Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bekymmersam situation för Ekdal kostar i Blågult: "Första gången i min karriär"

Sverige (herr)

SOLNA. Han tror att Jon Dahl Tomasson byter en mittback mot Albanien.
Men Hjalmar Ekdal tycks inte ha särskilt stort hopp om att han får chansen från start.
- För att ge mig själv bättre förutsättningar i landslaget så behöver jag spela kontinuerligt i mitt klubblag, säger mittbacken till Fotbollskanalen.

8:23
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med Hjalmar Ekdal i spelaren ovan.

När Hjalmar Ekdal mötte media under söndagen, inför måndagens hemmalandskamp mot Albanien, förklarade han att han uppfattat det som att nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson kommer göra ett skifte bland mittbackarna efter 5-2-förlusten mot Portugal. Att antingen han eller Carl Starfelt ersätter Isak Hien bredvid kaptenen Victor Nilsson Lindelöf.

Ekdal sa också att han inte vet om han ska starta eller inte. Men 25-åringen tycks inte ha särskilt stora förhoppningar om att vara en del av elvan från minut ett. Han talar nämligen snarare om att slå sig in i laget på längre sikt.

Hur stor chans att ta en plats när det är ny förbundskapten? Det känns ju som att det finns en "öppen" plats bredvid Victor Nilsson Lindelöf.

Annons
- Absolut. Det är klart att jag siktar på att göra det och att konkurrera så bra som möjligt. Men jag återkommer till min klubblagssituation: för att ge mig själv bättre förutsättningar i landslaget så behöver jag spela kontinuerligt i mitt klubblag, säger Ekdal.

- Om jag inte kommer hit och är överjävligt bra (i träning). Men det (speltid i klubblaget) är väl första steget, tror jag. Men jag ser det som en möjlighet över lång tid och tror fortfarande på att det kan vända på ett personligt plan.

Och faktum är att Ekdal sett på sig själv som "fjärdemittback" inför samlingen. Han var inte ens säker på att han skulle bli uttagen i truppen.

- Jag hade väl inte räknat in att jag skulle bli kallad men jag visste att det inte kryllar av alternativ på mittbackssidan. Jag hade någonstans räknat ut att de andra tre (Nilsson Lindelöf, Hien och Starfelt) var givna. I alla fall i mitt huvud. Sen såg jag väl den sista platsen som lite mer öppen och att jag hade en ganska bra chans att ta den, med tanke på att jag varit med tidigare.

Annons

Så hur är läget i Burnley? Laget ligger näst sist i Premier League och Ekdal, som var knäskadad under hösten, har gjort fyra starter och två inhopp i ligan den här säsongen. Ibland spelar han, ibland sitter han på bänken och ibland är han helt utanför truppen.

- Det är ovisst. Det är väl lite så han (Vincent Kompany) funkar som coach. Men det är inte optimalt nu. Jag har fått spela mindre. På lång sikt är det kanske inte hållbart så som det ser ut men jag tror ändå det kan vända. Jag tycker att jag har kvaliteten för att spela mer men det har gått dåligt för laget och jag tror det finns många faktorer bakom varför det ser ut som det gör.

Senast svensken fick speltid i Premier League var i början av februari.

- Det är okej. Jag är väl inte i toppslag vad gäller kroppen rent fysiskt. Men annars känner jag mig bra. Jag behöver kontinuerlig speltid för att nå toppformen. Sen har jag väl små-, småstrul med mitt knä från i höstas. Men det är egentligen inget som påverkar i det stora hela.

Annons

Varför har du inte fått mer speltid i Burnley?
- Jag vet inte. Det är väl svårt att sätta fingret på exakt varför. Tränaren där föredrar andra spelare, i grund och botten. Jag har väl inte varit i mitt bästa slag heller, efter skadan. Det var mycket strul i vintras och så.  

- Jag har väl inte känt mig riktigt hundraprocentig. Det har gått lite tuffare också. Det är många faktorer som ligger bakom det.

Hur är den här situationen att hantera?
- Det är upp och ner. Det är väl egentligen första gången i min karriär som jag har hamnat i en sådan här situation, så det är nytt. Men det är väl lärorikt. Jag har bara tänkt att jag ska ta chansen när den kommer och att jag ska hålla huvudet högt. Fortsätta köra på. 

- Men det är klart att det är tråkigt. Man är ju så beroende av fotbollen när man bor utomlands. Man blir väldigt påverkad av hur det går fotbollsmässigt, även utanför fotbollen, kring hur man mår och så. Det har varit lite upp och ner.

Annons

Storebrodern Albin Ekdal, som har en lång karriär utomlands bakom sig, är ett stort stöd för Hjalmar.

- Han hjälper mycket. Vi snackar varje dag. Han är en jättebra stöttepelare. Han säger bara att det inte går att göra annat än att ligga i och träna för att visa att man ska spela, och får man inte spela så är det en del av det här livet och den här karriären.

När han förklarar vad som fortsatt strular fysiskt säger han:

- Mitt knä som jag skadade i höstas, den sprickan har känts av lite. Det hämmar mig lite då och då. Den försvinner inte riktigt. Men det är ingenting som gör att jag spelar sämre eller så. Det har bara legat kvar där hela vintern.

Något ingrepp är dock inte planerat.

- Det får bara läka med tiden.

Kommer du titta på att röra på dig i sommar om situationen i Burnley inte förändras?

Annons
- Det vet jag inte. Det har jag inte lagt en tanke på. Jag trivs fortfarande bra. Jag trivs bra utanför fotbollen också, så det har jag inte tänkt på hittills.

Något som gett Ekdal ett lyft är dock just att vara på plats med landslaget igen.

- Det är kul. Jag har fått energi och en boost av att komma hit. Träffa alla kompisar igen och att få träna i en annan miljö. Det kan vara nyttigt ibland, att få omväxling. Jag känner ändå att jag kommer hit med bra kvalitet och att jag är rätt fit i kroppen.

Mittbacken gillar också nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons taktiska idéer.

- Det passar mig väldigt bra. En offensiv fotboll, hög press och framåtlutat. Det är ju mina styrkor. Att spela bollen framåt och inte fega. Det passar mig bra.

Publicerad 2024-03-24 kl 16:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto