Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schüller om att bevaka världsstjärnor i MLS: "Ställer högre krav än allsvenskan"

Lundhs podcast

Rasmus Schüller kom till Sverige och allsvenskan redan 2015.
Häcken värvade honom men det lossnade inte för mittfältaren på Hisingen.
Efter bara en säsong gick flyttlasset till USA och Minnesota.
- Det var mer att jag tycker att det var ett äventyr som lockade med MLS och Minnesota som var för bra för att tacka nej till, berättar han i podcasten Lundh. 

Foto: Bildbyrån

Säsongen 2015 spelar Rasmus Schüller i den finska storklubben HJK Helsingfors. Han imponerar och på vintern ringer Peter Gerhardsson och Sonny Karlsson, då tränare respektive sportchef i Häcken. Schüller lämnar Finland för spel i allsvenskan. 

- De tittade på mina matcher under hösten i Helsingfors. Sedan spelade Kari Arkivuo där under den tiden. En gammal finsk landslagslegend. På det sättet var det ett perfekt steg att ta, att man hade en trygghet i klubben. Det var första steget ut ur Finland för mig, så det var bra att gå till en mellanstor klubb i Sverige där förväntningarna inte var de högsta, men samtidigt hade klubben höga förväntningar internt. Det är en klubb med goda resurser, och vi hade en bra spelartrupp då. Det var ett bra steg att ta. Jag gillar Sonny och Peter mycket, vi hade bra möten.

Annons

Ni vann cupen, men ändå kändes det som att du inte riktigt nådde din fulla potential?- Nej. Det var lite fram och tillbaka, jag hade lite skadeproblematik under vintern och sedan åkte jag på en knäskada på våren. Jag var tillbaka efter uppehållet, det var lite hackigt. Jag kom inte in i flow som jag ofta har behövt som fotbollsspelare för att spela den bästa fotbollen jag kan spela. Cupen vann vi, men i allsvenskan gick vi inte bra. Det var ingen bra säsong för oss. Jag har goda minnen från min tid i Göteborg, det är en fin klubb och en fin stad, men det var nog inte den bästa fotbollen jag har spelat i mitt liv där.

Var det därför du hakade på när den nystartade MLS-klubben Minnesota United var intresserad?
- Det har nog inte att göra med att jag inte trivdes i Häcken eller att jag inte fick ut min bästa fotboll där, det var tidigt att säga efter en säsong, men det var mer att jag tycker att det var ett äventyr som lockade med MLS och Minnesota som var för bra för att tacka nej till. Den chansen skulle kanske inte komma på nytt. Jag vågade inte avböja, för det lockade för mycket.

Annons

Första säsongen var du i MLS men gick tillbaka på lån till HJK. Sedan spelade du väldigt mycket andra året och lite mindre det tredje. Hur var de nästan tre åren i MLS?
- De var jättelärorika.

Det brukar man säga när det är tufft och man vill klä det i lite andra ord.
- Men det var tufft samtidigt. Men det var jätteroligt. Att flytta hela vägen till Minnesota från Norden var ett stort steg för mig. Att flytta ensam dit med åtta timmars tidsskillnad, familj och vänner och alla där hemma… Man fick lära sig på riktigt att ta hand om sig själv, att även utanför fotbollen klara sig utan sina stödnätverk. I Göteborg hade jag släktingar som bodde, så jag var rätt bekväm där också. Minnesota var på ett annat sätt, ”step into the unknown”.

Vad lärde du dig av det steget?
- Jag lärde mig om kulturella skillnader mellan Norden och USA.

Annons

Ändå är Minnesota svensktrakter.
- Jo, finska också. Det första jag gjorde när jag kom till USA var att läsa Invandrarna och Utvandrarna, Mobergs klassiker. Det var jättehäftigt att läsa de böckerna. Det är inte allas favoriter, för man har inte en koppling, men när man har kopplingen för att man har gjort samma steg som de andrar gjorde men 170 senare, det var lite andra förutsättningar och tuffare för dem (skratt). Det var otroligt mycket tuffare! Men det var roligt. När man sade att man var nordbo i Minnesota-trakterna var det många som sade att de var det också för att deras gammel-gammel farfar kom från Sverige eller Danmark eller Norge en gång i tiden. Jag lärde känna några svenska kompisar i Minnesota som var där på utbyte från Sverige på det lokala colleget, vi åkte till Taylor Falls, som är platsen där böckerna utspelar sig, och kollade hur det såg ut. Det var jättespännande att se allt.

Annons

Vad var det jobbigaste med kulturskillnaderna?
- Det svåra är… Jag tycker att jag pratar god engelska, men när vi diskuterar som nu kan jag uttrycka mig så långt som mina tankar går, på svenska. Även fast jag kan god engelska tycker jag att det var svårt att komma in i diskussioner, det var svårt att vara på en ”level playing field” när man diskuterade och interagerade. Det var inte hemmafavör för mig när det var ett språk jag inte kunde lika bra utan och innan som de som bott och levt där hela sina liv. Första året anpassade man sig och lärde sig, men efter ett tag kom man igång och hittade rätt i den nya miljön.

Du sade innan att du tycker att MLS var bättre än allsvenskan. I Sverige tror vi nog att allsvenskan är bättre än MLS, man såg i en hel del matcher när Zlatan var där att mycket pengar lades på anfallare men inte lika mycket på backar. Hur tycker du att kvaliteten var på ligan?

Annons
- Jag spelade i en defensiv mittfältsposition i MLS, då spelade jag ofta mot stjärnan i motståndarlaget. Jag har spelat mot Miguel Almiron och Wayne Rooney. Det sätter ganska höga krav på en. I Sverige tycker jag att den taktiska biten och tyngden man lägger på samspelet i laget och att ligga rätt försvarsmässigt, det är större än i MLS. Det är just frihetskulturen, att individerna kommer att lösa det själv. Att man köper en stor stjärna för stora pengar och ger den friheten att lösa det för oss. Då blir det mindre organisation inom klubbarna och lagen, då blir det ett större ansvar för individen. Då kan det också vara så försvarsmässigt. Spelar man mot anfallsstjärnan har man en större yta man måste kontrollera. Då ställer det högre krav, i alla fall på mig, i MLS än vad det har gjort hittills i allsvenskan.

Annons

Hur mycket stötte du på Zlatan? Ni var där två säsonger samtidigt.
- Vi spelade nog ett antal matcher mot varandra.

Hur många mål gjorde han mot Minnesota?
- Jag vet inte om han gjorde ett enda. Du har kanske statistik där? Men jag bytte till mig hans tröja. Det är jag nöjd över. Det var stort att spela mot honom, en otrolig spelare.

FAKTA

312 - Rasmus Schüller

Avsnitt 312 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Schüller. Den finländske landslagsmittfältaren talar om det lyckade skiftet till Djurgården, om klausulen som gjorde att han kunde flytta till Stockholm, om att mörka transfern för dåvarande särbon, om att det är starkt att man fått ihop laget snabbt, om att han gillar delat ledarskap med två tränare, om att man ska utmana Malmö FF om SM-guldet och om träningsveckan med AIK som inte gav kontrakt.

Dessutom berättar Schüller om förväntningarna på Finland inför EM, om att Nations League gav det finska landslaget ett lyft som ledde till det första mästerskapet, om en tuff EM-grupp med känsligt möte med Ryssland, om att ställas mot Sverige i EM-genrep, om sin beundran för Riku Riski som vägrade åka på träningslägret i Qatar och om att plugga juridik och läsa Mobergs Utvandrarserie inför flytten till Minnesota United.

Publicerad 2021-05-28 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto