Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

OS 2016

TV: "En hel del spelare har varit nära tårar när de fått nej"

Foto: SCANPIX

Försök igen

En lång process är över - Sveriges OS-trupp är nu uttagen och totalt blev det 52 nej för Håkan Ericson.
- En hel del spelare har varit nära tårar när de fått nej, säger förbundskaptenen.

Under fredagen presenterade förbundskaptenen Håkan Ericson sin OS-trupp. 18 spelare (tre överåriga, födda tidigare än 1 januari 1993) och fyra reserver är uttagna.

Ericson har stött på väldigt många nej, totalt 52 stycken, från klubbar och spelare och listan med spelare som har varit tillgängliga för OS har inte varit allt för lång. Flera allsvenska klubbar har valt att stoppa sina spelare från turneringen, som inte ligger under Fifa-datum och därför är klubbarna inte tvingade att släppa spelare.

- Jag kan presentera en 22-mannatrupp och det är en trupp som är riktigt spännande och bra. Att efter 52 nej ändå kunna presentera en så bra trupp tyder på en bra bredd inom svensk fotboll, säger Håkan Ericson.

På presskonferensen gav förbundskaptenen sin syn på den långa process som lett fram till den slutgiltiga truppen.

- Det har funnits ett antal hinder. Det ena är naturligtvis att det inte är officiella Fifa-datum, och dessutom att det beslutades att allsvenskan skulle spela under tiden. För mig hade det varit lättare med uppehåll, men jag har full respekt för att man måste spela vidare när det är 16 lag och med tanke på vårt klimat. Sen hade en uppgörelse mellan Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll hjälpt till. Men man har valt en annan väg och det har jag respekterat.

- Vi har också tvingats till tidiga deadlines. Att spalta upp alla spelare redan i mars kändes svårt och att dessutom lämna en 35-mannatrupp två månader innan turneringen börjar var nästan omöjligt. Jag kan också tycka att det här datumet är tidigt, det är tre veckor innan turneringen och det händer saker på vägen. Men jag vill understryka att det har varit en process helt utan konflikter. Jag har haft en väldigt bra dialog med klubbarna där de förstått vår svåra situation och där jag också försökt förstå och har förstått deras situation. Det är bara en italiensk klubb (Bologna) jag varit riktigt besviken på, det nämnde jag förra gången.

Ericson lyfte också fram goda exempel på klubbar som varit samarbetsvilliga.

- Helsingborg sa tidigt ja när det gäller Jordan Larsson, Örebro var beredda att släppa Jacob Rinne och Astrit Ajdarevic men nu fick Rinne en annan klubbtillhörighet så han är inte med, Elfsborg har sagt ja till att släppa två spelare; Joakim Nilsson och Adam Lundqvist, jag har haft täta kontakter med Djurgården, Sundsvall sa ja tidigt och Malmö sa tidigt ja till Pa Konate. Det har gjort att vi har kunnat lagt en bra bas utifrån klubbarnas ja.

För en månad sedan släppte Ericson sin bruttotrupp på 35 spelare.

- Då kändes det som hela havet stormar. 

Förbundskaptenen har fått ja att plocka ut samtliga av de spelare som är uttagna i den slutgiltiga truppen och hoppas nu att det inte blir fler återbud.

- Vi har inte råd med fler avhopp, vi har förbrukat vår 35-mannalista och eventuellt nya avhopp kräver dispens från Fifa. Jag hoppas klubbarna står vid sitt ord och håller sina löften. Skador kan vi inte göra något åt, men där finns en exit mot Fifa för får man skador så kan man med läkarintyg byta ut spelare. I dag har vi ett frågetecken och det är Joakim Nilsson som har problem med ett hopparknä.

- Reserverna får bara användas vid skada och läkarintyg.

Så vad är lagets målsättning i Brasilien?
- Ska man sätta en långsiktig målsättning ska man göra det ihop med spelarna och vi har inte haft tillfälle att träffas än. Men det kortsiktiga målet är en självklarhet, man kan inte åka till en turnering och inte tro att man ska gå vidare från gruppen. Så det kortsiktiga målet är att ta oss vidare från gruppen, då har vi uppfyllt ett av SOK:s mål för OS; topp åtta, säger Håkan Ericson.

En del röster om att OS är en "låtsasturnering" har höjts inom svensk fotboll har under uttagningsprocessen. Men enligt Ericson ser spelarna på turneringen på ett helt annat sätt.

- Det brinner i ögonen på alla spelare. Det finns ingen som antytt att de inte vill komma med för att det kanske inte är det bästa laget. Det har varit hel del spelare som varit nära tårar när klubbarna meddelat att de inte släpper i väg dem. Det är många spelare som försökt och sagt: "Låt oss ta det en sväng till med klubben, jag vill verkligen följa med". Och när det gäller de överåriga - det går inte att vara mer motiverad än vad de är. "Vi kommer göra allt", "det här är en dröm" och så vidare, sådana uttryck har det givits spontant. Det har gett mig mycket energi och därför känner jag verkligen att det är rätt killar vi åker med.

Hur är det med energin för dig inför turneringen efter den här processen?
- Jag är en envis jäkel och just nu känns det väldigt roligt att stå här och kunna presentera truppen, avslutar förbundskaptenen.

I gruppen ställs Sverige mot Colombia, Japan och Nigeria. Gruppspelsmatcherna spelas den 5 augusti, 8 augusti och 11 augusti.

Den 29 juli spelas ett genrep inför OS, mot Sydkorea i Sao Paulo. Den 25 juli samlas truppen i Lissabon i Portugal för att sedan resa vidare till Rio de Janeiro dagen efter.

Se hela Håkan Ericsons presskonferens om OS-truppen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-07-15 kl 15:15
OS 2016

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER