Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Cedergren talar ut om tidiga uppbrottet med ÖSK: "Upplevde att det fanns en brist på tro"

Superettan

Joel Cedergren har fått sparken av Örebro SK.
I en intervju med Fotbollskanalen talar han nu ut om uppbrottet.
- Det har funnits utmaningar, det måste jag säga, säger han. 

Foto: Bildbyrån

Joel Cedergren.

Det var i slutet av december 2021 som Örebro SK presenterade Joel Cedergren som ny huvudtränare. 47-åringen skrev då på ett treårskontrakt och beskrevs som en "nyckelrekrytering" efter klubbens degradering från allsvenskan.

Nu, efter bara drygt fyra månader på posten, står det klart att han redan får lämna sitt uppdrag. På fredagen meddelade ÖSK att Cedergren får sparken.

I en intervju med Fotbollskanalen talar han nu ut om besked - och det tidiga uppbrottet.

- Det känns… jättetråkigt. Abrupt. Och kort. För kort, för min smak. Men inte enligt föreningen tydligen, säger Cedergren till Fotbollskanalen.

Annons

Beskedet kommer efter att ÖSK förlorat genrepet mot rivalen Degerfors med hela 5-0, och därefter förlorat superettan-premiären mot Brage med 3-0.

- Det är klart att det blir en utmanande situation när man först förlorar ett derby med 5-0 och sen direkt efter med 3-0. Det var två tunga resultat, samtidigt som vi har blandat och gett på försäsongen. Inom klubben har det varit tydligt att man har diskuterat min framtid efter resultaten, eftersom man nu har bestämt sig för det här, säger Joel Cedergren, som fick beskedet att han får lämna i går, torsdag.

Vad har du fått för förklaring?
- Att resultaten har varit sämre än man förväntat sig, men också att prestationerna inte har varit tillräckligt bra. Vi hade diskuterat att det är en process och att det tar tid att utveckla saker. Men klubben är inte nöjd med utvecklingen som har varit.

Annons

Är du besviken över ledningens beslut?
- Jag tycker det är tråkigt att det har blivit som det blivit. Jag flyttade hit (till Örebro) med familjen, skrev ett treårskontrakt och såg mig här långsiktigt. Det är en tråkig situation för mig. Just nu är jag ledsen och besviken över beslutet. Men samtidigt måste ÖSK ta beslut som de tycker är rätt för klubben och jag respekterar det, även om jag hade tagit ett annat beslut.

Joel Cedergren menar att det har varit en utmaning att ta över en klubb som precis åkt ur allsvenskan. Försäsongen har varit stökig för ÖSK även utanför planen. Flera spelare har lämnat, spelare har uppgetts träningsvägra och nyligen lämnade Bobby Allain klubben under uppmärksammade former.

- Det har funnits utmaningar, det måste jag säga. Dels att spelare har velat bort, dels att jag ofta bara hade en halv trupp som jag tränade med. När resultaten och prestationerna inte har gått vår väg, för det är få matcher vi har spelat bra i, så tycker jag att spelarna har påverkats av det som hände förra året, säger Cedergren och utvecklar:

Annons

- Det blir en tuff situation när man kliver in efter förra året, som var en tuff tid för klubben, och inte får resultat direkt. Jag upplevde att det fanns en brist på tro att man kunde lösa det här nu.

Det har varit stökigt runt spelartruppen under försäsongen. Hur påverkade det?
- Jag sa tidigt att vi behöver ha spelare som vill vara här och bidra, vill man inte vara här ska man inte vara här. Det är utgångsläget. Så kan jag väl säga.

Expressen hävdar att en orsak till beslutet är att det sedan en tid tillbaka ska ha funnits ett utbrett missnöje från spelartruppen mot träningsmetodiken. Joel Cedergren medger att spelarna har reagerat på några av de förändringar han infört sedan han tog över.

- Jag har tränat spelarna på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare. Det har kommit fram saker från vissa spelare som man är tveksam till. Saker som vi har diskuterat. Det gällde bland annat längden på träningar, jag hade ganska långa träningar i början. Intensiteten, vissa spelare tycka att det kunde bli sega träningar.

Annons

När började du känna att du inte har spelargruppen bakom dig?
- Jag har inte känt att jag inte haft spelarna med mig. Faktiskt.

I december 2019 fick Joel Cedergren sparken av Gif Sundsvall. 47-åringen menar att det är en erfarenhet som kommer hjälpa honom nu.

- Jag träffade spelarna för en timme sedan (på fredagsförmiddagen) och sa hejdå, jag vill inte smyga ut bakdörren. Det var tufft. Då var jag ledsen. Jag tycker om att jobba med människor och skapa relationer, det kommer jag sakna. Jag är ledsen just nu, men jag kan hantera det. Även om det kommer ta sin tid, säger Cedergren.

- Klart jag kommer fundera på vad jag skulle ha gjort annorlunda, men det är inget jag vill prata om nu. Nu är det tid för reflektion. I slutändan är det mitt ansvar att leverera och jag vill inte skylla på någon annan.

Annons

ÖSK meddelar samtidigt att Axel Kjäll nu tar över som ny huvudtränare över säsongen 2022 och därmed lämnar han sin tidigare roll som fotbollschef. Positionen som fotbollschef/sportchef blir vakant tills vidare.

Publicerad 2022-04-08 kl 11:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto