FEM SPANINGAR: "Tydlig fingervisning - har mycket att jobba på"

Svenska cupen (herr)

GÖTEBORG. BK Häcken spelade 1-1 mot BP och är med det utslaget ur svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

4:50

Avbryt
Försök igen

SÅ GICK DET FÖR REKORDFÖRVÄRVET I DEBUTEN
Den 20 februari bekräftade BK Häcken värvningen av Zeidane Inoussa. Övergången rapporteras ha kostat Bollklubben 18,5 miljoner kronor plus prestationsbaserade bonusar på fyra miljoner kronor. Ett rekord mellan två allsvenska klubbar.

Inoussa har besvärats av en lättare fotskada och missade mötet med Landskrona, men när Ali Youssef klev av skadad efter 40 minuter mot BP var vänsteryttern redo för debut mot sin gamla klubb.

De cirka 50 minuterna på planen blev sedan varken hackade eller malna. Emellanåt blixtrade Inoussa till med en vass aktion, men på det stora hela gick prestationen i linje med övriga lagets. Inte bra nog, alltså.

Det kommer givetvis att se klart bättre ut från Inoussas sida framöver - men debuten lämnade en hel del att önska.

HÖLL PÅ ATT GÖRA POSITIONEN TILL SIN
Med Momodou Sonko såld har ett av de stora frågetecknen i Häckens lagbygge varit vem som ska ersätta fjolårssuccén på vänsterkanten.

Med alternativ som Edward Chillufya, Blair Turgott, Zeidane Inoussa och Julius Lindberg är konkurrensen hård. Men hittills har Ali Youssef, 23, imponerat i den rollen i ett annars svajande Häcken.

I 2-0-segern mot Östersund i den första cupmatchen stod den tekniske yttern för ett mål. I 3-2-förlusten mot Landskrona i måndags låg han bakom mer eller mindre allt framåt. Och mot BP under söndagen var det Youssef som öppnade målskyttet redan efter fem minuter med en kylig vrickning framför mål.

Där och då var vänsterytterpositionen ingen annan än Ali Youssefs att tappa. Då tvingades 23-åringen stätta sig ner i gräset med lårsmärtor. Högerbenet lindades och det blev snabbt ett byte.

Häcken har som ovan nämnt alternativ - men skadan var ett tungt slag för Häcken. Nu får Paco Johansen och tränarstaben hoppas på ett snabbt tillfrisknande till seriestart.

MATCHENS HÄNDELSE
BP hade en rad vackra anfall i matchen. Det allra främsta föranledde det blytunga 1-1-målet just före paus. I ett rappt anfall hittade slutligen fjolårsförvärvet Alexander Jensen med en inspel snett-inåt-bakåt till Wilmer Odefalk som kyligt placerade bollen i nät.

Målet var inte bara vackert. Det var mentalt perfekt för BP att få med bara sekunder till pausvila. Häckens optimism fick sig en törn - medan man samtidigt gav sig själva en självförtroendeboost och resultatmässig buffert.

BP övertygade mer eller mindre matchen igenom. Kontroll defensivt, vassa kontringar och periodvis ett formidabelt eget spel - inte minst första kvarten efter paus.

Att BP, som kvalade sig kvar i allsvenskan och har tappat flera tunga namn i vinter, knäpper Häcken på näsan och river åt sig gruppsegern imponerar stort.

FRÅGETECKNET
Var står fjolårstrean BK Häcken egentligen? Inte där man hade hoppats, är det korta svaret.

Brasklappar som att det tar tid med en ny tränare, stora spelarförändringar och dessutom en del skadeproblem ska in. Men att Häckens spel hackat så mycket som det har gjort, både offensivt och defensivt, är alarmerande för Hisingsklubben med fyra veckor till allsvensk start.

Känslan efter 3-2-förlusten mot Landskrona var att BP-matchen blir en tydlig fingervisning om i vilken riktning Häcken är på väg inför säsongen. Efter uttåget i cupgruppen är det nu tydligt.

Ett cupfiasko hade gått att ”acceptera” för den regerande cupmästaren om spelet hade sett någorlunda ut. I stället har Paco Johansen mycket att jobba på. I nästintill samtliga delar av spelet.

MATCHENS SPELARE
3: Ludvig Fritzson. Bäst på planen. Navet i bortalaget och mer eller mindre avgörande för BP:s triumf. Fick en hård boll rakt i ansiktet med tio minuter kvar och tvingades byta.

2: Mikkel Rygaard. Hade en tuffare match mot Landskrona senast. Var klart bättre mot BP låg bakom det mesta för Häcken framåt. Blir en oerhört viktig pjäs för Häcken i år. Frågan är om han är för viktig?

1: Wilmer Odefalk. Placerade vackert in 1-1 och var länge och väl ett stort hot framåt för BP. Kunde gett bortalaget ledningen efter paus, men avslutet smet utanför Häcken-målet.

Publicerad 2024-03-02 kl 17:27