Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh tippar allsvenskan – AIK, Elfsborg, HBK och ÖSK

Olof Lundh

På lördag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan 2LAX10 slutar. Här är tipsen för AIK, Elfsborg, HBK och ÖSK.

AIK

Vad kommer att göra fansen glada?
Norra stå har sina favoriter i Kenny Pavey, Bojan Djordjic och Martin Mutumba. Spelare som är beredda att göra allt, och lite till, för AIK.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att det inte blir något AIK-guld 2LAX10.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Jorge Ortiz
är en spelare som AIK kan vilja sälja för att tjäna stålar. Även Martin Mutumba kan vara aktuell, om han blir mer av en poängspelare. Och Dulee Johnson lär ju vara sugen på en flytt, om nu inte kvällstidningarna fäller honom igen…

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En ny Sebastián Eguren. Villarreal-lånet, som i sin tur erättar Ivan Obolo, är inte kvar efter VM och missar Champions League-kvalet. Sedan kan det visa att det finns hål efter Hooiveld och Örlund.

ANNONS

Hur säkert sitter tränaren?
En retorisk fråga. Mikael Stahre är i dagsläget fastgjuten i Råsundas läktare.

Hur går det för laget?
Regerande mästargänget har tappat Daniel Örlund, Markus Jonsson, Jos Hooiveld och Ivan Obolo och de var helt avgörande guldpjäser under 2009. Visst, Sebastián Eguren är en vass ersättare men är ju bara på plats fram till VM och utan den saknade kvartetten är AIK ett sämre lag och resten av ersättarna är inte av samma kvalitet. Ändå inget snack om att Solna-lagets förstaelva håller allsvensk toppklass och att man kommer att utmana om en plats på prispallen. Det är förvisso en fördel för AIK att få tror på klubben men det räcker inte – glöm inte att CL-kvalet också stör – och därför blir det ”bara” en 4:e plats.

Elfsborg

Vad kommer att göra fansen glada?
Daniel Nordmark slog sig in i laget i fjol och har ett starkt samarbete med Anders Svensson och det betyder en hel del när man spelar i Borås-laget.

ANNONS

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Effektiviteten framför mål. Elfsborg är emellanåt oerhört överlägset och rullar ut motståndarna både vackert och offensivt men laget har svårt att omvandla det i mål.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Emir Bajrami, naturligtvis. Vänsteryttern är kvar med långt kontrakt och det som räddar honom kvar i Elfsborg är att klubben inte behöver sälja – ekonomin är stark. Stefan Ishizaki och Denni Avdic är också sugna på nya jaktmarker.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Möjligen en defensiv spelare om försvaret inte blir bättre än under hösten nu när Helgi Danielsson försvunnit och backarna knappast blivit vassare.

Hur säkert sitter tränaren?
Kanske närmar Magnus Haglund sig slutet i Elfsborg? Han har etablerat laget som ett allsvenskt topplag men bara ett SM-guld sett till resurserna är något man kan ifrågasätta. Frågan är hur motiverad han är att köra på? Om det inte blir SM-guld undrar jag om parterna skiljs åt i höst.

ANNONS

Hur går det för laget?
Under de senaste åren har Elfsborg prenumererat på toppplatser, mycket tack var sin starka defensiv, men i höstas bara rasade det in mål och Elfsborg föll ifrån i guldkampen. Elfsborg har fortfarande ett av Sveriges absolut bästa lag och mittfältet är det bästa i landet. Utmaningarna för Haglund är att få Covic, Lucic, Wikström och de andra att täta till bättre bakåt samtidigt som man måste få ut fler mål av det massiva bollinnehavet, även om jag inte ser någon riktigt vass anfallare. Tror att försiktigheten smyger sig in igen för att hålla defensiven och det kostar på och Haglunds mannar får nöja sig med en 2:a plats.

Halmstad

Vad kommer att göra fansen glada?
Att tysken Michael Görlitz fortfarande stryker längs kanten på Örjans Vall.

Vad kommer att göra fansen besvikna?

ANNONS
Att kvaliteten och resultaten kommer att svaja ordentligt för det unga laget.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Michael Görlitz var på väg bort redan i vintras precis som Emir Kujovic. Sedan kryllar det av andra lovande och intressanta spelare: Anel Raskaj, Joe Sise och Emil Salomonsson.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Ekonomiskt är klubben tvungen att sälja och då kanske försöka hitta andra talanger att ersätta dem med. Så det handlar om vilka som försvinner. Sedan finns ett frågetecken kring målvakterna.

Hur säkert sitter tränaren?
Med tanke på att Janne Andersson fick köra på säsong efter säsong trots en klart nedåtgående trend så får säkert Lasse Jacobsson tid.

Hur går det för laget?
HBK har onekligen ömsat skinn de senaste åren och få av de då tongivande spelarna är kvar. Till i år har man bland annat tappat Tim Sparv och Magnus Bahne. Många nya, unga spelare och en ny ledning i form av Lasse Jacobsson och tidigare landslagsbacken Michael Svensson har säkert gett klubben en nödvändig nytändning. Det finns en sjysst mix av rutin och ungdomlig entusiasm och talang och några oprövade jänkare. Problemet är att truppen är väl tunn för att hålla stabilt över 30 matcher och att tonvikten på unga spelare lär innebära en berg-och-dal-bana för HBK-fansen som till slut stannar på 13:e plats eftersom Görlitz lär sticka i sommar.

ANNONS

Örebro

Vad kommer att göra fansen glada?
John Alvbåges högklassiga målvaktsspel. Värt många poäng och sedan är han bra på att marknadsföra ÖSK.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att Roni Porokara försvinner i sommar. Finnen är inne på sista året på kontraktet och det är sista chansen för ÖSK att tjäna pengar på honom.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Porokara givetvis, som var nära en flytt till Maccabi Haifa i vinter, och sedan landslagsbacken Michael Almebäck och jänken Alejandro Bedoya som kämpar för att nå VM med USA.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Kanske en etablerad anfallare om Kim Olsen inte hittar rätt. Sedan handlar det mer om att fylla på truppen, man saknar bredd efter att man tappat spelare.

Hur säkert sitter tränaren?
Finske Sixten Boström har fått ÖSK att både spela en attraktiv och vinnande fotboll och i dagsläget handlar det bara om risken att han blir värvad.

ANNONS

Hur går det för laget?
Örebro har efter återkomsten i allsvenskan höjt nivån år för att sluta på 6:e plats i fjol. I sina bästa stunder kan klubben som kör med 4-3-3 piska alla allsvenska lag, oftast hemma på sitt konstgräs men även på bortaplan. Främst är det på kanterna som man kommer fram och skapar lägen men en svaghet är att man gör få mål. Visst, det vägs upp av Alvbåge o Co i backlinjen men det krävs att Porokara inte tappat motivationen och att Olsen hittar formen från sin första tid i Sverige för att mitt tips om en 5:e plats ska slå in.

Publicerad 2010-03-12 kl 14:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto