Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Miljardären hotade med att sluta sponsra för att väcka TFF: ”Tror att det fick effekt”

Trelleborg var rejält på dekis.
Då hotade storsponsorn Rune Andersson med att sluta stötta klubben ekonomiskt.
- Jag gjorde utspelet psykologiskt mot klubben, att de banne mig fick hantera det och inte alltid lita på att vi stod bakom, säger Andersson i podcasten Lundh.

Trelleborg laddar för fullt inför allsvenskt spel till våren. Men det var inte länge sedan klubben levde med en helt annan verklighet. 2011 åkte Skåne-klubben ur allsvenskan och TFF fortsatte ner i division 1. 2014 undvek klubben med nöd och näppe att åka ner i division 2.

Storsponsorn Rune Andersson, som pumpat in runt 100 miljoner genom åren, hade en stor oro för klubben.

- Jag var bekymrad över det. Det är ändå en väldig skillnad att komma ner i division 2. Det är bara allsvenskan och superettan. Det är klart att vi var oroliga för det, men det var inte mycket vi kunde göra åt det från sidan.

ANNONS

Men under de här åren gav du en intervju, 2012, om att det var slut, att du inte skulle pumpa in mer pengar. Vad fick dig att ändra dig?
- När det hela tiden gick utför… Vi sa väl aldrig att vi skulle sponsra med noll, men vi tänkte att de skulle få börja från scratch igen. När vi började med att sponsra, på 80-talet då jag började privat, det har stått i tidningarna en del att Trelleborg AB sponsrade, men det är fel, men jag sponsrade privat bitvis med väldigt mycket pengar när vi värvade spelare, men de kom från i stort sett ingenting och tog sig upp. Då tänkte jag att de kanske kunde återhämta sig när de ramlade ner i ettan som kulturen som den var för 30 år sedan. Och det stämde ganska bra, det blev en väldig kulturförändring till det positiva, om man har det lite knackigt.

Vad är det som är positivt med det?

ANNONS
- Man har inte råd med lika mycket anställda, till exempel. Man har inte råd att betala en massa dyra spelare. Man får försöka hitta fler spelare bland juniorerna. Det är oerhört positivt. När jag började med TFF hade vi mycket rekrytering från Söderslätt och även österut. Sådana spelare som kanske inte Malmö var ute efter. Det var ett billigare sätt. När jag höll mig aktiv med det första egna på 90-talet – det var så jag kom in i fotbollen delvis. Min yngsta grabb spelade i Trelleborgs juniorlag. Det är ett sunt och bra sätt att bygga upp. Sedan blir det annorlunda när man kommer till allsvenskan, då måste man ha mer pengar. Men jag tycker att Trelleborg har klarat det fantastiskt bra med mycket små resurser under alla år.

Andersson menar att utspelet om att sluta sponsra Trelleborg grundade sig i att han ville väcka klubben, och han menar att det fungerade.

ANNONS

- Jag gjorde utspelet psykologiskt mot klubben, att de banne mig fick hantera det och inte alltid lita på att vi stod bakom. Jag tror att det fick effekt. Jag hade nog aldrig innerst inne tänkt sluta med det, men de fick rycka upp sig lite. Och det gjorde de i allra högsta grad.

181 - Rune Andersson

Avsnitt 181 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Rune Andersson. Miljardären har genom åren pumpat in över 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF och berättar om hur överraskad han var när TFF nådde allsvenskan igen, att hans företag är berett att dubbla fjolårets sponsring på fem miljoner, att han hoppas på fyra lag bakom TFF, att man inte behöver flytta då kommunen lovat att ordna till Vångavallen och att snacket om att byta namn på laget var ett skämt. Andersson talar om att hotet att sluta sponsra laget fick föreningen att vakna, om varför han inte vill ta bort 51-procentsregeln, varför han inte tror att det går att tjäna pengar på svensk fotboll som investerare, varför han är nöjd med att sonen Johan inte sitter i TFF:s styrelse och varför affärsmän tappar huvudet bara för att de sitter i en fotbollsklubbs ledning. Dessutom om triumferna i Europa 1994, om storsatsningen på ex-jugoslaviska spelare, om Tom Prahls storhet och varför folk i Trelleborg inte går på matcherna.

Publicerad 2018-02-16 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto