Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Frej stämdes över Sam Johnsons övergång – nu närmar sig rättegång: ”Allt finns på papper”

IK Frej stämdes av agenten Tore Eliasson efter Sam Johnsons övergång från Djurgården till Kina.
Nästan två och ett halvt år efter övergången är tvisten fortfarande igång – och en rättegång närmar sig.
- Jag tror att den kommer att ge mig upprättelse. Allt finns ju på papper, säger Eliasson till Fotbollskanalen.
- För oss är det här ett avslutat kapitel, säger Frejs ordförande Märta Rydbeck.

I februari 2017 skrev Fotbollskanalen om att IK Frej stämdes efter övergången för Sam Johnson från Djurgården till den kinesiska klubben Wuhan Zall, för runt 20 miljoner kronor sommaren 2016. Anledningen var att agenten Tore Eliasson, då sportchef i Södertälje FK, kände sig blåst på ett miljonbelopp.

Eliasson var en av de som tog Sam Johnson till Sverige och betalade i början också spelarens lön. I utbyte hade han ett avtal med Frej där det ingick en klausul för vidareförsäljning. När anfallaren såldes till Djurgården för 500 000 kronor (plus ytterligare 200 000 kronor som tillkom vid ett visst antal matcher) så fick Eliasson 150 000 kronor.

ANNONS

När Sam Johnson gick till Kina så fick Frej 3 969 088 kronor av Djurgården. Men Tore Eliasson fick inte någon del av pengarna.

- Då (när Johnson gick till Dif) betalade de ut min del enligt avtalet. Men sedan när det blev så pass stora pengar så tror jag att det är en mänsklig svaghet helt enkelt. Då kom de på att ”det var i sin helhet fel avtal” och så vidare. De svarar aldrig riktigt på det. Sedan har jag också haft korrespondens med dem under tiden där de har försökt tysta det, betala med avbetalningar och så vidare. Jag tror att de har utnyttjat läget, att jag inte är någon jätteduktig juridikkunnande person. De tar en rövare här. Det finns säkert folk som inte orkar driva det här vidare, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

Det var ingenting i avtalet som sa att när han hade sålts till Djurgården att ditt avtal med Frej skulle upphöra på något sätt?
- Nej, självklart inte. Det var det som var själva poängen, de 150 000 eller så, det är de pengarna jag hade lagt ut på spelaren i avtalet. Och till och med lite mer då. Den riktiga payoffen var ju då när det (flytten till Kina) skulle ske. Hade han misslyckats eller brutit benet så hade jag ju inte gått med vinst.

ANNONS

I avtalet mellan Frej och Tore Eliasson, som upprättades när Sam Johnson skulle gå till Djurgården, står det att Eliasson vid en vidareförsäljning ”har rätt till 30% av den ersättningen som Föreningen (Frej) har rätt till från Djurgårdens IF enligt det Transferavtal som har upprättats mellan Föreningarna”.

Eliasson skulle enligt avtalet få 30 procent av de 20 procenten av den totala övergångssumman som Frej fick från Djurgården. För Eliassons del skulle detta innebära en summa på 1 190 726 kronor, plus ränta på 21 000 kronor. Men det anser alltså Frej att agenten inte har rätt till.

- De hade skrivit att de skulle göra avbetalningar och hit och dit men i slutändan så tror jag att de bara trixade med mig för att dra ut på tiden. Nu är vi i alla fall där vi skulle ha varit för länge sedan, säger Eliasson.

Kronofogden har lämnat över till domstolen, som nu handlägger ärendet. Frej har till den 27 december på sig att svara på kraven från Eliasson. Agenten själv är nu inställd på att det blir en rättegång.

ANNONS

- Jag har ett giltigt avtal så jag låter rätten avgöra det här. Om jag fick bestämma så hade de ju betalat för länge sedan. De drar väl det så långt de kan.

- Vad ska man göra mer än att lämna det till rätten? Allt finns ju på papper.

Frej har under processen inte velat kommentera detaljerna kring tvisten. När Eliasson först berättade att han skulle stämma klubben sa den dåvarande ordföranden Per Magnusson till Fotbollskanalen:

- Frej har gjort en utredning och kommit fram till att det saknas helt grund för hans krav. Och vi har som sagt utrett detta ordentligt och kommit fram till att det av många olika skäl saknas helt grunder för hans påstådda krav.

Frej har svarat Kronofogden med att man bestrider kraven i sin helhet. Den nuvarande ordföranden Märta Rydbeck, som tog över som ordförande i februari, vill precis som sin företrädare inte gå in på ärendet.

- För oss är det här ett avslutat kapitel. Jag har faktiskt inte så mycket mer kommentarer att ge. Vi ska naturligtvis titta på det här noga. Men jag kan inte se att det har uppstått något nytt i ärendet, som avslutades innan jag blev ordförande, säger Rydbeck till Fotbollskanalen.

ANNONS

Fast det ligger ju hos tingsrätten nu.
- Jo, jag vet. Vi ska lämna in ett svar innan den 27 december. Jag har inte så mycket att kommentera kring det.

Men ni bestrider kravet i sin helhet i alla fall?
- Alltså jag vill inte kommentera någonting. Som jag uppfattat situationen så finns det inget nytt. För oss är det ett avslutat kapitel. Jag har faktiskt inte hunnit sätta mig in i om det har uppstått något nytt i det här, men jag bläddrade igenom det när jag fick det. Och jag kan inte se att det är några nya fakta i målet. Så jag har egentligen ingenting att säga. För oss är det ett avslutat kapitel, uppenbarligen ser inte Tore så på det.

Har du tittat på de avtal som han hänvisar till?
- Jag vill inte kommentera något mer kring det här. Vi ska titta på handlingarna och inlämna ett svar innan den 27 december.

I avtalet mellan Djurgården och Frej, som upprättades när Sam Johnson skulle säljas till Kina, så tillkännager Dif avtalet mellan Eliasson och Frej:

”Djurgården är medveten om och accepterar att Frej avslöjar avtalsinnehållet för Tore Eliasson, då Frej har avtal med Tore Eliasson om fördelning av intäkter”, står det i avtalet.

ANNONS

- Det bad jag Djurgården att skriva för att jag någonstans i bakhuvudet inte litade fullt ut på klubbarna. Det är även tidigare styrelsemedlemmar (i Frej) som har skrivit ett utlåtande till mig som jag då förmodligen kommer att visa upp när de kommer och vittnar, säger Eliasson.

Tore Eliasson är säker i att den långdragna tvisten kommer att sluta i att han får pengarna.

- Ja, jag tror att den kommer att ge mig upprättelse. För mig handlar det väldigt mycket om upprättelsen och inte om pengarna. Jag har faktiskt erbjudit dem att om de skulle ge mig upprättelse så skulle jag skänka bort halva pengarna, och det vet de om.

Publicerad 2018-12-07 kl 12:48

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto