Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Thelin om succéresan - här är J-Södras framgångsrecept

I skuggan av rubrikerna i Östersund har Jönköpings Södra tagit allsvenskan med storm. I podcasten Lundh berättar succétränaren Jimmy Thelin om blixtresan från U19-laget till finrummet.
- Tittar man på förutsättningar och historik så har det gått snabbt nu på slutet, säger han.

Jimmy Thelins resa från J-Södras U19-lag till Allsvenskan har fått många att höja på ögonbrynen. Att den dessutom skett under viss turbulens i klubben gör inte bedriften mindre.

I veckans avsnitt av Lundhs podcast berättar tränaren om hur han upplevde turbulensen när Lars-Åke Lagrell lämnade styrelsen under anmärkningsvärda former och hur han jobbar för att få spelarna att stanna på jorden. 

Thelín tror på sin idé och överraskades inte nämnvärt av starten på Allsvenskan.

- Nånstans när du jobbar med fotboll måste du tror på det du gör och övertyga spelarna om att vi är inne på rätt väg, säger Thelin i podcasten.

- Sen om man zoomar ut lite och tittar på förutsättningar och historik så har det gått snabbt nu på slutet. Utifrån det perspektivet kan det säkert vara lite överraskande, men samtidigt när du väl är inne i det så tränar du för att vinna. Du vill gilla utmaningarna med att möta nya motståndare.

Thelin lever under parollen en match i taget. Han återkommer ständigt till att det är resultatet över 30 omgångar som räknas och att fokus ligger på nästa match. De spontana känsloyttringarna lämnar han åt andra - som efter segern mot Malmö.

- Jag tror att de här känslorna kommer mer från fans, men är man mitt inne i en tävling så… jag kan jämföra med när vi fixade avancemanget till Allsvenskan. Då kom jag på mig själv att tänka när jag vaknade på morgonen efter sista matchen att "okej, hur ska vi göra nästa år? Nu är vi i allsvenskan, hur gör vi nu?". Man går vidare hela tiden.

Ser du någon fara i att spelarna kan sväva iväg?
- Det handlar mycket om värderingar i laget, att man vet vad man är inne i. Det är fortfarande inte enskilda matcher, utan du samlar poäng. ALLT fokus ligger på nästa match. Hela träningsupplägget ligger på nästa match, sen när den är spelad så analyserar du matchen och därifrån och planerar inför nästa. Man lever i den bubblan.

Jönköpings Södras strategi under transferfönstret var knappast aggressiv. Enda namnet som stack ut var lånet från Malmö FF, Pavel Cibicki. Laget tappade dessutom skyttekungen Fredrik Olsson till Halmstad BK. Thelin säger att mycket av arbetet med rekryteringen handlar om att sätta en stabil grund.

- Vi måste identifiera vad vi är och acceptera det, och sen hitta värden som ändå kan få spelare att stanna kvar - man får inte glömma det - och att komma hit. Vi försöker bygga en kultur. Ju bättre jobb vi gör, ju längre tid vi gör jobbet och ju mer uthålliga vi är, desto mer sprider det sig. Man får alltid det man förtjänar över tid. Vi måste göra ett bra jobb för att bli uppskattade.

102- Jimmy Thelin

Avsnitt 102 av Sveriges nyfiknaste podd gästas av Jimmy Thelin. Jönköping Södras nuvarande tränare hade ansvaret för ett U-lag i klubben när Mats Gren våren 2014 lämnade tränarjobbet för att gå till IFK Göteborg och till slut fick Thelin chansen att ta över som huvudtränare. I podden berättar Thelin om klubbens resa, vad som krävs för att bli ett etablerat allsvenskt lag, konkurrensen med HV 71 och hur han lämnat en spelare hemma för att han inte passade tiden. Dessutom om den blygsamma spelarkarriären, var han får inspiration, sina nya metoder, jämförelserna med internationella storlag samt om hur han tröttnade på felaktig träning och startade en egen klubb för att få bedriva träningen på nytt sätt. Jimmy Thelin berättar även att han sitter på ett utgående kontrakt, hur han ser på Östersunds höga svansföring, Lagrell-bråkets betydelse samt hur det är att träna sin bror.

Publicerad 2016-05-10 kl 14:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons