Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Masse blåst på Guldskon av Stoitjkov: ”Matchen var riggad så det tjöt i hela kroppen”

Mats Magnussons jakt på guldskon grusades.
Enligt honom på grund av en riggad match.
- Men jag är jätteglad, för det var faktiskt ändå en Högaborgare som fick guldskon senare, som första svensk, Henrik Larsson, säger han i podcasten Lundh.

Mats Magnussons hade näsa för vad målet stod. Under sin framgångsrika karriär i portugisiska Benfica krutade svensken in 84 mål på 122 matcher. Säsongen 1990 var han nära att vinna guldskon, som går till Europas bäste målskytt, men efter att Hristo Stoitjkov gjort sex mål i den bulgariska ligans sista omgång grusades drömmarna.

I sin bok hävdar ”Masse” att matchen var riggad.

Om vi är kvar där så är det säsongen 1990 där du skulle vinna guldskon, och Hristo Stoitjkov gör sex mål i sista omgången av den bulgariska ligan. Du skriver att man ”mer skoningslöst borde jagat ner det fusket”. Att alla vet att det inte gick rätt till men att ingen på allvar orkade rota i den saken. ”Ser man den matchen ser man att den är riggad, den är riggad så det tjuter i hela kroppen”.
- Ja. Men vad ska man göra? Tankarna går runt. Men jag är jätteglad, för det var faktiskt ändå en Högaborgare som fick guldskon senare, som första svensk, Henrik Larsson, säger han i podcasten Lundh.

Har du träffat Stoitjkov?
- Nej, aldrig. Jag mötte honom, och det är en rolig historia om honom. Det här måste ha varit 1991-92. Jag var med i ett Champions League-gruppspel mot Arsenal, Barcelona och ett ryskt lag. Det måste ha varit 1991. Jag kommer ihåg att vi förlorade med 0-3 mot Arsenal på Highbury.

FAKTA

164 - Mats Magnusson

Avsnitt 164 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mats Magnusson. Den tidigare anfallaren var en riktig gigant under fem år i Benfica och tillhörde de bästa i Europa, spelade två finaler i dåtidens Champions League och deltog i VM för Sverige, men efter karriären var över hade han det tufft vilket han nu berättar om i sin bok "Masse: helvetet tur & retur". Mats Magnusson fick grava problem med alkohol, förlorade kontakten med sin familj, tappade kontrollen över sin ekonomi, blev vräkt och levde som hemlös i flera år innan han fick hjälp att ta tag i sitt liv. I del ett av poddintervjun berättar Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj. I del två av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

Publicerad 2017-09-29 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons