Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sandberg förklarar - så funkar solidaritetsersättning för svenska klubbar: ”Ibland har klubbar inte ens haft en aning om att spelare bytt klubb”

Lundhs Podcast

Termen "solidaritetsersättning" brukar vara på tapeten när svenska spelare byter klubbar utomlands.
Men vad innebär det? Det förklarar nu Håkan Sandberg som är expert inom fotbollsjuridik.
- Jag brukar säga att det är som en skatt på fem procent som ska gå tillbaka, säger Sandberg i podden ”Lundh”.

Foto: Bildbyrån.

Termen solidaritetsersättning poppar då och då upp när svenska spelare byter klubb utomlands. Två kända exemplen är när Elfsborg fick solidaritetsärsättning av Everton för Tobias Linderoth och Västerås SK för Victor Nilsson Lindelöf när han flyttade från Benfica till Manchester United.

Men vad innebär den diffusa termen solidaritetsersättning? Det förklarar experten inom fotbollsjuridik, Håkan Sandberg, om i podden ”Lundh”.

Men om vi tar solidaritetsersättningen, vad är den i korta drag? Det kan vara sådant man läser om i olika sammanhang, men vad är det?
- Det kom 2001, att fem procent av alla transfersummor som betalas på alla internationella övergångar i hela världen ska gå till de klubbar där den här spelaren utbildades från att han var tolv år. Sedan har det kommit praxis, det kan vara säsongen han fyllde tolv år och en massa smådetaljer. Till och med uträkningen kan bli komplicerad. Jag brukar säga att det är som en skatt på fem procent som ska gå tillbaka. Idén bakom när Fifa införde den 2001 var väldigt bra. Det visar sig nu när Fifa tittar på det, det finns ett TMS-system…

Annons

Det är ett transfersystem där Fifa registrerar alla spelarförvärv för att Fifa ska ha koll på dem.
- Exakt. Alla som de har koll på, alla internationella transfers ska registreras där. Om man i dag tittar på det, summorna är så ofantliga. Någon gång försökte jag sätta mig in i hur de här biljoner dollarna betyder, men det går knappt. Säg att det är 100, utav det ska fem betalas ut till småklubbarna där spelaren har varit. Det här sköts fortfarande inte, i dag. Sist jag såg en undersökning saknades det tre procent, så två av de fem procenten betalas ut, de facto. TMS-systemet sköter det här, så systemet fungerar inte. Det är fortfarande många småklubbar som inte får sina pengar. När jag upptäckte det här i början på 2000-talet och började hjälpa klubbar med det så har vi gjort ett väldigt bra jobb. När jag säger ”vi” så är det vi på advokatbyrån som har hjälpt de svenska klubbarna att lära sig det här systemet så att de får in de här pengarna. Vi kan ta Lindelöf som ett exempel, som gick mellan Benfica och Manchester United för en halv miljard, närmare 500 miljoner, så blir de här fem procenten rätt mycket pengar till de klubbar där Lindelöf var när han var liten. Vi har massor av sådana exempel.

Annons

Finns det något du kan berätta om? Googlar man hittar man ju exempel från lång tillbaka, som när du hjälpte Elfsborg med Tobias Linderoth, det finns ju många sådana exempel. Har du något exempel där ni kommit i mål som vinnare?
- Det roligaste exemplet kan ändå vara Lindelöf. Där var det i och för sig inte så mycket att komma i mål, för Manchester United skulle betala solidaritetsersättningen. Ibland har det varit klubbar som inte ens haft en aning om att spelaren har bytt klubb ute i Europa, här var det ju inte så. När jag hade en kommunikation med Uniteds juridiska stab på tio personer och jag fick lära upp dem i hur man räknar ut solidaritetsersättningen ordentligt, samtidigt lärde vi oss båda parter något. Fifa hade naturligtvis en praxis kring något, för det krånglade till det lite. Vi har olika säsonger internationellt och i Sverige, den här övergången gjorde att man skulle räkna på ett visst sätt. Det handlade då om väldigt mycket pengar, det var flera miljoner kronor.

Annons

Som då delades mellan Västerås SK och Benfica, dit han gick som ung. Jag antar att en del av pengarna gick dit?
- Ja, så var det. Det fanns fler klubbar än Västerås, det var två Västerås-klubbar, Franke var också med i början. Det är ett känt faktum att det har bråkats om Zlatans solidaritetsersättning, man visste inte var han var från starten av säsongen då han fyllde tolv, det var olika klubbar…

FAKTA

288 - Håkan Sandberg

Avsnitt 288 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Håkan Sandberg. Den tidigare storspelaren har under 2000-talet ägnat sig åt fotbollsjuridik och talar om hur han hjälpt klubbar att få del av solidaritetsersättning, om ett alltmer komplicerat regelverk, om hur större pengar i fotbollen gjort att moralen blivit lidande, om vad som är vanligast att parter tvistar om och om att Fifa gjorde ett misstag när man tog bort agentlicensen.

Dessutom berättar Sandberg om framgångarna med Blåvitt, om när han fick Lars ”Laban” Arnesson att ändra på taktiken i landslaget, om ilskan när han som proffs i Grekland förstod att spelare i motståndarlaget var köpta, om när AEK-presidenten kastade pengar på spelarna efter en triumf och om när han ledde Tromsö och laget sänkte ett stjärnspäckat Chelsea.

Publicerad 2020-11-18 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto