Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Olof Mellberg om landslaget: "Vem vet om det hade gått lite fortare…"

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Efter en turbulent vinter blev Olof Mellberg kvar i BP.
Nu ger han sin syn på den tuffa hösten, BP:s stämpel som "fula ankungen", VAR - och uteblivna förbundskaptensjobbet.
- Det kändes väldigt intressant då - vem vet om det hade gått lite fortare, säger han.

4:50
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Häcken-BP:

BP imponerade i svenska cupens gruppspel och avancerade till kvartsfinal som gruppvinnare efter 1-1 borta mot Häcken.

- Kul! Starkt. Det har varit stabilt. Vi har stått för bra insatser alla tre matcher, säger BP:s tränare Olof Mellberg.

BP klarade sig kvar i allsvenskan genom en kvalseger mot Utsikten sent in på höstsäsongen. Sedan dess tycker Mellberg att laget har tagit kliv framåt.

- Vi ligger längre fram spelmässigt. Vi har en grundtrygghet i vårt spel som vi har nött över tid. Sen har vi tappat många spelare, några av våra bästa spelare, men vi har fortfarande grunderna kvar i spelet som gör att vi kan slussa in de nya spelarna i det sättet att spela.

Annons

***

Under vintern var Olof Mellberg mycket nära att bli ny svensk förbundskapten, enligt bland annat Fotbollskanalens uppgifter. Det hela gick i stöpet och slutligen gick jobbet till Jon Dahl Thomasson.

Olof Mellberg tycker att han har landat väl efter vinterns turbulens.

- Det har gått ganska lång tid nu, vi har gnuggat på under en ganska lång försäsong, säger han.

Var det jobbigt att ställa om efter att ha varit väldigt nära något annat?
- Nej, det var det inte. Jag ska ärligt säga att när säsongen var över, då var jag väldigt dränerad. Vi hade hållit på i elva månader, då kände jag mig ganska färdig. 

Visste du vad det fanns för intresse runt hörnet då?
- Nej då visste jag ingenting egentligen. I slutet av november, början av december, då var det mer ”ouff”… Jag såg knappt mig själv komma tillbaka då. Men jag tror att det är naturligt. Luften går ur en och man behöver ett break.

Annons

Efter två-tre veckors vila dök SvFF-intresset upp för honom.

- Det kändes väldigt intressant då. Vem vet om det hade gått lite fortare… Men ju längre tiden gick, i mellandagarna började vi bygga inför försäsongen med BP och fila på truppen. Då smög sig energin tillbaka. När vi väl drog igång var jag jäkligt taggad.

Hur ser du på rekryteringen av Jon Dahl Thomasson?
- Jag vet faktiskt inte. Jag känner inte till honom som tränare. Det är alltid svårt att svara på när man varken har jobbat med eller under någon. Du får nog de bästa svaren från spelare eller stab som har haft honom. Jag känner honom inte så väl. 

Vad är din åsikt om att det tog så lång tid att hitta en förbundskapten?
- Jag tror att de har uttryck det själva, och det ser jag inga konstigheter i. Men de hade ändå den tiden tills det är riktiga tävlingsmatcher, så på det sättet har det inte funnits någon stress. 

Annons

Känner du någon besvikelse över att det blev som det blev?
- Nej verkligen inte. Det gör jag inte. I mitt fall var det positivt att det fick gå den där tiden, och verkligen vrida och vända på allt. Jag fick tid på mig, hade en ordentlig semester, kunde vrida och vända på saker och landade i att jag ville stanna i BP. Det finns inga hard feelings över att någon annan skulle ha agerat fel i någon process.

Mellberg stannar upp och funderar i någon sekund - innan han resonerar vidare.

- Sen vet man aldrig. Det är såna beslut som man tar som spelare i karriären också. Man tackar ja eller nej till bud som kommer. Ibland hoppar man på tåget och ibland tvekar man. Sen får man se om det är rätt eller fel. Men det är klart att när det är intressanta alternativ är det svåra och stora beslut. Det är inte lätt alltid. Vem vet om det var rätt.

Annons

Vad tror du om landslagets framtid?
- Det finns mycket bra spelare och många att välja mellan. Framför allt på längre sikt med många unga spelare som kommer fram och ser spännande ut. 

***

Under vintern har supportrar från olika klubbar vädrat missnöje över BP. Bland annat för nomineringen av Fredrik Reinfeldt som ordförande för Svenska fotbollförbundet i fjol samt det färska valet att inte aktivt ta ställning mot VAR.

Det har lett till att AIK: supportrar har valt att bojkotta lagets bortapremiär mot BP på Tele2 arena, dit endast 37 svartgula biljetter var sålda under fredagen.

- Jag hörde det, även om jag inte har följt med så mycket i det själv. Det ligger inte riktigt på mitt bord det där. Men det är väl lite synd om det är så, på grund av det. Jag tror inte att så många har så mycket illa att säga om oss i övrigt, säger Mellberg.

Annons

- Vi är ett bra gäng på Grimsta som gnuggar på i den positionen vi är i svensk fotboll, ödmjukt. Jag lägger inte så mycket värdering i det. Jag har ingen riktig åsikt i den frågan mer än att det är synd om folk har en negativ syn på oss, och att det inte kommer lika mycket folk på matcherna. Vi vill ha mycket folk både hemma och borta.

Vill du själv ha VAR i svensk fotboll?
- Jag vet inte… Det är en sån där fråga som pendlar lite. Det är lite känslostyrt det där. Har man åkt på en felaktig straff är det nästan som att man vill ställa sig med banderollen (för VAR). Men sen när man är lite mer nyanserad i känslorna ser man nackdelarna också.

Vad tycker du då egentligen?
- Äe… Vi tränare vill ju att det ska vara så rättvist som möjligt. Det är klart att det är tungt när domsluten går emot. Jag tror att de flesta av oss vill ha rättvisa åt båda hållen. 

Annons

Hur ska vi tolka det svaret?
- Ni kan tolka det som att jag är kluven.

Det blir VAR-bedömning på det svaret?
- Ni får ställa frågan varje dag och se vilket humör jag är på när jag vaknar.

Publicerad 2024-03-02 kl 23:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto