Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Ljungskiles ordförande om Fredheim: "Känner inte till det"

Tor-Arne Fredheim tjänar pengar när Ljungskile-spelare säljs, erfar Fotbollskanalen.
Ordförande Bo Fagerberg känner inte till ett sådant avtal - men har förståelse för upplägget.
-  Jag skulle inte vara helt främmande för det, säger han.

Tränaren Tor-Arne Fredheim lämnade Ljungskile efter den gångna säsongen, och leder nu superettan-konkurrenten Assyriska. Enligt källor till Fotbollskanalen har han tjänat pengar, och kan komma att tjäna mer pengar, på att vissa spelare lämnar Ljungskile. Det berättade Fotbollskanalen under onsdagsmorgonen.

ANNONS

Fredheim har nämligen en överenskommelse om att få procent på försäljningen av spelare som Niclas Andersén och Ken Sema, erfar Fotbollskanalen. Duon har varit ordinarie i Fredheims Ljungskile.

Andersén har redan lämnat LSK för allsvenska Häcken, vilket han gjorde kort efter att Fredheim gjort sitt i klubben.

Enligt Svenska Fotbollförbundet behöver överenskommelserna inte bryta mot reglerna.

- Det finns bestämmelser som förhindrar tredjepartsägande och tredjepartsinflytande, men huruvida det här är en sådan situation har jag svårt att uttala mig om eftersom jag inte har sett avtalet. En tränare skulle i och för sig kunna betraktas som en tredjepart och är det då så att man anses ha ett ägande eller en rätt i ersättning av vissa specifika spelare då kan det vara ett brott mot förbudet om tredjepartsägande. Däremot finns det inga andra regler som skulle förhindra ett sådant här kontrakt utan det är mer en lämplighetsfråga för föreningen, om man tycker det är bra eller inte, säger juristen Anders Hübinette som är gruppchef på Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning.

ANNONS

Dessutom infördes förbudet mot tredjepartsägande först i april i år och avtalen som hade skrivits innan dess får fortfarande gälla.

Tor-Arne Fredheim tog över som tränare i Ljungskile inför 2012 och inför 2014 skrev han på ett nytt tvåårsavtal. Båda gångerna han skrev kontrakt med LSK var alltså innan förbudet mot tredjepartsägandet infördes. Niclas Andersén var den första spelaren som Fredheim värvade till klubben, 2012.

Tor-Arne Fredheim är fåordig om uppgifterna.

Nej nej, det stämmer inte, säger Fredheim.

När Fotbollskanalen når Ljungskiles ordförande Bo Fagerberg, som varit i klubben i olika roller i omkring 35 år, säger han:

- Jag känner inte till att det skulle finnas några sådana avtal.

Men Fagerberg dömer inte helt ut ett upplägg där en tränare har rätt till en viss procent av övergångssumman för en spelare i sin egen klubb.

ANNONS

- Det skulle kunna fungera som en morot för tränaren, säger ordföranden.

Skulle inte andra spelare i laget kunna känna att tränaren väljer att spela med andra spelare bara för att han äger procent av dem?
- Jo, så skulle det väl kunna vara. Men det känns som en ganska långsökt tanke.

Du känner inte till om det finns några sådana här avtal med Fredheim, men rent generellt är du inte helt främmande för ett sådant upplägg?
- Jag skulle ha en viss förståelse för om det skulle finnas en sådan bonus för en tränare. Jag skulle se det som en möjlighet. Så nej, jag skulle inte vara helt främmande för det. Men om det är olagligt, då får man ju hitta på något annat.

Bo Fagerberg ska nu stämma av med Fredheim, som alltså tränar en konkurrent numera, för att se hur det egentligen ligger till.

- Jag ska träffa Tor-Arne i eftermiddag och han får visa oss hur det ligger till. Skulle det vara så att han har sådana här avtal skulle det vara ohållbart nu. Det skulle skapa massa frågetecken som i sådana fall måste rätas ut, säger Ljungskiles ordförande.

ANNONS
Publicerad 2015-12-03 kl 12:48
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto