Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rydström hyllar Asbaghi: "Snodde Blåvitts presspel rakt av i våras"

19v

Poya Asbaghi fick sparken från IFK Göteborg tidigare i år.
Men Henrik Rydström gillade Asbaghis sätt att leda klubben.
- Vi snodde i våras rakt av hur de jobbade med sitt presspel, berättar Rydström i podcasten Lundh.

Henrik Rydström är sedan ett antal år tillbaka tränare efter att ha avslutat den aktiva spelarkarriären. De senaste två säsongerna har han tränat Sirius, men efter att ha lämnat dem efter säsongen har han ännu inte gjort officiellt klart med någon ny klubb.

ANNONS

I podcasten Lundh berättar Rydström om hur han hittar inspiration i sin tränarroll.

- De senaste åren varit mycket inne på att jag tycker att det är intressant att Portugal får fram så mång bra tränare, där är den taktiska periodiseringen väldigt stark. Det är något som jag tar intryck av, säger Rydström.

Vad är den taktiska periodiseringen?
- När man talar om det låter det självklart, men det är inte alltid så man jobbar. Vill du bli bra på fotboll: spela fotboll. Håll inte på med tyngdlyftning, spring inte 400-meterslopp. Sätt in det i en fotbollskontext, men då måste du först som tränare veta hur du vill spela. Det är nog där många går bet. Eller så blir spelet så svårt att de ändå inte kan föra över det. men sedan bryter du ner ditt spel i principer, och så är det hela tiden det som genomsyrar ditt övningsval. Sedan tar man väldigt stor hänsyn till inlärningen, den kognitiva belastningen. När vi pratar om periodisering i Sverige handlar det ofta om loaden, en viss mängd eller tid. Men man vet ju att man bli trött i hjärnan. Så hur får man ut det man vill få ut? Vilken dag i veckan ska man ha mer av vissa saker? Då har man en plan för det.

ANNONS

Han fortsätter:

- Sedan finns det en massa bitar i det som man inte får med här. Men det blir ett väldigt systematiskt sätt att träna och förbereda spelarna. Det kan tyckas självklart, men jag har stött på motstånd från spelare som är vana vid att köra en massa i gymmet, springa utan boll och så. Men vi spelar fotboll, han kan bli trött i fotbollskontexten istället. Det är inte samma sak. Åker du på några förluster tycker spelarna att det beror på det istället för att de tar dåliga beslut och behöver spela ännu mer fotboll. Lite så.

Finns det några lag och tränare som du tar inspiration av?
- Jag började kika på Bodö/Glimt rätt tidigt. Jag nämnde Bielsa, och det är klart att han är jävligt inspirerande. Sedan kan man prata om Guardiola och Klopp och alla de, men det blir lite abstrakt, för de har staber som är stora och kan förbereda sig på ett sätt som vi inte kan. Vad finns det för lag i Norden? Vi har danska lag. Men det blev intressant när jag såg Bodö/Glimts resultat, jag tittade på deras matcher. Sedan har jag försökt sätta mig in i en hel del hur de spelar, till exempel. Sedan är jag inspirerad av svenska tränare också, jag försöker sno så mycket som man kan där. Jag tycker att Poya gjorde det bra i Blåvitt, de var svåra att möta. Det var hela tiden olika sätt som de agerade på. Vi snodde i våras rakt av hur de jobbade med sitt presspel. Vi tittade på dem och sade att vi skulle göra så. Sedan har vi utvecklats därifrån. Det Joel Cedergren gjorde under någon säsong i Sundsvall...

ANNONS

Det var väl ihop med Soccer Services, med Ferran Sibila som jobbar i Blåvitt nu?
- Precis. När Sundsvall bara blev sterila i sitt bollinnehav sedan kollade vi på hur man kan undvika att hamna i den fällan själv. Men det finns många tränare... Jag har kikat på Degerfors, vad de gör som gör att de plötsligt får spelare som man trodde var slut... Vi har tittat på att värva flera av deras spelare också, och så presterar de plötsligt på ett väldigt bra sätt. Sedan försöker jag att ha kontakt med många tränare runtomkring, tränare som inte ens är verksamma i lag, men som jag läser analyser av. Jag har kontakt med en kille i Hongkong som sitter och analyserar allsvenskan, han sitter och analyserar motståndarna. Då får man inspiration av det.

Lyssna på hela avsnittet av podden i spelaren ovan.

Fakta

293 - Henrik Rydström

Avsnitt 293 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Henrik Rydström. Tränaren talar om vad som lockar med att ta över Kalmar FF, om hur han lade bitterheten åt sidan efter att han fick gå för två år sedan, om att han i princip inte haft nån kontakt med Nanne Bergstrand sedan sommaren 2018, om att vara eftertraktad som tränare, om diskussionerna med Mjällby, om att vara smickrad av IFK Norrköpings intresse och om vad han tror gått snett i Kalmar FF som fått kvala sig kvar två år i rad.

Dessutom berättar Rydström om åren i Sirius, om de tuffa besluten som han och Ola Andersson tog, om att utveckla spelare och se dem lyfta, om fotbollen han brinner för, om hur han vill förändra svensk fotboll, om vad han snodde av Blåvitt och Poya Asbaghi och om drömmen att träna en storklubb i Sverige och att nå utomlands.

Publicerad 2020-12-26 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto