TV: MFF säkrade kvartsfinalplats efter galen vändning - nyförvärvet sänkte Degerfors i 89:e min

Svenska Cupen

MALMÖ. Malmö FF såg ut att missa en kvartsfinalplats i svenska cupen. Men Isaac Kiese Thelins och Derek Cornelius mål i slutet mot Degerfors gav MFF gruppsegern.
- Det var kalabalik (sista minuterna), säger MFF-tränaren Henrik Rydström till C More.

Malmö nära 1-0 - men bollen räddas på mållinjen

Gruppsegern stod på spel mellan Malmö FF och Degerfors, där hemmalaget behövde en seger på Malmö IP för att nå kvartsfinal. MFF gjorde tre förändringar i elvan jämfört med 1-0-vinsten mot IFK Luleå och Moustafa Zeidan, Taha Ali och Ismael Diawara inledde i dag. Zeidan ersatte lagkaptenen Anders Christiansen som efter ett sent besked fick inleda på bänken. Gästerna saknade Joe Gyau, som ersattes av Abdelkarim Mammar i elvan.

MFF skapade ett jättelägen i den tolfte minuten när Zeidan hittade Isaac Kiese Thelin med en läcker lobbpassning. MFF-centern lyfte bollen över målvakten Sondre Rossbach men Seid Korac dök upp och rensade bollen framför mållinjen. Kort senare hade Malmös Busanello ett nytt bra läge, som han avslutade utanför med sin sämre högerfot.

MFF höll ett kompakt grepp om Degerfors under en halvlek som nästan uteslutande spelades på gästernas planhalva. Ali fick nästa läge i den 20:e minuten men Rossbach räddade, vilket han även gjorde på Zeidans skott utifrån kort senare. Nyförvärvet från norska Odds BK fick slita för att hålla nollan, och stod för en ny, svettig räddning på Hugo Larssons avslut i den 30:e minuten.

Fem minuter senare kom Degerfors till ett farligt kontringsläge, där Diego Campos höll på att få ett fritt skottläge innan Lasse Nielsen hann emellan och rensade till hörna. Värmlandslaget kom till ett ännu bättre läge strax innan halvtid, men Damjan Pavlovics skott hamnade i burgaveln och halvleken slutade mållös.

-  Jag tycker att det är alldeles för slarvigt, vi måste hålla bollen mer. Måste spela snabbare, utmana mer och våga mer. Det är ganska mycket som behöver bli bättre i andra halvlek, säger MFF:s Sebastian Nanasi till C More.

- Vi har hela matchen på oss (att hitta ledningsmålet) - det handlar mer om att ha mer kontroll och låta dem jaga mer.

Sebastian Ohlsson i samma sändning:

- Försvarsmässigt gör vi det bra, det är svårt för dem att skapa lägen. När vi har bollen själva kan vi göra det mycket bättre. Vi känns väldigt slarviga och tappar den nästan omgående när vi får den. Kan vi skärpa till det kan det bli mycket bättre, säger Degerforskaptenen.

Tolv minuter in på den andra halvleken skulle gästerna överraskande ta ledningen. Anton Tinnerholm och Larsson kom inte överens om vem som skulle ta bollen på offensiv planhalva och Degerfors kunde inleda en kontring där Dijan Vukojevic kom fri mot Diawara från halva planen. Anfallaren gjorde inget misstag och placerade avslutet kyligt i nätet.

Nästa målchans fick Joseph Ceesay, vars skott blockerades framför Rossbach och ut till hörna. Efter en timmes spel spelade Ali in bollen mot Degerforsmålet där både Derek Cornelius och Kiese Thelin dök, men ingen av dem fick träff på bollen. MFF ökade tempot och Ali dribblade till sig en målchans efter en timme. Men återigen var Rossbach där och parerade till hörna.

Efter den intensiva pressen mot Degerforsmålet hamnade Malmö i någon form av dvala under en tiominutersperiod. Inhopparen Hugo Bolin hade en okej chans från snäv vinkel innan hoppet tändes av Kiese Thelins kvitteringsmål i den 86:e min. Tre minuter senare var vändningen fullbordad. Nyförvärvet Derek Cornelius nickade in Tinnerholms inlägg och skickade MFF till en kvartsfinal i cupen.

I samma ögonblick som ett fullsatt Malmö IP exploderade i eufori gick staketet sönder på den ena långsidan och publiken rasade framåt. Säkerhetspersonal samlades framför MFF-klacken, där olyckan, inträffade och matchen pausades under ett par minuter.

- Det (målet) var förstås en jättebra känsla. Mentaliteten i dag höll toppklass tycker jag. Vi låg under med 0-1 och kunde enkelt slutat att spela, men vi bara reagerade, spelade bättre och fortsatte. Jag tycker det visade lagets mentalitet, jag är glad över vinsten i dag, säger Derek Cornelius efter sitt första mål i MFF.

Du pekade mot tinningen vid målfirandet.
- Ja, mentaliteten. Jag ville visa den som gruppen och fansen visade. Fansen fortsatte att mana på och det är viktigt att vi håller ihop hela säsongen.

MFF-tränaren Henrik Rydström är i sin tur lättad efter matchen.

- Det var kalabalik (sista minuterna). Vi hade ändrat formation och körde all-in framåt, så vi försökte få ut att vi skulle ändra tillbaka. Sedan hade jag någonstnas i huvudet, att om alla lämnar planen får de köra igång. Vi löste det till slut, säger Rydström till C More och fortsätter:

- Det känns som vi stod på deras planhalva hela matchen och hade tillräckligt för att ta ledningen, men Degerfors försvarade sig bra, har en bra målvakt och var kontringsskickliga. Vi hade rätt bra koll på det, förutom när de gjorde mål, då vi tog ett felbeslut och inte följde med i löpningen. Det höll på att straffa sig, men sett till matchen vann vi rättvist.

Rydström var inte speciellt orolig när Degerfors var i ledning. Han fokuserade bara på att se till att det i slutändan skulle bli seger.

- Man är så inne i det då, vi satt och tänkte på vad vi kunde göra för att få mer tryck. Man försökte vara jävligt närvarande i nuet. Det var saker som var tillräckligt bra. Jag hade varit med orolig om det hade sett för jävligt ut och vi inte hade bollen. Det var små korrigeringar som skulle till, och det är alltid jävligt roligt att vinna, vilket vi nu har möjlighet till.

Degerfors-tränaren Andreas Holmberg:

- Det är besvikelse som infinner sig just nu, när man åker ur cupen i de tio sista minuterna. I det stora hela är jag nöjd med matchen, men besviken över resultatet.

Startelvor

Malmö: Diawara - Tinnerholm, Nielsen (K), Cornelius, Busanello (utbytt 84') - Larsson, Zeidan - Ceesay (67'), Nanasi, Ali (74')- Kiese Thelin.

Byten: Bolin (67'), Sejdiu (74'), Olsson (84')

Degerfors: Rossbach - Wallin (utbytt 68), Korac, Ohlsson (K) - Bouzaiene, Pavlovic (68'), Gravius, Mammar - Örqvist (77'), Campos - Vukojevic

Byten: Sabetkar, Salmon (68'), Ilunga (77')

Gula kort: Korac (44'), Diego Campos (49')

Utvisning: Diego Campos (90')

Lottningen av kvartsfinalerna och semifinalerna i cupen äger rum på måndag, klockan 21.15. Den sänds på Fotbollskanalen.