POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
1v

Pettersson om Kindberg-åtal: ”Om klubben fuskat skulle det svärta ner det vi har uppnått tidigare”

Tom Pettersson tror och hoppas att Daniel Kindberg frias.
Men lagkaptenen är rädd att en fällande dom hade stänkt på lagets framgångar:
- Jag tycker inte att man ska ta ifrån oss spelare och ledare som har presterat på det här sättet, säger han i podcasten Lundh.

Tom Pettersson anslöt till Östersund inför säsongen 2017 efter två misslyckade år i IFK Göteborg. Väl i ÖFK-dräkten tog Pettersson en plats i laget och fick vara med om cupguldet, Europa League-resan och även starka placeringar i allsvenskan.

Gripandet av ÖFK-basen Daniel Kindberg våren 2018 med efterföljande uppmärksamhet samt åtalet och den kommande rättegången mot honom har inneburit att klubben skakats, vilket Tom Pettersson upplevt på nära håll:

- Det var en chock, så klart. Som alla andra undrade man vad som hände och vad som hänt som gjort att han satt där, och vad som skulle hända. Man undrade hur han mådde där inne och hans barn och familj och allt sådant. Det var det första man tänkte. Sedan fick man reda på rätt snabbt att det antagligen skulle bli en rättegång någon gång, men man visste inte när. Det var bara att försöka landa i det som hade hänt och gå vidare på något sätt, även om man inte riktigt går vidare då det inte är avslutat, säger Tom Pettersson i podcasten Lundh.

- Man fick leva med känslan att det skulle komma ett beslut i en rättegång någon gång längre fram. Man får försöka dämpa de tankarna så mycket det går, för fokuserar man för mycket på det kommer det ta energi av fotbollsspelandet, och det vill man inte. Men ibland går det inte, ibland tänker man på det mer och ibland inte alls.                         

Att det väntar en rättegång kring Daniel Kindberg är ingen hemlighet, men den är uppskjuten nu. Hur insatt är du i alla turer?
- I början när det kom var det som en chock, då lusläste man allt som gick att få reda på. Men ju mer långdraget det har blivit… Nu orkar jag inte läsa om det mer. Jag vill att rättegången ska börja och vara över, förhoppningsvis med ett lyckligt slut. Jag lovar att du är mycket mer insatt än jag. Till slut orkar man inte. Det är fotboll man ska fokusera på. Det är klart att när ordföranden kommer i en sådan här situation blir man intresserad och läser mycket, men till slut når man en punkt där man känner att man inte orkar ta in mer om det här. Det skrivs om det hela tiden, känns det som.

Hur mycket har du pratat med honom själv och frågat vad han har gjort?
- Jag har inte frågat vad han har gjort och inte gjort, nej. Han har varit rätt sparsam i media också. Det är inte så att han kommer till oss och säger vad han har gjort och inte gjort. Det är väldigt hysch-hysch, vilket nog kan vara smart om jag får gissa. Antagligen har hans advokater sagt det till honom också, att inte prata om det och att de löser resten. Vi har tyvärr ingen inside om det, vi vet inte mer än alla andra.

Han rör sig alltid med klubben på matcher och så. Hur förvånad är du över att han går där med högt huvud?
- Det tycker jag är jävligt starkt av honom. Han gömmer sig inte, han är med och går i stan och är med på matcher. Det finns egentligen ingen anledning att inte göra det, han är inte dömd för något. Än så länge är han oskyldig, så varför ska han inte få göra det? Daniel Kindberg är en extremt stark ledare, han har en ledarstil som jag inte upplevt innan. Det är väldigt mycket hans förtjänst att jag sitter här och att klubben har nått de framgångar som vi har haft. Sedan hoppas vi så klart att det inte har varit något kriminellt inblandat i det, så klart, men hans inställning och attityd är det som har gjort det här möjligt. Den smittar av sig. Jag är väldigt glad över att han orkar vara med oss på matcher och på vissa träningar, för hans vinnarmentalitet smittar av sig.

Om det skulle visa sig att något fel har begåtts som har gynnat klubben, skulle er insats med allt ni gjort i Europa vara mindre värt?
- Jag har tänkt på det där. Jag tycker att det är så jävla svårt. Vi har spelat efter de förutsättningar som vi trodde var rätt och riktiga. Det är inte så att vi har köpt spelare som är superattraktiva och budat över andra klubbar och på det sättet fuskat oss till spelare som andra vill ha. Vi har tagit spelare från hittegodsavdelningen som andra inte ville ha. Samtidigt, har klubben fuskat och fått in pengar på ett olagligt sätt så är det helt åt helvete. Jag tycker att det är svårt… men nej, jag tycker inte att man ska ta ifrån oss spelare och ledare som har presterat på det här sättet våra framgångar och det vi har uppnått. Men samtidigt förstår jag att det skulle svärta ner det om man då tänker tillbaka på det som vi faktiskt gjorde, om det är så att vi blir dömda. Det går nog inte att komma ifrån, tyvärr.

Vad är ett rimligt straff om det har begåtts fel?
- Jag vet inte. Det beror säkert på vad vi eventuellt har gjort för fel i sådana fall. Jag har faktiskt ingen aning. Vad finns det för straffskala i Sverige? Minuspoäng finns ju inte.

Som värst kan man bli nedflyttad en division.
- Okej. Och som minst böter? Jag vet inte. Det beror väl på vad de kommer fram till. Det är svårt att sitta här… Om vi har gjort en massa fel med en massa ekonomisk doping och en massa skit och de flyttar ned oss – vad ska man säga då? Det är svårt, det blir att jag sitter här och spekulerar. Vi får vänta och se. 

FAKTA

229 - Tom Pettersson

Avsnitt 229 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tom Pettersson. Östersunds lagkapten talar om utvecklingen han efter flytten till ÖFK, om att få en tränare som tror på en, om oron när stjärnorna och Graham Potter försvann, om likheter och skillnader på spelet när Ian Burchnall tagit över och om hur klubben fortsatt jagar SM-guld.

Givetvis ger Pettersson sin syn på anklagelserna mot Daniel Kindberg, om hur han gått från att läsa allt om ärendet till att inte läsa något, om längtan efter att rättsprocessen ska vara över, om att ett eventuellt fusk från Kindberg hade svärtat ner vad spelare och ledare åstadkommit och om den djupa konflikten med Östersunds-Posten.

Tom Pettersson talar även om de tunga åren i Blåvitt, om hur hans åsikt om gamla metoder på Kamratgården väckte ont blod, om det tuffa året i Belgien, om den viktiga utvecklingen i Åtvidabergs FF och om att han drömmer om ett nytt utlandsäventyr och därför inte förlängt ÖFK-kontraktet.

Publicerad 2019-05-06 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå