Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Söderberg om straffavgörandet 2004: "Krävs mod att säga nej"

Strafförlusten mot Holland i EM 2004 sved.
Efteråt fick flera spelare kritik för att ha vägrat slå straffar.
- Precis som det krävs mod att slå en straff så krävs det mod att säga nej, säger den dåvarande förbundskaptenen Tommy Söderberg i podden Lundh.

Landslaget under ledning av Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck skördade stora framgångar. Blågult tog sig till tre raka mästerskap under ledning av Söderberg/Lagerbäck.

EM 2004 såg ut att kunna bli året då Sverige fick uppleva en ny, magisk medaljsommar. Sverige stormade fram i gruppspelet, öppnade med 5-0 mot Bulgarien, kryssade mot Italien efter en magisk Zlatan Ibrahimovic-klack och så den där 2-2-matchen mot Danmark som tog laget till kvartsfinal.

Där tog det stopp mot Holland på straffar.

- Precis som det krävs mod att slå en straff så krävs det mod att säga nej, säger Tommy Söderberg i podcasten Lundh.

Andreas Jacobsson, som då var ordinarie straffskytt i sitt klubblag Bröndby, var en av spelarna som inte ville slå en straff.

- Nej, han var ju osäker till att starta. Tobias Linderoth var ju en hard working man, jobbade ju stenhårt på plan. Har var totalt tömd på vätska, dränerad som man säger. Och han var skakis. Vi hade ju lagt in spelarna så att säga, vi visste om vilka, säger Söderberg i podden Lundh.

- Någon hoppade av och de lärdomar man kan göra är väl att "hur ofta slår vi straffar när man är så slut?". Men slår ju ofta straffar när man mår bra i kropp och själ och inte är tömd på energi. Det var en lärdom för mig. Jag tror Holland hade förlorat fyra, fem straffläggningar tidigare. Det var grymt, och det kände hela gänget. När man träffar de här killarna som var med säger de: "Portugal, fan vad nära det var". Och det känner man än i dag.

123 - TOMMY SÖDERBERG

123 - Tommy Söderberg

Avsnitt 123 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tommy Söderberg. Den förre förbundskaptenen ger sin syn på Zlatans framfart, vad det betyder att han slutat i landslaget, varför han har mer att ge i klubblaget, varför en del ansåg att anfallaren såg slö ut i landslaget och att han aldrig förstod diskussionen om att Sverige var bättre utan Zlatan. Dessutom talar Söderberg om glädjen över U21-landslagets framfart, om varför han vill att unga talanger som Alexander Isak ska stanna längre i Sverige, om att han vill att förbundet ska anlita gamla storspelare för att ge talanger råd. Den tidigare förbundskaptenen vill att man ska se fotbollen som mer än elitprojekt, att det finns andra värden i sporten och att föräldrar som jagar på sina barn bara speglar dagens samhälle. Söderberg berättar även att han inte orkade fortsätta som förbundskapten efter EM 2004, att SvFF och Lars Lagerbäck försökte övertala honom, att förlusten i EM 2004 svider än och en del av medias kritik gjorde ont. Tommy Söderberg är även öppen med glädjen över Lagerbäcks framgångar både som tränare och tv-expert, att hans flytt från Djurgården till AIK inte varit möjlig i dag och att han aldrig velat träna en storklubb i dag.

Publicerad 2016-11-08 kl 06:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER