FEM SPANINGAR: "Här har MFF en yngre 'AC-kopia'"

MALMÖ. Malmö FF besegrade Gais med 5-1 i svenska cupens första gruppspelsmatch.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Birmancevic stal showen med sitt hattrick
Sju minuter. Det var vad Veljko Birmancevic behövde innan han gjort ett äkta hattrick, hans första i MFF-tröjan. Ställningen var 3-0 efter 16 minuter på Malmö IP och matchen givetvis avgjord efter serbens målshow. Om det första två målen var påpassliga och kom från nära håll var det tredje svårare, efter ett direktskott från cirka tolv meter. Birmancevic spelade till vänster i en anfallskedja bestående av Jo Inge Berget och Adi Nalic, och passade även fram till matchens sista mål - det som Malik Abubakari gjorde i den 83:a minuten och som betydde 5-1.

MFF inledde cupspelet på bästa sätt
MFF tog revansch efter förra årets märkligt slätstrukna prestation i svenska cupen, som tog slut redan i den andra gruppspelsmatchen efter en förlust mot just Gais i Göteborg. MFF hade full kontroll även efter att gästernas Gustav Lundgren reducerat i den 34:e minuten, för bara fyra minuter senare kom 4-1 efter en frispark som Anders Christiansen elegant skruvande in från vänsterkanten. Andra halvlek blev inte lika händelserik, och MFF kunde rotera i laget när cupspelet inleddes på bästa sätt.

Okej tävlingsdebut av Chalus
Det går inte att dra för stora växlar på ett hattrick mot Ettan-motstånd, lika lite som på en försvarsinsats mot anfallare från den divisionen. MFF:s nya mittback Matej Chalus gjorde en okej insats mot Gais och sattes som förväntat inte på många prov defensivt. Slovan Liberec-förvärvet hade några bra uppspel, slog bort ett par, och visade upp en imponerande fysik. Det sista han gjorde i matchen var att riva ner en Gaisare och syna det gula kortet. Till nästa match mot Ängelholm förväntas Niklas Moisander vara tillbaka, och utgångstipset är att finländaren får förtroendet mot Ängelholm nästa helg - även om det finns en poäng med att spela in Chalus i cupen.

Nanasi närmar sig startelvan
Sergio Peña är inte redo för 90 minuter än, och på tremannamittfältet fick Sebastian Nanasi chansen från start. 19-åringen växte in i matchen och hade några fina aktioner innan han byttes ut mot Peña i minut 65. Det råder inga tvivel om att MFF-tränaren Milos Milojevic tror mycket på Nanasi, som också behöver höja sig i prestationerna för att nå en startplats. Dagens uttagning är ändå ett tecken på att han närmar sig startelvan trots den stenhårda konkurrensen.

En ny Larsson gör debut i MFF
Utöver Birmancevics mål var det stora utropstecknet inhopparen Hugo Larsson, 17-åringen som gjort en raketkarriär i Malmös ungdomsled. Ystadkillen började i MFF:s U19-lag så sent som förra sommaren och har under försäsongen fått speltid i träningsmatcherna. Milojevic har bekräftat att Larsson kan skriva ett A-kontrakt snart, och dagens kvartslånga inhopp minskade inte direkt chansen för det. Med den rödlätta frisyren och busaktiga uppsynen påminner Larsson lite om Anders Christiansen till utseendet. Båda spelar också centralt på mittfältet, och MFF ser ut att ha hittat en ny pärla ur akademin.

Publicerad 2022-02-20 kl 19:32