Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Schüller om att möta Sverige: "Man har varit lite avundsjuk på svensk fotbollskultur…"

Lundhs podcast

Sverige tar emot Finland i en träningslandskamp på lördagskvällen.
Djurgårdens finländske landslagsmittfältare Rasmus Schüller har sneglat på Sverige.
- Svensk fotbollskultur, från en fotbollsspelares perspektiv i Finland, det är lite att man är avundsjuk, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/CMore

På lördagskvällen ställs Sverige mot grannlandet Finland i en träningslandskamp på Friends Arena. En som hoppas få speltid för Finland är Djurgårdens mittfältare Rasmus Schüller, som ser fram emot att möta Sverige.

- Det kommer bli roligt. Det finns inte samma rivalitet mellan Sverige och Finland i fotboll som i hockey, det har inte hunnit växa fram ännu, men jag tycker alltid att det är roligt att spela mot nordiska länder. Vi delar mycket och är lika på många sätt och vis. Det ska bli roligt att spela mot det kära grannlandet Sverige, säger Schüller i podcasten Lundh.

Sett till ranking och så borde Sverige vara bättre, eller?

ANNONS
- Sverige är nog förhandsfavorit. Jämför man Finland och Sverige historiskt fotbollsmässigt är den svenska fotbollssupportern rejält mer bortskämt än den svenska. Det finns VM-brons och sådant, och på klubblagsnivå finns Uefa-cupframgångar. Det har vi inte alls på samma sätt i Finland.

När du växte upp och Finland inte var i mästerskap, hur har du sneglat på Sverige då?
- Svensk fotbollskultur, från en fotbollsspelares perspektiv i Finland, det är lite att man är avundsjuk. Varför kan vi inte ha det här? Det borde ju finnas samma förutsättningar. Men det finns inte. I och med resurserna och den samhälleliga vikten som fotbollen har… Man tänker på de nationella ligorna, de är på en annan nivå i Sverige än i Finland. Det exemplifieras när en ung spelare säljs från Sverige till Europa gentemot från finska ligan, beloppen som den svenske spelaren går för är mångfalt fler än den finska, även om de kunnat vara på samma nivå om man ser det objektivt för de är lika bra. Men själva inramningen som finns för fotboll i Sverige jämfört med Finland gör att det finns en helhet som gör att det är så mycket bättre i Sverige.

ANNONS

Varför finns inte hetsen som funnits i hockeyn mellan Sverige och Finland i fotboll? Är det för att avståndet har varit för stort?
- Ja, det är det. Finland har inte varit historiskt och konkurrerat. Finland vann mot Sverige i någon bronsmatch 1912, tror jag… Man måste gå ganska lång tillbaka för att hitta mästerskapsfotboll där Finland ska ha tagit Sverige.

FAKTA

312 - Rasmus Schüller

Avsnitt 312 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Schüller. Den finländske landslagsmittfältaren talar om det lyckade skiftet till Djurgården, om klausulen som gjorde att han kunde flytta till Stockholm, om att mörka transfern för dåvarande särbon, om att det är starkt att man fått ihop laget snabbt, om att han gillar delat ledarskap med två tränare, om att man ska utmana Malmö FF om SM-guldet och om träningsveckan med AIK som inte gav kontrakt.

Dessutom berättar Schüller om förväntningarna på Finland inför EM, om att Nations League gav det finska landslaget ett lyft som ledde till det första mästerskapet, om en tuff EM-grupp med känsligt möte med Ryssland, om att ställas mot Sverige i EM-genrep, om sin beundran för Riku Riski som vägrade åka på träningslägret i Qatar och om att plugga juridik och läsa Mobergs Utvandrarserie inför flytten till Minnesota United.

Publicerad 2021-05-29 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto