TV: Bajen tog måsteseger - cuphoppet lever

Svenska cupen (herr)

STOCKHOLM. Hammarby slog Gif Sundsvall, men måste vinna mot Mjällby för att nå kvartsfinal i svenska cupen.
Alla i Bajen hade dock inte koll på hur viktigt det tredje målet mot "Giffarna" kan bli.
- Det är inte världens smartaste omklädningsrum vi har, säger Fredrik Hammar och skrattar.

Finey ger Sundsvall ledningen

Hammarby var pressat att vinna hemma mot Gif Sundsvall i svenska cupen under måndagen, efter Mjällbys seger mot Västerås i helgen. Det för att hålla liv i hoppet om avancemang till kvartsfinal.

Men det började inte bra för de grönvita. Redan i den åttonde minuten tog bortalaget ledningen. Yaqub Finey nickade in 1-0 på ett inlägg från Gustav Nordh.

Fyra minuter senare kvitterade Bajen dock till 1-1. Kaptenen Nahir Besara hittade i djupled fram till Jusef Erabi, som petade in bollen bakom Jonas Olsson i gästernas mål.

I den 17:e minuten spelade Sundsvall till sig ett friläge från mittplan. Men Pontus Engblom chippade bollen precis utanför ena stolpen ensam mot Oliver Dovin.

Därefter handlade mycket om Hammarby i chansväg. Abdelrahman Boudah var exempelvis nära att dundra in ett volleyskott i mål i den 27:e minuten, efter en snygg förstatouch. Men avslutet räddades.

Två minuter senare sköt målskytten Erabi precis över och i den 31:a minuten nickade Shaquille Pinas en frispark i ribban. Tre minuter efter det var nämnde Erabi nära att snurrklacka in 2-1 efter ett inspel längs med marken från Montader Madjed.

Lite från ingenstans lyckades sedan Sundsvall få en straff i den 44:e minuten, efter att Anton Kralj tagit bollen med hand i en duell med Pontus Engblom. Men Oliver Stojanovic Fredin klev fram och sköt utanför.

- Bedrövlig straff, sa experten Erik Edman i TV4 Plays sändning.

I paus var Hammarbys 1-1-skytt Jusef Erabi relativt nöjd med sitt lags spel.

- Men vi gav ett gratismål som de inte skulle ha. Vi gav bort för mycket yta och det var för nonchalant. Vi tappade fokus i boxen. Men annars gjorde vi det bra. Vi hade flest chanser och mycket boll, sa Erabi i TV4 Play.

Två minuter in i andra halvlek var Sundsvall inte långt ifrån att ta ledningen på nytt. Pontus Engbloms avslut på den berörda kontringen gick tätt utanför ena stolpen.

Sedan tryckte Hammarby på för ett 2-1-mål och flera gånger var man nära utdelning. Som i den 49:e minuten när Abdelrahman Boudah träffade utsidan av stolpen, eller som när Nahir Besara brände ett jätteläge inne i boxen två minuter senare.

Samme Besara tog dock revansch på sig själv i den 68:e minuten. Då fick han bollen i närheten av straffområdeslinjen, och lyckades dunka upp den i främre krysset med sin vänsterfot, till 2-1.

Hemmalaget hade flera chanser att öka på sin ledning till 3-1 därefter men även Sundsvall hotade offensivt vid något tillfälle. För i den 78:e minuten tvingades Oliver Dovin till en svettig räddning när Marcus Burman spelades mer eller mindre fri i djupled.

I slutminuterna gick Hammarby för ett tredje mål och det lyckades Erabi trycka in på tilläggstid. Därmed vann hemmalaget med 3-1.

- Det var längesedan vi vann, så det var skönt att få en vinst till slut. Jag känner att vi borde gjort fler mål i dag, då målskillnaden kommer bli viktig till slut, säger Bajen-kaptenen Nahir Besara till TV4 Play och fortsätter:

- Vi skapade många lägen och borde ha gjort fler mål, men det viktigaste var att vi skapade många lägen. Vi skapade även mycket mot Västerås, och i dag var vi lite effektivare. Sedan fick de kanske ställa om lite för ofta.

Sundsvalls Anton Mossnelid är i sin tur besviken efteråt.

- Det är klart att det är en tung förlust. Vi kom hit för att vinna matchen, vilket vi inte lyckades med, men vi gjorde en hel del bra saker, även om vi också har en del att jobba med. Det var kul att mäta sig med ett bra allsvenskt lag, säger han till TV4 Play.

Nu väntar en avgörande sista gruppspelsmatch mot Mjällby nästa måndag. Då behöver Hammarby vinna för att ta sig till kvartsfinal. Avslutningen kan bli en riktig rysare vad gäller målskillnad och därmed var Bajens 3-1-mål viktigt. De grönvita (+1) behöver slå Mjällby (+3) och hålla Västerås (-1) bakom sig.

- Det blir en otroligt rolig match. Mjällby är bra på sin grej, så det blir en rolig match att spela, säger Bajen-kaptenen Nahir Besara till TV4 Play.

Att 3-1-målet gör att Bajen inte nödvändigtvis måste vinna med två mål mot Mjällby hade Besara stenkoll på, för han manade på sitt lag för fler mål efter 2-1. Men långt ifrån alla spelare hos de grönvita kände till förutsättningarna.

- Faktiskt inte, säger exempelvis Jusef Erabi.

Målskytten skiner upp när han får höra att en 1-0-seger skulle kunna räcka mot Mjällby.

- Jättebra, svarar han.

Fredrik Hammar är en annan i laget som inte visste hur läget såg ut innan han mötte media efter matchen.

- Vi måste väl vinna med två mål nu, va?

Det kan räcka med 1-0.
- Jaha, jag har inte någon aning, svarar Hammar.

Men om ni inte hade gjort 3-1-målet så hade ni oavsett behövt vinna med två mål mot Mjällby.
- Ah, okej. Det kanske inte är världens smartaste omklädningsrum vi har, så jag borde inte lyssna på så mycket där inne. Jag hörde bara det där och tänkte: "Det stämmer säkert", säger Hammar och skrattar.

Noterbart är att Hammarby hade ett antal spelare på frånvarolistan på grund av skada eller sjukdom. Edvin Kurtulus, Dennis Collander, August Mikkelsen, Pavle Vagic, Tesfaldet Tekie, Marc Llinares och Mads Fenger missade alla matchen.

Hammarbys lag: Oliver Dovin - Fredrik Hammar, Markus Karlsson, Shaquille Pinas, Anton Kralj (Simon Strand 62) - Oscar Johansson Schellhas, Nahir Besara, Abdelrahman Boudah (Marcus Rafferty 84) - Montader Madjed (Deniz Gül 62), Jusef Erabi, Viktor Djukanovic (Gent Elezaj 84).

Sundsvalls lag: Jonas Olsson - Edvard Carrick, Anton Mossnelid, Pontus Lindgren, Lucas Forsberg - Abdul-Halik Hudu, Oliver Stojanovic Fredin (Marcelo Palomino 77) - Jesper Carström (Ahmed Gibrill During 70), Yaqub Finey (Amaro Bahtijar 77), Gustav Nordh (Marcus Burman 59) - Pontus Engblom (Johan Bengtsson 59).