Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mats Olsson anser att sportjournalistiken har blivit för snäll: "Som läsare tycker jag det är dåligt"

Lundhs Podcast

Sportjournalistiken har blivit för snäll menar Mats Olsson.
Tidigare kunde journalister vara mycket tuffare och vassare i sina texter.
- Ingen var så rädd som man är i dag, säger han i podcasten "Lundh".

Foto: Bildbyrån

Krönikören Mats Olsson upplever att journalister kan vara mycket hårdare i sina texter än vad de är i dag. Nu menar han att det är "för vänligt" och att det skadar sportjournalistiken.

- Det var väl andra tider då och det kunde man väl göra. Ingen var så rädd som man är idag. Har du skrivit om det? Eller någon annan, just om krönikörer som sinsemellan kunde vara så fruktansvärt elaka mot varandra. Hockey-mannen i Göteborg, han var ju mästare på det, säger han i podcasten "Lundh".

Hockey-mannen helt enkelt. På GT var han. Ulf Jansson, kan han ha hetat det?
- Ja det hette han.

Ulf Jansson ja, precis.

Annons
- Han hade ju enorma fejder med Thomas Malmquist på Expressen. Och Thomas Malmquist och Peter Wennman på Aftonbladet hade också enorma fejder i spalterna där de använde väldigt hårda ord och var väldigt elaka mot varandra. Men man kunde då också vara mer elaka mot idrottsstjärnor. Jag kan nog komma ihåg att Thomas Malmquist som var min företrädare kunde såga människor ganska brutalt.

För att knyta an till det så gick Åke Stolt på Sydsvenskan alltid hårt åt Roger Gottfridsson på Arbetet. De hade enorma stridigheter också. Jag vill komma till det att det finns ju historiskt några som du har varit lite hård mot. Lars Lagerbäck, kan ta upp "lögnarbäck", Lennart Johansson brukade ta upp "fat cat", Carolina Klyft att hennes största skada var hennes make, höjdhopparen Linus Törnblad och allt sånt. Känner du där att du gick lite för långt någon gång?

Annons
- Nej det känner jag inte. Idag kan jag tvärt om känna att "herregud vad snäll jag har blivit med åren", det är så oerhört vänligt. Jag fick fram någon till-sist-spalt från mitten av 2000-talet, varenda bit var en sån otrolig elak och vass grej.

Men vad uppnår man med det?
- Det är roligt. Humor. Innan jag åkte hit så tittade jag på två Jimmy Kimmel talk-show, en sen talk-show i USA som sänds från Los Angeles. Först tänker jag att jag älskar de här skämten där de kommenterar dagsaktuella händelser, det är fräckt och det är elakt och sen tänker jag "Ae, jag hade inte fått skriva så".

Idag kan jag ju ibland uppleva att man pratar mer om att folk mår dåligt, det är lätt att om det är elakt i spalterna så är det lätt att det bli elakt på nätet. Har man något ansvar där? Eller är det där vi journalister inte är tillräckligt elaka enligt ditt mått, är det bra eller dåligt?

Annons
- Det var en lång och jobbig fråga.

Ja eller frågan är om det är bra eller dåligt att vi är snällare? Om vi nu är det.
- Jag tycker det är dåligt. Som läsare tycker jag det är dåligt. Jag tycker det är roligare att läsa någon som verkligen uttrycker en åsikt. Då menar jag inte att man ska skriva "din jävla fitta", vilket det blir på Twitter. Man kan formulera det på ett annat sätt, man kan formulera det roligt och bra. Då kan man ta en spydighet och en elakhet. Det kan jag sakna lite.

Idag är det ju, framförallt i TV men även många som skriver, att man skriver mer om spelet och löpvägar. Den typen som inte fanns alls förr i tiden. Hur upplever du det?
- Jo, men det var något som jag saknade mycket ett tag. Jag tycker det är roligt att läsa om det men nu tycker jag att det har gått lite till överdrift. Eller det har gått väldigt mycket till överdrift. Det är precis som att pendeln slår över. Jag tycket att en kombination av det är bra. Jag tycker det är bra att man kan få lära sig lite av det och jag tycker också att det är roligt. Nu pratar jag verkligen om Örjans Vall och Halmstad hela tiden men när Janne Andersson var tränare i Halmstad, det hade varit jätteroligt att sitta ner med honom på en bänk där och bara sitta och prata lite om matchen. Varför blev det så då? Så kan han förklara varför. Då kan man tänka "Okej det är mycket som andra tänker på som jag inte tänker på eller ens begriper". Det tycker jag är väldigt roligt och lärorikt. Men ibland tycker jag att det blir snömos bara, det blir verkligen det ena eller det andra. Den bästa som någonsin har lärt mig detta var ju Roy Hodgson. Och jag har dragit det här exemplet många gånger. Vi satt och käkade middag en gång, han satte upp salt och peppar-kar och förklarade. Det tyckte jag var väldigt roligt.

Annons
Publicerad 2021-11-17 kl 06:30

Fakta

328 - Mats Olsson

Avsnitt 328 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Mats Olsson. Krönikören revolutionerade svensk sportjournalistik när han började på Expressen 1990 och han talar om vilka som inspirerade honom, om hur det var att följa Sverige till VM-bronset, om hur han tröttnade på när fotbollen allt mer stängde in sig, om att han kan sakna spetsigheter och elakheter i dagens sportjournalistik samt om det självklara att brevväxla och uppmuntra unga människor som hörde av sig till honom.

Dessutom berättar Olsson om varför han tidigt ville bevaka damfotboll, om fascinationen för "larger-than-life"-personligheter, om baksidan med att bevaka fotboll där hat och hot följde, om varför han gillar Halmstads BK och om vad som gjorde att han tidigt fastnade för Zlatan Ibrahimovic och om att han är tveksam till om anfallaren ska spela vidare.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto