Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: Glas och Kullberg bekräftat covid-positiva

Sverige (dam)

CHESTER. Hanna Glas och Emma Kullberg är covid-positiva. 
Det ger nu svenska landslaget besked om med dagar kvar till EM-kvartsfinalen. 
- Vi följer det här dag för dag, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

2:55
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Hanna Marklund om covid-fallen i Blågult

Sverige ställs på fredag mot Belgien i kvartsfinal i EM i England. Inför matchen har covid-19 blivit en fråga för det svenska landslaget. I måndags berättade landslagsläkaren Houman Ebrahimi att två spelare och en ledare testat positivt för covid-19 via antigentest, och under onsdagen kommer en bekräftelse, utifrån PCR-test, om att det rör sig om covid-19. 

Svenska backarna Hanna Glas och Emma Kullberg, precis som den fotbollspsykologiske rådgivaren Rasmus Liljeblad är covid-positiva och hålls därmed fortsatt isolerade från övriga i landslaget. 

- När de är symptomfria, tagit ett negativt antigen-test samt klarat vår interna medicinska hälsokontroll är de välkomna tillbaka in i verksamheten, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

ANNONS

I samband med onsdagens träning ger landslagsläkaren Mats Börjesson även besked om eventuellt spel för duon mot Belgien i EM-kvartsfinalen.

- Vi följer det här dag för dag. Det är oftast milda symptom på sådana här infektioner nu för tiden. Man får inte spela förrän man är negativ, symptomfri, samt klarat vår koll innan, säger Börjesson.

Vad ser du för chans till att de kommer tillbaka till på fredag?
- Det är omöjligt att sia i det faktiskt. Vi har sett spelare som kommit tillbaka i turneringen, så det är det enda svaret jag kan ge. 

Samtidigt missar även målvakten Jennifer Falk, vänsterbacken Jonna Andersson och Hanna Bennison träningen på grund av sjukdomssymptom. De kommer utredas vidare. 

- De kommer att utredas. Nu är det inte bara covid vi behöver fundera över, det är så milda och diffusa symptom, så det kanske inte ens är en infektion eller är det en annan infektion eller är det covid. Det pågår en utredning och vi är väldigt vaksamma, säger Börjesson.

ANNONS

Börjesson är vidare inte rädd över att covid-19 kommer sprida sig i truppen. 

- Jag skulle inte använda ordet rädsla, vi kallar det för vaksamhet. Hur är det i samhället? Hur är det i England? Vad finns det för restriktioner? Det gäller inte bara fotbollen. När man tagit bort restriktioner på många ställen blir det en spridning i samhället. Vi är i en situation, där vi inte kan kontrollera det här fullt ut. Vi är på hotell och träffar folk i samband med matcher och så vidare, där vi försöker minimera riskerna, men de är aldrig noll, säger läkaren. 

Han fortsätter:

- Vi minimerar riskerna, och det är det som det handlar om. Vi försöker även kontrollera det vi kan kontrollera. Alla situationer kan vi inte kontrollera. 

Kan det här ha någon koppling till när anhöriga och supportrar var på träningen i förra veckan?

ANNONS
- Det var en kontrollerad situation, då vi kunde kontrollera och testa. Då finns det många andra situationer, där vi inte kan kontrollera. Det är allt från när vi lämnar Arlanda och flyger till vi står i passköer. Det är många situationer vi inte kan påverka, men det var en situation vi kunde påverka. Alla situationer är potentiella möjligheter. Så är det. 
Publicerad 2022-07-20 kl 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto