Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Amnesty: "SvFF kan inte använda oss som förevändning för att det är okej att åka till Qatar"

Sverige (herr)

SvFF hävdar inför landslagets resa till Qatar i januari att det enligt Amnesty skett "en rad framsteg" i landet.
Men det kan inte slås fast, menar människorättsorganisationen.
- Det går inte att använda oss som förevändning för att det är okej att åka till Qatar, säger talespersonen Ami Hedenborg till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Svenska herrlandslaget åker i januari på vinterturné till Qatar, ett land som ofta kritiseras för att kränka mänskliga rättigheter. Ansedda tidningen The Guardian har tidigare rapporterat att gästarbetare utnyttjas som slavar i arbetet med att bygga arenor till VM 2022 i landet och att arbetsförhållandena för gästarbetarna lett till flera dödsfall.

Människorättsorganisationen Amnesty har följt utvecklingen i landet och släppte bland annat en rapport i september om att minst 78 byggarbetare inte fått ut sina löner, en del inte på flera månader, andra inte sedan 2016. När Fotbollskanalen når Amnesty Sverige, så berättar talespersonen Ami Hedenborg att situationen fortsatt är allt annat än bra för de drygt 1,9 miljoner gästarbetarna i Qatar.

Annons

Däremot har landet, på pappret, tagit små steg framåt genom att bland annat ha infört en ny lag - "exit permit" - som tillåter gästarbetare att lämna landet utan arbetsgivares tillåtelse, vilket inte var tillåtet tidigare. Å andra sidan innefattar inte den nya lagen de drygt 174 000 gästarbetare, främst kvinnor, som arbetar med hushållsarbete - och det är ännu oklart hur lagen implementeras i landet.

Amnesty lägger sig däremot inte i Blågults val att resa till Qatar, men utgår från att landslaget är påläst om situationen i landet. 

- Amnesty avråder eller uppmanar inte, som i det här fallet svenska landslaget, att åka till ett land som kränker mänskliga rättigheter. Däremot är det viktigt att, de som åker till ett land i likhet med Qatar som kränker mänskliga rättigheter, inte bidrar till att kränka mänskliga rättigheter eller riskerar att kränka mänskliga rättigheter genom att till exempel bo på ett hotell eller tränar på en arena, där gästarbetare har utnyttjats, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Sverige, till Fotbollskanalen.

Annons

SvFF meddelade, via sin hemsida, att förbundet höll ett möte med "en rad intressenter" i Qatar 2016 och att det under det kommande träningslägret kommer att hållas ett uppföljande möte till det. Vid mötet kommer SvFF:s vice ordförande Jörgen Eriksson, representanter från övriga nordiska fotbollsförbund, fackliga organisationer och människorättsexperter, representanter från VM-projektet, Qatars fotbollsförbund och internationella organisationer att närvara för att "föra kritiska diskussioner om villkoren för gästarbetskraften".

Fackförbundet Byggnads (Svenska byggnadsarbetareförbundet) var med under senaste mötet 2016 och är även nästa år en av parterna som kommer att vara en del av mötet. Förbundsordförande Johan Lindholm är positiv till dialogen. 

"Faktum är att SVFF varit en föregångare i att påverka framförallt FIFA. Efter mitt och Byggnads första besök i Qatar 2013 kontaktade jag Karl-Erik Nilsson med krav att de skulle behöva ta sin del av ansvaret för att säkerställa bra villkor för de som bygger VM arenorna och infrastrukturen runt mästerskapen. SVFF var i början tveksamma, dom såg inte riktigt hur ett så litet fotbollsland som Sverige skulle kunna förbättra villkoren. Idag har vi ett avtal med bl.a SVFF, RF och SOK om hur idrotten ska stå upp och driva mänskliga rättigheter både på hemmaplan likväl som gentemot de federationer man tillhör", skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett mejl till Fotbollskanalen. 

Annons

"Att SVFF besöker Qatar och träffar de som bygger arenorna stärker dem och ger dem energi, det ger dem hopp, de får en signal att det finns fler som bryr sig och försöker att påverka deras verklighet i Qatar till något bättre", skriver han vidare i mejlet och på frågan om utvecklingen sedan 2016 ger Lindholm exempel på ett Qatar skrivit avtal med det globala byggfacket och att han själv medverkat vid flera inspektioner på arenabyggena, vilket "resulterat i bättre arbetsmiljö".

Amnesty anser att det är bra att mötet hålls för att framför allt diskutera hur de nya lagarna, som "exit permit" implementeras i landet. 

- Dialog är alltid bra och Amnesty välkomnar att mötet hålls och att det blir fler dialogmöten - men det måste bli handling bakom orden. En sådan otroligt viktig fråga som, hur implementeras den här lagen ("exit permit") och hur ser det faktiskt ut? Det är oerhört viktigt att lyfta i sådana forum, säger Hedenborg. 

Annons

SvFF hänvisade, i samband med att förbundet meddelade att träningslägret läggs i Qatar, till information från Amnesty International och skrev: "Enligt Amnesty International har det skett en rad framsteg på området mänskliga rättigheter i Qatar sedan 2016. Qatar har t ex ingått ett avtal med International Labour Organization, som stärker gästarbetskraftens rättigheter avseende lön och resande."

Amnesty Sveriges talesperson Ami Hedenborg anser att det är en olycklig formulering, att skriva att det skett ”en rad framsteg”. 

- De (SvFF) hade gärna fått slå en signal först (före texten publicerades) för att höra hur vi ser på situationen i Qatar i dag. Det går inte att använda oss som en förevändning för att det är okej att åka till Qatar, säger hon. 

- Vi publicerar hela tiden olika rapporter om situationen i Qatar och hade till exempel en rapport i slutet av september om att det fortfarande är människor som inte får ut sin lön. Det har skett förbättringar på pappret, men vi vet faktiskt inte hur det ser ut i praktiken och för kvinnor som jobbar i hushållen har det inte skett någon förändring alls. De är också migrantarbetare, men de arbetar i hushåll och inte på fotbollsarenor, fortsätter hon. 

Annons

Även Byggnads tycker att det som SvFF skriver blir något missvisande.

”Amnesty har rätt, det är små steg framåt, det är långt ifrån alla migrantarbetare som fått ta del av de lagändringar som Qatar beslutat. Faktum är att det är de som bygger arenorna som fått det bättre genom att arbetslagstiftningen för dem förbättrats. Jag är dock övertygad om att mer kommer att hända inom kort och fler kommer att få ta del av de förbättringar som görs. Det som är viktigt är att världens ögon fortfarande riktas och följer vad som sker för att hålla uppe trycket i att utvecklingen måste gå framåt och komma fler till del”, skriver Johan Lindholm.

Vad gäller formuleringen på förbundets hemsida säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand att tanken aldrig var att med hjälp av Amnestys rapport rättfärdiga beslutet att åka till Qatar.

Annons

- Det är vårt och övriga nordiska fotbollsförbunds beslut att åka till Qatar, ingen annans. Och vi är precis som dem kritiska till förhållanden som finns där, och det redogör vi för också väldigt klart och tydligt. Det vi hänvisar till är att det ändå framgår av Amnestys offentliga landrapport att det skett steg i rätt riktning. Men det framgår också mycket kritik och att det finns mycket mer kvar att göra och som behöver åtgärdas. Men vi tror på utbyte och kritisk dialog på plats, att det är vår bästa möjlighet att sätta press på de som är ytterst ansvariga.

Tycker du att ni kunde formulerat er annorlunda?
- Det finns inget annat syfte än att återspegla saker på ett korrekt sätt. Och det är jätteviktigt att vi tar upp de problemen som finns där nere. Det finns inget annat syfte än det.

Annons

Hon tyckte att man kunde ringt och kollat det innan man skrev det?
- Det går alltid att göra allting bättre. Men det finns bara ett syfte och det är att återspegla situationen, att inte blunda för de problem vi ser. Sedan finns det organisationer som är bättre än oss på de här sakerna för vi är primärt ett fotbollsförbund och då försöker vi ta hjälp av dem på olika sätt. Det finns inget annat syfte än att återspegla allt på ett korrekt sätt och det är därför vi hänvisar till den rapporten.

Håkan Sjöstrand återupprepar också förbundets hållning, att man anser det vara bättre att försöka påverka på plats än att bojkotta.

- Vi tror på att föra fram de här synpunkterna och det är något vi delar med övriga nordiska fotbollsförbund. Ju fler som för fram sina synpunkter och åsikter, det är ett bättre alternativ än att vara tyst, blunda och inte säga något alls. Det borde föra saker i rätt riktning. Alla initiativ som verkar för att något ska bli bättre, det tycker vi är bättre än att inte göra någonting alls.

Annons

Amnesty anser att det är viktigt att man kollar upp så att man inte bidrar till att kränka mänskliga rättigheter genom att bo på hotell eller träna på en arena där det skett kränkningar. Hur har ni kollat upp det?
- Vi reser väldigt mycket med alla våra landslag, över hela världen och vi försöker alltid förhålla oss till de sakerna på ett bra sätt. Men ser vi till Qatar så är platsen där vi kommer bo byggt sedan långt tillbaka.  Förutom de sportsliga motiven så är vi där och för en diskussion om att arbetsförhållandena inte är acceptabla för någon i Qatar. Att få garantier för något såndant är uppriktigt svårt för även om vi lyfter de här frågorna på plats så är det svårt att få höra något kritiskt och det är en del av problemet.

Vilka synpunkter kommer ni föra fram kring gästarbetarnas villkor och arbetsförhållanden?

Annons
- Det är ingen hemlighet på något sätt, kritiken om de dåliga arbetsförhållanden som finns för arbetare i Qatar. De (förhållandena) är naturligtvis oacceptabla. Utifrån det tycker vi att det är både viktigt och relevant att vi för fram våra synpunkter.

Publicerad 2018-12-20 kl 19:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto