Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

35 miljoner satsade på varje match i superettan

Foto: SCANPIX/SVFF

Åtta misstänkt uppgjorda matcher – och 35 satsade miljoner varje match.
Men SvFF tycker inte att man har problem med superettan.
- Nej, jag skulle inte säga att vi har ett problem, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

DN/Uppdrag Granskning har i dagarna avslöjat att det under 2015 funnits misstankar om en rad uppgjorda matcher i de två högsta serierna i Sverige. Framför allt uppges superettan vara extra utsatt och det schweiziska bolaget Sportradar, som bland annat jobbar åt Uefa, klassar serien som en högriskserie.

Under onsdagen publicerade SVT/DN uppgifter från företaget som gör gällande att det på varje enskild match i superettan i snitt satsas 35 miljoner svenska kronor. Hela 70 procent av pengarna satsas i Asien. Tidigare under dagen avslöjade man också att det var spelare som har spelat eller spelar i de tre klubbarna Syrianska FC, AFC Eskilstuna och Landskrona BoIS som stod för en övervägande del av misstankarna.

Anders Hübinette är Svenska Fotbollförbundets chefsjurist. Han var medveten om att det sker stora spel matcher i superettan, framför allt utomlands, och menar att det är svårt att kontrollera vad som sker på andra sidan jorden.

- Det är inte helt chockerande för oss. Vi visste om att det är ett omfattande spel, sedan exakta siffror är ju ganska svårt att beräkna då det är svårt att hålla koll på hela den asiatiska spelmarknaden, säger han till Fotbollskanalen.

Varför är superettan en så utsatt serie?
- Vi har haft avvikelser på spelmarknaden även på andra nivåer. Så jag har väl svårt att säga att superettan är så utsatt. Det är egentligen svårt att dra några bestämda slutsatser i och med att vi inte har några slutgiltiga domar vare sig i våra disciplinnämnder eller i allmän domstol. Man får nog vara lite försiktig med att säga att vi har några omfattande problem. Men man måste ta alla varningssignaler på allvar och gräva så djupt man kan, förstås.

Har ni problem med superettan som serie?
- Nej jag skulle inte säga att vi har ett problem på det sättet. Men återigen, varje varningssignal och varje avvikelse på spelmarknaden måste man ju följa upp förstås.

70 procent av de här spelen sker i Asien. I Sverige finns vissa begränsningar kring hur mycket man kan satsa på en enskild match och det har stängts spel på vissa lag. Men finns det något rent juridiskt ni i förbundet kan göra?
- Det är klart att det är oerhört svårt att påverka vilket spelutbud det ska vara borta i Asien. Utifrån vår horisont handlar det mer om att med alla aktörer försöka jobba med det förebyggande arbetet, men också om vi får information om misstänka matcher försöka följa upp det med de utredningsresurser vi har.

Kan man ta hjälp av Fifa?
- Det är framför allt Uefa vi jobbar nära och tätt med i de här frågorna och genom Uefa som vi kan påverka globalt. De är väldigt långt framme i de här frågorna,
- Matchfixing-frågorna är alltid förekommande i de här sammanhangen, sedan exakt när och hur det tas upp, det är lite olika. Men vi har nära och tät kontakt med Uefa.

Under det aktuella året stoppade flera spelbolag spel på ett flertal klubbar i superettan. Unibet stoppade allt spel på AFC United, Syrianska och Assyriska – och Svenska Spel gick in och stoppade spel på vissa matcher. Så sent som i juli i år valde man att stoppa alla satsningar på matchen mellan Sirius och Assyriska.

Eric Konings jobbar som så kallad integrity officer på Unibet. Han förklarar att åtgärderna man tog under fjolåret inte hör till vanligheterna, men att mönstrerna varit bättre under året.

- Generellt sett så tänker många att uppgjorda matcher är något som händer i Östeuropa, men det finns inget land som är immuna mot det här. Inte ens Sverige. Det faktum att vi stängde spel förra året – det är en åtgärd vi inte tar lätt på. Innan vi tar ett sådant beslut måste vi vara ordentligt bekymrade. Signalerna förra året var allvarliga. Det var också anledningen till att vi kontaktade svensk polis, åklagare och det svenska förbundet för att erbjuda vårt samarbete, säger han till Fotbollskanalen.

Så 2016 har varit bättre?
- Ja, det vi noterade under 2015 var bättre 2016, definitivt. Det säger inte att inget hänt eller att hotet är borta, men vi har sett mindre misstänkt aktivitet.

Publicerad 2016-12-14 kl 15:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons