Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Solbakken pikar SvFF-topp: "Nästan provocerande"

VM-Kval Europa 2021-03-12 kl 21:26

Qatar är nästa år värd för VM.
Värdskapet har under en längre tid kritiserats, och nu menar norske förbundskaptenen Ståle Solbakken att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson borde vara tydligare i frågan. 
- De (Karl-Erik Nilsson och Jesper Møller) talar ett vagt politikerspråk som nästan är provocerande, säger han enligt norska tidningen VG.

Foto: Bildbyrån.

Nästa år är Qatar värd för VM. Det är ett värdskap som kritiserats i flera år, och under senaste tiden har flera norska klubbar markerat i frågan med att Norges A-landslag borde bojkotta mästerskapet med anledning av hur migrantarbetare behandlats i Qatar genom åren. I slutet av februari släppte ansedda tidningen The Guardian en ny analys, som visade att fler än 6 500 migrantarbetare har avlidit sedan Qatar fick värdskapet för tio år sedan.

Nu menar Norges nye förbundskapten Ståle Solbakken att Sverige och Danmark borde agera tydligare i frågan gällande Qatar-VM. Solbakken är kritisk till Karl-Erik Nilssons (ordförande i Svenska Fotbollförbundet och förste vice president i Uefas exekutivkommitté) och Jesper Møllers (ordförande Danmarks fotbollsförbund och medlem i Uefas exekutivkommitté) retoriska förmåga i frågan. 

ANNONS

- Jag tycker att den skandinaviska och nordiska alliansen är för slapp. Det borde ha varit mycket mer tryck i det samarbetet - inte minst med tanke på att Jesper Møller och Karl-Erik Nilsson sitter i Uefa-styrelsen (Uefas exekutiva kommitté). De måste vara mycket tydligare. Båda är väldigt vaga i sin kommunikation. De talar ett vagt politikerspråk som nästan är provocerande, säger Solbakken enligt norska tidningen VG.

Han fortsätter:

När kommunikationen är så hjälplöst vag kommer inte många av de goda, skandinaviska försöken fram. Om kommunikationen hade varit tydligare skulle alla positiva saker som gjorts ha kommit fram. Då skulle fansen och andra se att här är någon som faktiskt gör något. De kommunicerar på ett väldigt dåligt sätt och försöker att balansera allt på ett sådant sätt att det kan vara provocerande. 

ANNONS

Solbakken tycker i sin tur att Norges fotbollsförbunds ordförande Terje Svendsen har varit tydligare än Møller och Nilsson i frågan. 

- Jag tycker att han har varit mycket, mycket tydligare än dem utifrån mycket svårare förutsättningar. Och då tror jag att Terje, och dagens ledning, också är offer för det som har hänt tidigare. Det har varit andra regimer under en lång tid. Det här har inte byggts upp de senaste åren. Det är väldigt orättvist att de som sitter där nu ska få ta smällen, för när jag ser vad NFF (Norges fotbollsförbund) faktiskt har gjort är det faktiskt mycket bra.

Karl-Erik Nilsson svarar i sin tur på kritiken så här:

Jag tycker att Ståle Solbakken har fel. Få länder har varit tydligare i kommunikationen än de nordiska (länderna). Vi har tydligt framfört kritik till Fifa, Uefa och myndigheterna i Qatar. Vi har gjort skillnad och fått erkännande för vårt arbete från många organisationer och inte minst från arbetarna på plats, säger Nilsson till VG. 

ANNONS

Enligt VG menar Nilsson vidare att Solbakkens citat får stå för förbundskaptenen.

Det danska fotbollsförbundet svarar i sin tur på kritiken genom kommunikationschefen Jakob Høyer via ett mejl:

"DBU (det danska fotbollsförbundet) har under de senaste fem åren haft möten och aktiviteter för att sätta press på Qatar, tillsammans med de andra nordiska förbunden. Vi har också haft en direkt dialog med myndigheterna och VM-arrangören i Qatar", skriver Høyer till den norska tidningen.

Solbakken är i dagsläget, precis som det norska fotbollsförbundet, emot att Norge bojkottar VM 2022. Den 20 juni i år kommer Norge att behandla frågan om bojkott. 

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto