hur de vill spela, de ändrar sällan på det och jobbar efter sin idé och tanke och försöker få spelarna att också jobba efter det. Det uppskattar jag som spelare. Sedan har jag haft tränare som ändrat i det där hela tiden också så fort det har gått dåligt. Det har man haft det lite kämpigare med. Om det sedan vad jag som hade problem med det… Jag tycker ändå att tydligheten hos en tränare är viktigast.

Hur väl kände du Jimmy Thelin innan?
- Vi har träffats lite grann genom åren. Det var väl allt, egentligen. Sedan hade vi några snack innan vi körde igång. Det var inte mer än så.

Hur får man ihop ett sådant team? Du har funnits här länge och så kom han in med ett team från Jönköping och så ska man prestigelöst och härligt börja jobba ihop?
- Ja, det är ju nytt. De känner ju varandra sedan tidigare, så det är lättare för dem. För min del gäller det att komma in och försöka komma med den inputen som jag har och försöka göra det bästa av det. Sedan är det en stor del att lära känna dem och hitta sin roll i det teamet också. Där är det fortfarande en process, att hitta sin grej och hjälpa till så bra man kan. Vi försöker alla göra det så bra vi kan för Elfsborg. Det är det som är det viktiga.

Det får ju inte bli osäkerhet vem som är etta. Det kan bli knivigt?
- Det är viktigt. Assisterande är en lite ny roll för mig också. Man får känna sig fram lite grann och utvärdera och prata med Jimmy och se hur det går, och sakta men säkert hitta sin roll.

183 - Tobias Linderoth

Avsnitt 183 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tobias Linderoth. Den tidigare landslagsmittfältaren gör comeback i svensk elitfotboll efter flera år som u-tränare i Elfsborg och talar om drömmen att bli huvudtränare, varför han uppskattade tränarutbildningen, hur han och Jimmy Thelin ska få samarbetet att fungera, vad som krisat i Elfsborg på senare år, hur klubben ska spela en vägvinnande fotboll och hur han som tränare hade hanterat en ung Tobias Linderoth. Dessutom berättar Linderoth om hur imponerad han är av Janne Anderssons landslag, om likheterna från Lagerbäcks tid, om att det fortfarande svider att tänka på VM 2002 och EM 2004, att hans straffnobb mot Holland är det han ångrar mest i karriären och hur sämre stämning i laget kostade VM 2006. Naturligtvis talar Linderoth om den framgångsrika spelarkarriären, om det bittra slutet på grund av skador, om hyllningarna i Istanbul, om sina bästa år i FC Köpenhamn, om varför han ratade Premier League, om när han fick be hela Everton om ursäkt och vägen fram som ung spelare.

Publicerad 2018-03-01 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto