Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rolfö kritisk till spanska förbundets agerande: "Förstår det inte"

Sverige (dam)

CORDBOA. 15 spanska landslagsspelare vägrar spela under förbundskapten, Jorge Vilda.
Nu kritiserar Fridolina Rolfö det spanska förbundet.
- Att utesluta dessa spelare är inte den långsiktiga lösningen, säger Fridolina Rolfö. 

Foto: Bildbyrån/TT.

Det var runt midnatt den 22:a september som det spanska fotbollförbundet gick ut med en kommuniké där man förklarade att 15 landslagsspelare vägrar att spela under nuvarande förbundskapten, Jorge Vilda. En förbundskapten som under sina sju år i ledning inte tagit sig förbi en kvartsfinal - och en förbundskapten som enligt spelarna inte kan få det spanska landslaget att uppnå det som önskas sportsligt.  

Sedan läckte det öppna brevet till förbundet ut till media - samtidigt som de spanska spelarna önskat att kommunikationen med förbundet skulle skett bakom stängda dörrar.  

Och när Vilda i förra veckan presenterade sin trupp till matchen mot Sverige fanns dessa 15 spelare inte med på listan. I stället har förbundskaptenen ersatt dessa med 15 nya inför kommande landskamper.  

ANNONS

En som är väl insatt i frågan är Fridolina Rolfö som till vardags spelar med sex utav de strejkande spelarna, Aitana Bonmati, Claudia Piña, Sandra Paños, Patri Guijarro, Maria Léon och Mariona Caldentey.  

- Det är jättetråkigt att det kommit dit och att spelarna valt att inte åka på landslagsläger. Det är olyckligt. Det är spelare som vill representera sitt landslag men nu har de valt att strejka och inte vara med. Jag hoppas att de kan hitta en lösning, säger Fridolina Rolfö till Fotbollskanalen.  

Av respekt för sina lagkamrater vill den svenska landslagsyttern inte gå in på vad hon upplever är grundproblemet, utan menar att det är upp till spelarna att tala ut om man vill det. Men påpekar att hon står bakom de strejkande spelarna.  

- Jag stöttar dem till 100 procent. Och hade jag varit i deras situation hade jag gjort samma sak, så jag hoppas att de kommer fram till något, säger Fridolin Rolfö till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Kan man förstå förbundets perspektiv i frågan?
- Nej. Jag förstår det inte alls. Det är många frågetecken kring agerandet och varför man gör som man gör. Det är några av de bästa spelarna i Spanien och Europa generellt som ställs utanför på grund av att man inte hittar lösningar. Så det är otroligt tråkigt för dem framför allt, men också alla som inte får se dem spela. Att utesluta dessa spelare och ta in andra i stället är inte den långsiktiga lösningen för att ta fram det bästa laget.  

Rolfö är tydlig i sin kritik.  

- Det är inte bara agerandet till hur man går ut med det i media. Men mer hur man behandlar dem och sättet man gör det på. Att utesluta dem, det är framför allt det. Jag förstår inte att man inte vill hitta en lösning när det är saker som går att lösa.  

Hur långt ifrån en svensk strategi tror du att det är?

ANNONS
- Jag hoppas inte att man hade agerat på det sättet som de valt att göra. Jag hoppas att man hade kunnat ha diskussioner internt för att lösa det inom förbundet och spelargruppen. Hur ett svenskt förbund hade agerat? Jag har svårt att se att det hade varit på det sättet.

På frågan om hur det är att se lagkamrater och vänner i den här situationen svarar Rolfö:  

- Det är ledsamt. Jag ser att det tar energi även om de försöker hålla humöret uppe, det här påverkar dem och förbundet har gått ut med olika scenarion som kan uppstå. Själv hade jag varit jätteledsen och besviken om jag hade varit i deras situation. Man ser det på dem att det är klart det är mycket oro.  

Några scenarion som kan uppstå är att strejkande spelare kan stängas av från sitt klubblag mellan två till fem år. Samtidigt finns det en chans att dessa 15 spelare kan missa kommande VM i Australien/ Nya Zealand. 

ANNONS

- Nu är det ett tag kvar till VM och jag hoppas innerligt att de här spelarna ska få spela VM. De har kvalificerat dit och har alla möjligheter att gå långt där. De har några av de skickligaste spelarna som inte är på lägret nu. Visst är det lite oroväckande men jag hoppas verkligen att det har skett något till dess.  

Att allt som pågår i det spanska förbundet påverkar spansk damfotboll positivt tror inte Rolfö. Och menar att det finns saker både inom spansk landslagsfotboll och ligafotboll som behöver förändras för att damfotbollen ska växa i Spanien.  

- Ligan har blivit professionell nu. Men de sakerna som skulle gå igenom för att den skulle bli professionell har inte gjort det. Bland annat skulle det inte spelas på konstgräs men det görs det fortfarande, och man har pratat om att minska lagen i ligan från 16 lag men det är fortsatt 16 lag. Det har bland annat varit sådana diskussioner, vi har även haft en domarstrejk får första match. Saker och ting är inte 100 procent.  

ANNONS

Under fredagen ställs Sverige mot Spanien i Cordoba - ett Spanien som kan vara aningen försvagat i och med den stora truppförändringen. 

- Det kan man inte sticka under stolen med. Det är spelare som är otroligt viktiga i EM - många nyckelspelare är inte med här. Vi pratar om 15-16 spelare, men bredden finns i Spanien och de spelarna som är med är otroligt skickliga spelare som spelar i topplagen i Spanien. Och Real Madrid-tjejerna är många som är unga och hungiga, så det kommer bli en stor utmaning ändå.  

Publicerad 2022-10-05 kl 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto