Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Spelarföreningen: Värnamos Järdler-klausul skulle vara ogiltig

Foto: Bildbyrån

Ett förslag om en spelarklausul fick IFK Värnamo och Öster att gå från att vara överens om Christian Järdler till att vara totalt oense.
Nu menar Spelarföreningen att klausulen skulle vara ogiltig.
- Ett sådant avtal bryter mot Bosman-domen, säger generalsekreteraren Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

Christian Järdler är överens med Östers IF om att han ska träna Växjö-klubben från och med nästa säsong, men Järdler har avtal med IFK Värnamo över 2018 och än så länge har inte parterna enats om en lösning på frågan. I slutet av oktober var klubbarna och Järdler överens om en uppgörelse, men då fick Värnamo information om att Öster även tänkte värva spelare från IFK i vinter.

Det gjorde att Värnamo lade fram ett nytt förslag till Öster, som innehöll en klausul.

"Klausulen gjorde gällande att Östers IF skulle kompensera IFK Värnamo med en viss summa för varje spelare med utgående kontrakt som lämnade IFK Värnamo för Östers IF, fram tills 1 april 2018. I klausulen undantogs Fredrik Lundgren, med anledning av hans bakgrund som tidigare Öster-spelare och boende i Växjö", skrev IFK Värnamo på sin hemsida under måndagen.

Öster förkastade förslaget och lämnade då också förhandlingarna med Värnamo. Christian Järdler är fortfarande inställd på att han ska träna Öster nästa säsong och han har anlitat Martin Klette som juridiskt ombud i ärendet, medan IFK Värnamo driver processen genom sitt juridiska ombud Bertil Stridh.

Spelare med utgående kontrakt är gratis att knyta till sig för klubbar, och att IFK Värnamo nu vill avtala sig till pengar från Öster om de beslutar sig för att värva en IFK-spelare med just utgående kontrakt är ett upplägg som Spelarföreningen menar strider mot olika regelverk som rör fotbollen.

- Man bryter ju mot Bosman-regeln om man skulle teckna ett sådant avtal, så jag antar att det inte är giltigt oavsett om man skriver under det eller inte - om man ser till Fifas och Svenska Fotbollförbundets regelverk, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen. 

Ni vill inte se den här typen av klausuler inom fotbollen, kan man sammanfatta det så?
- Ja, men de klausulerna blir ju inte giltiga oavsett. 

I Svenska Fotbollförbundets representationsbestämmelser går det att läsa följande: "Avtalslös professionell spelare får övergå till annan förening utan godkännande från den förening där han senast hade ett gällande spelaravtal".

Men frågan handlar inte bara om vad som står i det internationella fotbollsförbundets, Fifas, och SvFF:s regelverk, utan också om EU-rätt. 1995 kom Bosman-domen, som innebär just att spelare inom EU har rätt att fritt gå till en annan klubb när spelarens kontrakt med sin nuvarande klubb löpt ut. Beslutet fattades av EU-domstolen (då EG-domstolen) och grundade sig i principen om fri rörlighet för arbetstagare inom EU.

Martin Klette, Christian Järdlers juridiska ombud, gör en liknande bedömning som Spelarföreningens Magnus Erlingmark.

- Den klausul som Värnamo har krävt strider både mot fotbollens regelverk, EU:s regelverk i form av Romfördraget och svensk och EU-rättslig praxis. Så en svensk domstol eller skiljenämnd skulle jämka bort, alltså ogiltigförklara, den klausulen enligt 36 paragrafen Avtalslagen, säger Klette till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette för att få SvFF:s syn på om klausulen skulle vara ett brott mot förbundets regelverk eller inte. Hübinette har hänvisat till förbundsjuristen Tobias Tibell, som avböjer att kommentera frågan i nuläget men ber att få återkomma i dagarna efter att ha tittat närmare på ärendet.

Publicerad 2017-11-07 kl 15:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons