Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Hamréns svåra utmaning - att få med sig ALLA spelare

SERRAVALLE. Uppdraget är enkelt: tre poäng.
Det går inte att misslyckas med.
Värre blir det för Hamrén att hålla alla nöjda och glada.

Solen och värmen välkomnande det svenska landslaget till den italienska ostkusten. Spelarna såg ut att njuta när de tog en kaffe på lyxhotellets innergård och en hel del italienare ville bli plåtade med Zlatan Ibrahimovic.
Vilket superstjärnan ställde upp på.

Några timmar senare väntade träning på Stadio Serravalle och väl där gick spelarna igenom de rätta rörelserna och de rätta övningarna innan man med glatt humör skrev autografer till några svenska barn.
- Vad ska mamma säga, undrade en orolig Erik Hamrén när han som nummer sju skrev autografen på en liten flickas arm.

Kort före det hade förbundskaptenen hållit ett bejublat snack för de svenska fans som faktisk tagit sig till den lilla republiken, som ligger uppkastad på ett berg med en magnifik vy över kusten vid det Adriatiska havet.
Vad han sade vet inte vi i presspacket, vi styrdes av stränga vakter som skickade upp oss på en annan läktare.

Fast på presskonferensen inför träningen var Hamrén tydlig med att detta bara var en match som skulle vinnas och att han inte trodde på risk för underskattning. Förlusten i Budapest hade gett revanschlusta.
Sedan lyfte han fram att Ungern-matchen kunde vara en vattendelare – om de gick till EM kanske den hade varit nyttig…om inte, ja, då hade den varit grym.

Efter den tunga förlusten i fredags var det skönt att på måndagen springa in i en solbränd och rätt glad Olof Mellberg på Kastrup. Mittbacken skulle hem till Aten och träna fotboll efter en golfweekend och räknar med att vara i spel i nästa vecka.
Att knäskadan var lindrig är det bästa beskedet för ett skakat svensk landslag som i Budapest gav bort sitt försprång.

För det är inte i morgon Sveriges EM-öde avgörs, inte i San Marino. De charmiga amatörerna i Europas äldsta republik är inget motstånd.
Svårast att hantera i San Marino, enligt Erik Hamrén, är inte klubblöse skyttekungen Andy Selva som gjort åtta mål under landslagskarriären, utan den dåliga gräsplanen som är en udda blandning av konstgräs och riktigt gräs.

Ja, ni fattar, lag nummer 203 på Fifa:s ranking över 203 lag är inget som man ska behöva oroa sig för om man på allvar vill nå till EM 2012. Även om Simon Bank på Bladet fick Erik Hamrén att få ont i magen av att behöva dra upp när exempel när hans Goliat-lag fallit mot ett par David-lag.
Händer det i morgon kan vi lägga ner EM.

Matchen är mer intressant sett till hur Erik Hamrén hanterar en del av spelarna. Kan han peta Ola Toivonen igen? Om inte, på vems bekostnad sker det? Sebastian Larssons? Och Emir Bajrami? Hur gör han med den brännheta positionen som vänsterback. För det blir väl inte Kim Källström? Och får Anders Svensson spela eller åker han ut ur elvan?

Det var länge sedan en laguttagning var lika intressant som denna. Inte för att det betyder så mycket för resultatet utan för vad det betyder för ödesmatcherna i oktober. Det är där och då som Sveriges EM-öde avgörs, och då behöver Hamrén ha med sig ALLA spelarna.

*****

På landslagets sista träning såg det ut som om Erik Hamrén gjorde plats för Ola Toivonen i startelvan. Vilket betyder att Johan Elmander får kliva ut till höger. Upp till Toivonen att visa att han är värd det, för jag är inte övertygad.
Skiftet går ut över Sebastian Larsson som inte var så vass mot Ungern. Även Anders Svensson får sitta på bänken och in kommer Rasmus Elm, om vi nu ska tro på Hamréns uppställning på träningen. Många klagar på Svensson men det är lätt att glömma att han var vassast i landslaget i våras.
Dessutom såg det ut som om Martin Olsson får komma in istället för Oscar Wendt, i så fall har Hamrén för andra gången på kort tid visat att Behrang Safari är ingen han litar på och då behöver han inte ta ut vänsterbacken.

*****

Sex spelare har gula kort och vi får hoppas att Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Sebastian Larsson, Christian Wilhelmsson och Pontus Wernbloom är kallare än Olof Mellberg var i senaste mötet.
För Sverige behöver alla mot Finland och Holland.

*****

Har inget emot att vara i San Marino men det är löjligt att sådana har små nationer är med i VM-kval och EM-kval. Rensa de sämsta och låt dem kvala med varandra.

*****

Efter flytten till skotska Celtic har Daniel Majstorvic tappat en hel del av sin slagkraft. Det är långt från formen han och Olof Mellberg visade i VM-kvalet, och framför allt ger ”Maestro” inget starkt intryck utan Mellberg.

*****

Kul att John Guidetti, Rasmus Jönsson och Samuel Armenteros visar vad de kan. Det behövs fler som jagar på de äldre.

*****

Klart att Erik Hamrén kan vila Zlatan Ibrahimovic mot San Marino, men en halvlek har säkert Milan-anfallaren nytta av. Han är ju inte riktigt hundra och då kan 45 minuter vara en lagom genomkörare.

Publicerad 2011-09-05 kl 23:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons