Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Nedflyttning ödesdigert för Kalmar: ”Skulle vara oerhört tufft slag”

SM-guld 2008 - i dag är verkligheten en annan. En eventuell degradering vore förödande för Kalmar FF säger den tidigare klubbchefen Svante Samuelsson.
- Det skulle vara oerhört tufft, säger han i podcasten Lundh.

Kalmar FF hade en fin period för ett antal år sedan och tillhörde flera säsonger i rad topp fyra-skiktet i allsvenskan. Efter 2009 började det dock gå trögare för klubben – i år har man hittills lyckats plocka fem poäng efter sex spelade omgångar.

- Vi hade ett litet lyft förra året när vi kom sexa. Det var den bästa prestationen vi har gjort på några år. Sedan är det väl så lite grann - vi är en stad med 65 000 människor, vi har ett näringsliv som inte är jättestort. Ekonomi och muskler är väldigt viktigt för att bygga en stark förening och ett starkt lag, säger Svante Samuelsson och tillägger:

- Det är klart att det finns många utav våra konkurrenter som verkar i större orter och har mer resurser finansiellt. Så vi måste på något sätt hela tiden prestera lite bättre än vad vi egentligen, rent ekonomiskt, borde kunna göra. Där kanske vi har legat lite närmare med verkligheten de sista åren, att vi överpresterande ett antal år.

Är det er överprestation som gör att man ser på er med andra ögon?
- Lite så tror jag i och med att vi var så bra över en sådan lång tid och tog SM-guld, cupguld och var framme i final och spelade i Europa mycket. Då klassar man nog in oss på den nivån och det är ju otroligt kul och det är ju där vi vill vara. Men ser man lite nyktert på det och ser vart Kalmar ligger och hur stor staden är, så inser man nog att det är tufft att vara bland det fyra, fem bästa varje år iallafall.

Peter Swärdh har haft det skakigt efter den knackiga inledningen på säsongen. Svante Samuelsson påpekar dock att han har stort förtroende för tränaren.

- Jag tycker mycket om Peter och vet att han är en duktig tränare. Sedan vet jag också hur det fungerar när det börjar gå dåligt, då kommer den frågan upp automatiskt direkt. Det är alltid så, säger Samuelsson.

Vad skulle det betyda om Kalmar FF fick lämna allsvenskan?
- Det skulle vara ett väldigt tufft slag. Speciellt i den situationen när vi fortfarande äger arenan då med alla de kostnader som kommer som är lika stora i superettan som i allsvenskan. Det skulle vara oerhört tufft.

Är det så att existensen är hotad?
-Nja, situationen är ju sådan att vi har byggt arenan och vi äger den fortfarande, men den årliga kostnaden är för stor för föreningen. Vi har flera år haft en diskussion och har en diskussion med kommunen och banken för att hitta en annan lösning. Så långsiktigt måste det bli en annan lösning. Det blir för stora kostnader på föreningen att tåla.

FAKTA

148 - Svante Samuelsson

Avsnitt 148 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Svante Samuelsson. Kalmars förre klubbchef ger sin syn på klubbens sportsliga kris, om risken med att bygga och äga arenan, om konkurshotet vid en degradering, om hoppet att kommunen och banken ska hjälpa Kalmar FF med Guldfågeln Arena och varför man var tvungen att ersätta Fredriksskans. Dessutom berättar Samuelsson om oron inför varje allsvensk säsong, om hur man byggde guldlaget 2008, om topplaceringarna som gett skeva förväntningar och förhoppningar på klubben, om alla  gånger han fick rädda Henrik Rydström undan arga sponsorer och styrelseledamöter, om försäljningarna av spelare och att man inte kan bry sig om var resten av pengarna vid transfers tar vägen. Svante Samuelsson som varit involverad i svensk klubbfotboll i 25 år ger sin bild av hur allsvenskan står sig, hur man ska lösa problemen, att man bör kunna professionalisera verksamheten än mer, om hoppet i kampen mellan stora och små klubbar och varför man hellre säljer utomlands än till Malmö FF och andra storklubbar.

Publicerad 2017-05-07 kl 06:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons