Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Ygeman om maskeringsförbudet: "Kommer vara delvis effektivt"

Ett generellt maskeringsförbud ska gälla på allsvenska arenor nästa säsong. Då tror inrikesminister Anders Ygeman att man kan komma åt problemet bättre än tidigare.
- Jag tror att det kommer att vara delvis effektivt, säger Ygeman i podden Lundh.

Till nästa säsong ska det råda ett generellt maskeringsförbud på allsvenska arenor. Det har tidigare funnits flera olika typer av maskeringsförbud, men inget har kunnat lösa problemet. I podcasten Lundh pratar inrikesminister Anders Ygeman om det nya förbudet. Olof Lundh lägger i podden fram argumentet att han inte tror att polisen kommer att gå upp i en klack och gripa de som maskerar sig, trots det nya förbudet.

- Det tror inte jag heller. Men jag tror att det kommer att vara delvis effektivt. Ett politiskt beslut löser inte alla problem, det är naivt att tro. Men har du ett maskeringsförbud kan du dels hindra folk från att gå in maskerade eller gå runt på arenan maskerade, vilket tyvärr händer. Det hände när jag var på Göteborg-Djurgården. Då såg jag folk som bara passerade in maskerade, trots att arenan hade det här förbudet var det ingen som agerade, säger Anders Ygeman.

- Sedan gör maskeringsförbudet det möjligt att gripa den här personen på en annan plats, på arenan eller utanför arenan, säger Ygeman och tar mannen som kastade ett knallskott på Tobias Sana som exempel.

Knallskottskastaren var maskerad under själva brottet, men inte före och efter händelsen. Därför kunde personen i fråga identifieras genom att studera övervakningsfilmer.

Vidare pratar Anders Ygeman om klubbarnas ansvar för att garantera säkerheten kring matcharrangemang.

- Vi tog bort klubbarnas betalningsansvar för polisresurserna. Men då ligger det också i att klubbarna måste ta ansvar för säkerheten. Och jag tror att polisen kommer att vara tuffare med klubbarna i att ge arrangörstillstånd. Det vill säga att de måste kunna visa att de faktiskt har kontroll över sina arrangemang. Annars kommer man att kunna beläggas med kraftigare restriktioner från polisens sida, säger Ygeman och ger några exempel på vilka åtgärder som kan tas i kraft.

- Minskad ståplats, ökad sektionering, minskat totalt publikantal. Det finns massa olika såna saker.

Det låter som kollektiv bestraffning, då straffar man väl massa människor som inte gjort något fel?
- Nä, man straffar inga människor. Man säger att du som arrangör måste kunna garantera säkerheten på ditt arrangemang. Precis som att du måste ha nödutgångar på arenan, du får inte servera alkohol på ett visst sätt.

Men om man stryper klacken, till exempel att några Malmö-fans missköter sig, så straffar man de som vill stå på ståplats som nu inte kommer in för att man då krymper ståplats?
- Det riskerar ju att bli den negativa konsekvensen. Men det handlar inte om kollektiv bestraffning, det handlar överhuvudtaget inte om bestraffning. Det handlar helt enkelt om att se till att vidta de åtgärder som krävs för att genomföra ett säkert arrangemang.

111 - Anders Ygeman

Avsnitt 111 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av inrikesminister Anders Ygeman. Samtalet är inspelat under Almedalsveckan och Ygeman berättar varför han inte tar med sin barn på derbyn i Stockholm, om tron på legal pyroteknik, att dålig nykterhet och en osund manlighetskultur skadar fotbollen. Inrikesministern säger att det kommer nya lagförslag men att det inte räcker, att polisen måste hjälpa fotbollens företrädare att stå upp mot mörka krafter som vill rigga matcher eller styra klubbar, att även klubbar måste se till att göra mer för säkerheten annars lär man minska på ståplats och att de demokratiska krafterna måste bli ännu starkare inom klubbarna. Dessutom talar han om sin kärlek för Djurgården, att Sverige ska arrangera stora mästerskap, att det är bra att politiker representerar Sverige på läktarna men att det vore fel för honom att föreslå hur idrottsrörelsen ska agera när man deltar i mästerskap i länder med tvivelaktiga regimer.

Publicerad 2016-07-12 kl 14:00
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER