Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson hyllar Lustig och Larsson: "Var väldigt viktiga för oss"

Sverige (herr)

Sebastian Larsson och Mikael Lustig lägger av efter säsongen.
Nu hyllas duon av Janne Andersson.
- De var väldigt viktiga för oss i landslaget, säger förbundskaptenen till Fotbollskanalen.

1:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se ett av "Seb" Larssons mål från i år i spelaren ovan.

AIK har under torsdagen meddelat att både Sebastian Larsson och Mikael Lustig avslutar karriären efter den här säsongen. Två landslagsprofiler, som slutade i Blågult efter EM förra sommaren, tackar därmed för sig.

Nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson tar till stora ord när han beskriver duon. Larsson landade på 133 A-landskamper medan Lustig slutade på 94 landskamper och under Anderssons ledning var de bärande spelare för Sverige.

- De har haft fantastiska karriärer bägge två. Pratar man om mina fem år med de två i landslaget så kände jag att de var oerhört pålitliga både som personer och spelare, säger Andersson.

Annons

- De var kanske inte alltid de bästa i alla matcher men de var den typen av spelare som alltid säkerställer att laget håller en viss nivå. Man visste alltid vad man fick av de två. Så de var väldigt viktiga för oss.

Om de två individuellt säger han:

- De är ganska lika men "Micke" är lite mer av en spelevink. Han har alltid nära till skratt och han är en glädjespridare. Och som spelare var han väldigt pålitlig, man visste precis vad man fick.

- "Sebban" är alltid positiv och oerhört lojal. Ville jag ha honom på kanten så spelade han där, ville jag ha honom centralt så spelade han där. Och han gjorde oavsett 100 procent. Han är oerhört lojal mot laget.

Andersson gör ingen hemlighet av att veteranerna tack vare sin rutin och sina egenskaper som spelare och ledare var väldigt betydelsefulla för Blågult.

Annons

- Tillsammans med "Granen" (Andreas Granqvist) och "Mackan" Berg, och även Gustav Svensson på ett hörn, säkerställde de en viss nivå i allt de gjorde. Pålitligheten är det jag kommer att tänka på spontant. Man visste vad man fick ut. Det var inte alltid att de var de bästa spelarna i varje match men de säkerställde en viss nivå, så att alla kunde lyckas och vara bra. Väldigt viktiga lagspelare.

Är det så att vi utifrån ofta underskattar den typen av spelare?
- Generellt sett, jag kan inte säga att det var så med ”Sebban” och ”Micke”, kan det finnas en risk att den här typen av spelare underskattas lite. Men vi som jobbar som tränare och har med de spelarna att göra vet hur oerhört mycket den typen av killar betyder för ett lag.

Vad är det starkaste minnet du har med de två, det som du får upp i huvudet nu?

Annons
- Inför VM-playoff mot Italien, det är väl det största vi gjort - att vi slog ut Italien på San Siro, hade vi en samling kvällen innan med sex spelare. "Micke" och "Sebban" var två av de spelarna. 

- Vi pratade om hur vi taktiskt skulle ta oss an Italiens trebackslinje. Vi vann 1-0 hemma och då hade vi gått ganska högt mot dem. Men då hade (Peter) Wettergren känslan att vi inte kunde göra det igen på bortaplan. Så vi hade ett resonemang med de två plus fyra andra mer erfarna spelare, och vi bestämde gemensamt hur vi skulle göra. Det blev bra. Det är ett skönt minne.

Andersson fortsätter:

- Ett annat minne är "Sebbans" vansinneslöpning hemma mot Frankrike när Ola (Toivonen) gjorde mål från 54 meter… han drog en 80-metersrusch på (Hugo) Lloris. Det är också en sådan bild jag får upp i huvudet när jag tänker på "Sebban". Det är typiskt honom. Han kan liksom inte hålla igen där. Han maxar i allt han gör.

Annons
Publicerad 2022-10-13 kl 13:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto