Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
39v

TFF-miljardären om namnbyte och flytt: ”Var ett skämt - aldrig varit på kartan”

TFF:s storsponsor Mellby Gård har legat i tvist med kommunen.
Men att byta namn på klubben var aldrig aktuellt.
- Det var nog mer ett skämt, säger Rune Andersson i podcasten Lundh.

Trelleborgs viktigaste sponsor, Mellby Gård, har haft en frostig relation till Trelleborgs kommun. I en intervju med Kvällsposten förra året riktade vd:n Johan Andersson starkt kritisk mot kommunen och dess hantering av klubben. Andersson var beredd att gå så långt som att byta namn på klubben.

- Tycker kommunen det är fullständigt ointressant ha ett elitlag i stan med sitt namn kan man ju tänka sig ett annat namn på klubben. Det är inget omöjligt scenario, sa Andersson till tidningen.

I podcastgen Lundh gästar hans far, Rune Andersson. Rune Andersson är Mellby Gårds grundare och ordförande. Han berättar där om striden som varit med kommunen.

- Senaste rapporten jag har fått är att Trelleborgs kommun har lovat att bygga så att arenan motsvarar allsvensk fotboll. Jag och Johan var så klart väldigt irriterade över att de inte gjorde det. Du kan se dig om i Sverige och se på alla kommuner som har fått upp allsvenska lag, de står ju på tåg för att stötta dem inte bara med fina arenor utan också med bidrag i olika former.

Men det stämmer ju inte riktigt. Alla kommuner är inte så.
- Nej, inte alla kanske. Men många finns. Men jag undrar om det finns någon annan klubb än Trelleborgs FF som är nettobetalare till kommunen. Man betalar alltså planhyra. Det finns de som hävdar det, men det är komplext att reda ut kommunala stöd. Jag var på Vångavallen i samband med kvalmatchen och det känns inte som att det har hänt något på 30 år där, och då är jag kanske snäll. Varför köper ni inte arenan?

- Varför skulle vi gå in och lägga pengar på något som är en kommunal angelägenhet? De pengar som vi vill avsätta ska gå till sporten. Det är en kommunal angelägenhet att ha en arena, för det är inte bara för Trelleborgs FF, de har många andra fotbollslag där. Jag tycker att det är deras uppgift, det ska vi absolut inte avlasta. Vi gynnar sporten, och skulle Trelleborg inte ha en arena så får de väl hitta någon annanstans att spela. Det finns ju andra arenor i Skåne. Jag tycker att det definitivt är en sak för kommunen. Jag var väldigt irriterad, men nu tror jag att det håller på att lösa sig, över att en stackars förening som går dåligt där vi som privatpersoner går in och sponsrar och att kommunen då skulle ha nettointäkt, vilket de har haft.

Att det skulle vara tal om att byta namn på klubben avfärdar dock Andersson:

- Det var en journalist som skrev det, Ken Olofsson tror jag att det var. Det var nog mer ett skämt. Det har aldrig varit på kartan, egentligen.

Men det fick en väldig spridning.
- Ja, men vi sade ju det mer på skoj, men de skrev det som om det vore allvar. Det är faran med att skämta ibland, att folk tror att det är sanning. Men vi är glada över att vi har Mellby Gård på bröstet och våra dotterbolag på ryggen. Det får räcka.

181 - Rune Andersson

Avsnitt 181 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Rune Andersson. Miljardären har genom åren pumpat in över 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF och berättar om hur överraskad han var när TFF nådde allsvenskan igen, att hans företag är berett att dubbla fjolårets sponsring på fem miljoner, att han hoppas på fyra lag bakom TFF, att man inte behöver flytta då kommunen lovat att ordna till Vångavallen och att snacket om att byta namn på laget var ett skämt. Andersson talar om att hotet att sluta sponsra laget fick föreningen att vakna, om varför han inte vill ta bort 51-procentsregeln, varför han inte tror att det går att tjäna pengar på svensk fotboll som investerare, varför han är nöjd med att sonen Johan inte sitter i TFF:s styrelse och varför affärsmän tappar huvudet bara för att de sitter i en fotbollsklubbs ledning. Dessutom om triumferna i Europa 1994, om storsatsningen på ex-jugoslaviska spelare, om Tom Prahls storhet och varför folk i Trelleborg inte går på matcherna.

Publicerad 2018-02-13 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons