POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

HIF pressat 2017: "Finns inte utrymme för ett enda felskär"

Foto: Bildbyrån

Att åka ur allsvenskan blev ett ekonomiskt hårt slag för Helsingborgs IF, men genom att kraftigt dra ner på kostnaderna hoppas de nå ett nollresultat i ekonomin 2017.

På måndagen hade Helsingborgs IF sitt årsmöte. Som Fotbollskanalen tidigare har skrivit om så blev Krister Azelius ny ordförande. Det mesta av årsmötet handlade dock om ekonomin.

Förra året gjorde HIF en förlust på 3,2 miljoner kronor. När intäkterna sjunker i superettan är personalkostnaderna den delen där föreningen drar ner som mest. Förra årets 35,4 miljoner kronor ska i år vara 25 miljoner, en sänkning med nästan 30 procent. Av de 25 miljonerna är 19,5 miljoner till spelarna, sju miljoner lägre än ifjol.

Den kraftfulla sänkningen beror på att det egna kapitalet endast är 0,8 miljoner kronor. Planen är att inga fler pengar ska försvinna 2017.

- Budget 2017 går vi mot ett nollresultat. Där finns inget utrymme att göra någonting, där finns inte ett felskär att göra i detta räkenskapsåret, sa klubbdirektören Mats-Ola Schulze.

I budgeten inkluderas dock spelarförsäljningar för ytterligare två miljoner kronor samtidigt som andra intäkter faller.

Sponsorsidan är 50 procent av intäkterna och ska nå 24 miljoner kronor i år, jämfört med 29,5 miljoner ifjol. HIF är optimistiska kring publikintäkterna: från 14 miljoner förra året till 12 miljoner i år. För det krävs ett publiksnitt på runt 7000. Att spela i superettan ger dessutom ett tapp på ungefär sex miljoner i medieintäkter.

Trots den tunga situationen och trots högerarmen i mitella höll Schulze ständigt en energisk och positiv ton under kvällen. Föreningen ska vara ”äckligt kostnadseffektiva”, men han ville inte bara fokusera på besparingar. 

- Vi har internt sagt att vi inte ska omsätta under 50 miljoner och adderar vi transfernettot på de 48 miljonerna så har vi 50 miljoner i år. Vi ska jobba häcken av oss att inte ha under 50 miljoner i omsättning och jag tror det är jäkligt sunt att ha det ingångsvärdet.

I det långsiktiga perspektivet hoppas HIF fortfarande på Olympia Invest. De vill att privata investerare ska gå in med 20 miljoner kronor, som de ska få tillbaka inom åtta år med en årlig avkastning på tre procent. HIF ska använda pengarna till att bygga en stabil framtid under de kommande åren.

- När vi har skralt i våra egna böcker och egna kapitalet så blir detta initiativet väldigt, väldigt viktigt.

- Jag är mycket optimistisk att vi kommer sjösätta detta. Når vi tio (miljoner i investeringar) kommer vi göra det.

Deadline för projektet är 13 juni och förutom den här investeringen hoppas HIF kunna bygga upp ett eget kapital på 20 miljoner kronor på åtta år för att få en ”stresstålig balansräkning”.

Andra framtidsfrågor handlade om att bygga en av Sveriges bästa akademier, anställa en sportchef (vilket det inte finns budget för 2017), jobba mer med flickfotbollen, få ihop till 10 000 medlemmar, samt det stora målet: skapa Sveriges bästa fotbollsgeografi i nordvästra Skåne. 

Publicerad 2017-03-14 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå