Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Lundh: "Troligt att det blir en 'copy paste' på Qatar-VM"

Qatar

Qatar-VM har omgärdats av kritik.
Olof Lundh, som är på plats i Qatar, tror på ett liknande mästerskap i Saudiarabien 2034. 
- Det är troligt att det blir en "copy paste" på Qatar-VM, säger han i Nyhetsmorgon. 

6:02
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

LÄS MER: Lundh: Protesterna och ifrågasättandet har tystnat - i Qatar är det "business as usual"

Fotbollskanalen är på plats i Qatar, för att bland annat följa upp vad som har hänt efter VM 2022. Mästerskapet har på många olika sätt blivit kritiserat, då rapporter bland annat har gjort gällande att tusentals migrantarbetare har dött på grund av usla arbetsförhållanden i Qatar, även om inte alla har jobbat med landets VM-arenor. 

Fifa har sedan tidigare lovat att migrantarbetare ska kompenseras, men ännu har inte alla löften uppfyllts, och flera människorättsorganisationer har dessutom larmat om att migrantarbetare fortsatt far illa i Qatar. 

Annons

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh, som just nu är på plats i Qatar, ger en bild av läget i landet - och av Fifas engagemang i frågan. 

- Fifa har inte hanterat det särskilt bra. Jag måste hylla Norges förbundsordförande Lise Klaveness, som har drivit på det här, och tvingade Fifa under en kongress i mars förra året om att utreda om Fifa, genom att lägga mästerskapet i Qatar, brutit mot statuter för mänskliga rättigheter, samt försökt driva på om att Fifa ska sätta av mer pengar till omkomna migrantarbetares familjer, samtidigt som en del inte har fått ut sina löner. Fifa har också pratat om att skapa ett center för migrantarbetare, för att hjälpa migrantarbetare i olika processer mot företag, som inte har gjort rätt för sig, säger Lundh i Nyhetsmorgon. 

- Tyvärr har det inte blivit mycket av det. Rapporten, som Fifa utlovade i mars förra året, har ännu inte kommit och Lise Klaveness är en av få fotbollsledare i världen som fortfarande lyfter den här frågan. Från Svenska Fotbollförbundet hör vi ingenting, och inte från många andra förbund heller. Fifa har tyvärr inte levt upp till alla löften i samband med VM, fortsätter han. 

Annons

Lundh ser vidare att det kan komma att bli ett liknande världsmästerskap - omgärdat av kritik - i Saudiarabien 2034. Enligt Amnesty bryter Saudiarabien mot en rad mänskliga rättigheter, samtidigt som kvinnor, migrantarbetare och minoriteter diskrimineras i landet.

- Det är troligt att det blir en "copy paste" på Qatar-VM, och Saudiarabien har sex-sju gånger så många migrantarbetare där. Det finns också stora tillgångar där i form av olja och gas och man satsar på idrott. Vi har sett att de har skruvat upp, inte bara med VM 2034, utan även med fotbollsspelare som de har värvat och med golf. De använder också idrotten på samma sätt som grannlandet Qatar har gjort, säger Lundh. 

Se hela inslaget i spelaren ovan. 

Publicerad 2024-01-22 kl 08:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto