Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Amnesty med nya Qatar-uppgifter - gästarbetarnas dödsorsak fastställs ofta inte

13v

Förberedelserna inför Qatar-VM har skördat många liv.
Nu kommer Amnesty med nya uppgifter om hur dödsfallen inte följs upp.
-  Att inte utreda, kompensera och förhindra dödsfallen hos migrantarbetere är ett brott, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty International.

Fifa har fått hård kritik för att man tilldelade VM 2022 till Qatar. Bristen på mänskliga rättigheter och allvarliga uppgifter kring arbetsförhållanden vilket i sin tur lett till dödsfall har präglat rapporteringen inför mästerskapet.

Tidigare har The Guardian rapporterat att runt 6500 gästarbetare dött sedan man 2010 vann budet om nästa års VM. Däremot kan man inte fastslå att alla arbetat med VM. Uppgifterna publicerades för sex månader sedan.

- En stor andel av arbetarna som avlidit var i landet enbart på grund av att Qatar vann rätten att arrangera VM, sa Nick McGeehan, som arbetar på bolaget FairSquare Projects som arbetar ber arbetsrättsfrågor i gulfstaterna, enligt tidningen.

ANNONS

Nu har organisationen Amnesty, som arbetar med mänskliga rättigheter, släppt en rapport som visar betydligt större siffror. De hänvisar till officiell statistik i Qatar som säger att 15 021 gästarbetare, inom alla yrken och alla ålderskategorier, dog under perioden 2010-2019.

Organisationen riktar kritik mot statistikföringen över anledningen till dödsfallen.

- Istället för att på ett korrekt sätt utreda varje enskilt dödsfall bland migrantarbetarna har myndigheterna i Qatar som rutin att fastställa dödsorsaken som att den beror på "naturliga orsaker" eller på grund av vagt definierade "hjärtproblem”. Att dödsfallen utreds är viktigt inte minst för att de efterlevande ska kunna söka och få ekonomisk kompensation vid ett arbetsrelaterat dödsfall och det är Qatars skyldigt att utreda dessa dödsfall, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt experter Amnesty arbetat med bör det - om allt är som det ska - gå att fastställa dödsorsaken i alla utom en procent av fallen. Organisationen uppger, med hänvisning till data de granskat, att andelen i Qatar kan uppnå till hela 70 procent.

Amnesty uppger även att de gjort grundliga undersökningar kring fyra migrantarbetares dödsfall. Det handlar om fyra byggarbetare, en säkerhetsvakt och en lastbilschaufför. Ingen av de led av några sjukdomar och hade klarat samtliga medicinska tester innan ankomsten till Qatar. Och ingen av de avlidna arbetarnas familjer ska ha fått någon kompensation. 

Nu kräver de att en förändring ska ske.

-  Att inte utreda, kompensera och förhindra dödsfallen hos migrantarbetere är ett brott mot Qatars skyldigheter att värna och skydda rätten till liv, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty International.

ANNONS
Publicerad 2021-08-26 kl 10:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto