Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö står för kostnader åt Syrianska – som tar in "amatörer" och juniorer: "Synd om MFF"

Svenska Cupen

Syrianska ska möta Malmö FF i svenska cupen - mitt i en kaosartad situation.
Klubben har fått skriva amatöravtal med spelare och plockat upp juniorer för att få ihop ett lag.
Och MFF står för motståndarens hotellkostnader.
- Det är en blandad kompott, säger sportchefen Tomas Bahar till Fotbollskanalen om truppen.

Foto: Bildbyrån

Det har varit många turer för Syrianska FC den senaste tiden. Förra året ramlade klubben ur superettan och den 23 januari skickades man ner i division 2 av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd på grund av obetalda skulder till just förbundet. Dessutom straffades man med ett värvningsförbud som gällde så länge skulderna inte betalats. Men i onsdags revs beslutet upp av Riksidrottsnämnden, efter ett "grovt formfel av SvFF", och nu är ärendet därför tillbaka i knät på disciplinnämnden.

Mitt i allt ska Södertälje-laget nu möta Malmö FF i svenska cupens gruppspel. Lagen tjuvstartar gruppspelet på grund av att MFF ställs mot Wolfsburg i Europa League den 20 och 27 februari.

Annons

Hur Syrianska mår inför matchen? Sportchefen från i fjol, Can Melkemichel, har lämnat. Tränaren Mladen Milinkovic har tackat för sig. En rad spelare har tagit farväl.

När Fotbollskanalen ringer upp talespersonen Ghayath Moro, som jobbat i klubben i många år, och frågar hur läget är inför mötet med MFF svarar han först bara:

- Oj, oj, oj.

Moro förklarar att verksamheten runt A-laget har tvingats läggas "på is" under tiden som det varit oklart (vilket det fortfarande är) i vilken serie man ska spela och värvningsförbud rått.

- Vi får spela med de spelarna som är tillgängliga. Och det har jag sagt till Malmö också. Jag vet inte vad det blir för match, men vi får se. Jag tycker synd om Malmö, som ville ha en tävlingsmatch innan sitt Europa-spel. Vi har ju velat ge Malmö en match åtminstone. Jag hoppas att vi kan göra det med våra killar. De får göra sitt bästa. Men Malmö är Malmö (skratt), säger Moro.

Annons

MFF har bokat in ytterligare en match under lördagen. Efter mötet med Syrianska ställs man mot Jönköpings Södra i en träningsmatch, och tränaren Jon Dahl Tomasson har varit öppen med att hela truppen kommer luftas i matcherna.

Så hur kommer Syrianskas lag se ut i cuppremiären? Först och främst kan nämnas att klubben inte har någon huvudtränare på plats än.

- Steven Younan (som jobbat i Syrianskas tränarstab tidigare) har ställt upp och hjälpt oss med träningen. Men han är inte med i morgon. Han är i väg på ett annat uppdrag. Vi hoppas att han ska få gå vidare i sin karriär också. Men han har varit väldigt hjälpsam, säger nye sportchefen Tomas Bahar.

U19-tränaren Ilyas Merkes kommer att leda Södertälje-laget mot MFF. Till sitt förfogande har han 17 spelare.

- Läget är väl okej. Vi har ett lag att ställa ut på planen i alla fall. Det är 17 spelare som åker ner. Det är en blandad kompott. Det har varit tufft, säger Bahar.

Annons

- Startelvan kommer bestå av seniorspelare, som har spelat seniorfotboll i minst ett eller två år. Sen består bänken mestadels av U19-spelare. Det är någon där som var med och fick känna på det (A-laget) förra året.

När han ombeds beskriva situationen den senaste tiden svarar sportchefen:

- Det har varit tufft. Vi har inte vetat vilken nivå som vi ska värva till, så jag har inte kunnat göra så mycket. Vi har blivit satta i en sits som vi inte hade räknat med. Inte jag i alla fall.

Bahar berättar att både spelare och ledare som klubben velat värva har avvaktat beslut på grund av oklarheterna runt serietillhörigheten. Han vill dock inte beklaga sig över det faktum att ett misstag från SvFF kostat klubben viktig förberedelsetid inför säsongen.

- Vi kan inte vara bittra. Ibland gör man misstag. Förbundet gör det bästa de kan.

Annons

Innan man straffades med ett värvningsförbud gjorde Syrianska klart med Charbel Ceylan (från IFK Stocksund) och Bachir Katourgi (från Enskede). Inför mötet med MFF har också tre andra nya spelare hämtats in.

- Jag har haft kontakt med förbundet. Så fort vi betalade skulderna så upphävdes värvningsförbudet. Vi har kunnat skriva över spelare som amatörer. De är registrerade hos oss, så de får spela cupen och sen kommer vi skriva ordentliga avtal, professionella avtal, framöver.

Det rör sig om trion Henry Slättsjö, Godar Kabali Fataki (båda från IFK Stocksund) och Joel Berhane (från Värmbol).

De fem nämnda spelarna är tänkta att spela mot MFF. Från fjolårets A-trupp finns också några spelare kvar som kommer att ta sig an storklubben.

- Abdulmasih Keriakes, Isa Demir, George Makdessi och Elias Durmaz är kvar. Sedan är det ungdomsspelare. Så det är ett kul lag.

Annons

Just Elias Durmaz, som tidigare tillhört Hammarby, är lillebror till förre Malmö-spelaren Jimmy Durmaz. Tomas Bahar har en stor tro på 19-åringen.

- Det är hans ”time to shine”. Han har hur stora kvaliteter som helst.

Vad har ni för förväntningar på matchen med tanke på läget?
- Vi går dit och tar det som det kommer. Grabbarna är taggade. De har varit hängivna och tränat på ordentligt fastän att det varit turbulent. De har inte vetat varken ut eller in, men vi har haft en bra dialog. Nu har de chansen att representera oss i cupen och de har tagit det här bra. De har haft tålamod och visat hjärta.

Vidare berättar Bahar att MFF hjälper Syrianska ekonomiskt för att kunna spela matchen under lördagen. Malmö står för hotellkostnaderna nere i Skåne.

- De ville ju flytta matchen. Den var ju egentligen planerad till nästa helg men då hade den hamnat mellan deras Europa League-matcher. De ville flytta matchen till i morgon, men vi ville i så fall ha den på söndag eftersom det varit betydligt billigare och enklare för oss med resan och så. Men de har ställt upp med hotell och allting nere i Malmö.

Annons

De står för kostnader?
- Ja, för ekonomiskt hade vi inte haft råd med det här annars. De har varit behjälpliga på alla sätt och vis. De ska ha en stor eloge, säger Syrianskas sportchef.

Fotbollskanalen har sökt MFF:s sportchef Daniel Andersson och vd Niclas Carlnén utan framgång.


 

Malmö FF-Syrianska FC spelas klockan 16.00 under lördagen. Matchen kan ses på Sportkanalen och streamas på cmore.se.

Publicerad 2020-02-14 kl 16:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto